Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η μυστική πυρηνική συναλλαγή του Πακιστάν με τη Σαουδική Αραβία ...

Την περασμένη εβδομάδα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συγκλονίστηκαν από την είδηση, ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται, στο εγγύς μέλλον, να προμηθευτεί μια έτοιμη ατομική βόμβα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προμηθευτούν πυρηνικά όπλα από το Ισλαμαμπάντ.

Κυριαρχεί η άποψη, ότι οι φήμες αυτές συνδέονται με την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ. Ωστόσο, αυτό καθ΄ εαυτό το θέμα των πυρηνικών όπλων της Σαουδικής Αραβίας είχε προκύψει στο πεδίο της ενημέρωσης πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτόν άρχισε από τη δεκαετία του '90. Την ίδια εποχή, το Ριάντ και το Ισλαμαμπάντ συμφώνησαν ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα αποπληρωθούν σε είδος, στην περίπτωση επαπειλούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Και νά που τώρα, 25 χρόνια μετά, αυτή απειλή έχει καταστεί καταφανώς υπαρκτή.

Εύλογο είναι ότι το Πακιστάν αποστασιοποιείται ενεργά από αυτή την ιστορία . 'Οπως δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας», ο διευθυντής του Πακιστανικού Ερευνητικού Κέντρου «Αλ-Μπαπ», Ζασέμα αλ-Τακί, «η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει σε καμιά περίπτωση προδιαγραφές για την κατοχή και αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Η αποθήκευση και μόνο των πυρηνικών όπλων απαιτεί τη δημιουργία υποδομής, την εκπαίδευση ειδικών και τη διαχείριση της όλης διαδικασίας σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, απομένει μόνο η αγορά του τελικού προϊόντος, με ταυτόχρονη παροχή ενός πλήρους οργανογράμματος συνεργατών για τη διαχείριση των όπλων αυτών. Φυσικά, αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος, ακόμη και για τη Σαουδική Αραβία».

Ούτως ή άλλως, η πλειονότητα των ειδικών είναι της άποψης, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το Πακιστάν αδυνατεί να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε παλαιότερα. Ο λόγος στον ειδικό Αντόν Χλοπκόφ:

Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι είναι άγνωστοι οι όροι συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη φάση δημιουργίας των πακιστανικών πυρηνικών όπλων. Επ' αυτού περισσεύουν οι υποθέσεις και η εικοτολογία. Αδύνατο βέβαια να αποκλείσουμε το σενάριο το οποίο ανέδειξαν τα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα όμως, δίνεται η αίσθηση ότι το Πακιστάν δεν έχει συμφέρον να μεταβιβάσει πυρηνικά πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία, ούτε και πυρηνική τεχνολογία οιασδήποτε μορφής.

Μια πρόσθετη αιτία της πακιστανικής επιφυλακτικότητας μπορεί να θεωρηθεί η γειτονία με το Ιράν. Σχολίάζει ο ειδικός επί ανατολικών θεμάτων, Σαΐντ Γκαφούροφ:

Δεν νομίζω, ότι το Πακιστάν θα πουλήσει πυρηνική βόμβα στη Σαουδική Αραβία, επειδή το - εχθρικό προς τη Σαουδική Αραβία - Ιράν βρίσκεται πολύ κοντά του. Και οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ιράν έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα. Το κλειδί για την ασφάλεια του Πακιστάν είναι στα χέρια του Ιράν. Εκεί, κυριαρχεί μια πολύπλοκη κατάσταση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Η χώρα στηρίζεται μόνο στην καλή θέληση των Ιρανών,που με κάθε τρόπο συγκρατούν τους Σιίτες ομόδοξους τους από την έξω πλευρά των συνόρων.


*Η άποψη της σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Σεργκέι Ντουζ
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/2013_11_11/249792530/


Σχόλιο:  Στα βιβλία του ο Αθανάσιος Στριγάς αναφέρει ότι, για πολλά χρόνια η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούσε το Πακιστάν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας!.... Αναφέρει επίσης πως κάποια στιγμη η Σαουδική Αραβία θα ζητήση κάποιες πυρηνικές κεφαλές από αυτές που έχει πληρώση!.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ