Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Μέγα σκάνδαλο η αναθεώρηση της σύμβασης με τον ΟΛΠ-Η νέα συμφωνία προβλέπει... κατοχή για 35 χρόνια.

Με τον εκβιασμό ότι θα φύγουν, οι Κινέζοι πέτυχαν να μην πληρώνουν το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια τον χρόνο....
Πίσω από τα λαμπιόνια και τις θριαμβολογίες για τη συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ και Cosco σχετικά με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης με την οποία η κινεζική εταιρεία θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον δυτικό προβλήτα 3, επένδυση για την οποία θα διαθέσει 230 εκατ. ευρώ, κρύβεται ο πλούσιος μποναμάς που τους κάνει η κυβέρνηση.

Χαρίζονται άμεσα πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να πληρώσουν οι Κινέζοι και στρώνεται ο δρόμος για την πώληση του ΟΛΠ σε αυτούς αντί πινακίου φακής!

Ο αποκαλούμενος... φιλικός διακανονισμός ικανοποιεί τις απαιτήσεις που από καιρό είχε βάλει στο τραπέζι η Cosco. Επίμονα και εκβιαστικά, με την απειλή ότι θα τα μαζέψει και θα φύγει από την Ελλάδα, που μόνο σε κουτόφραγκους θα έπιανε, γιατί πού αλλού θα έβρισκε καλύτερη πρόσβαση και απευθείας πόρτα για την καρδιά της Ευρώπης, και πρωτίστως με ανοικτούς τους δρόμους που οδηγούν σε κάθε χώρα της ΕΕ, ζητούσε να καταργηθεί η υποχρέωση που προβλέπει η αρχική σύμβαση για την καταβολή κάθε χρόνο του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος. Και το κατάφερε με την πλήρη παράδοσή μας, με την κυβέρνηση να αποδέχεται το επιχείρημα των Κινέζων ότι έχει πέσει η διακίνηση προϊόντων λόγω της οικονομικής κρίσης. Και δέχθηκε η κυβέρνηση ότι θα καταβάλλει η Cosco το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα επί του τζίρου της ΣΕΠ ΑΕ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, που είναι θυγατρική της Cosco) όταν ύστερα από χρόνια και καιρούς θα επανέλθει (αν ποτέ επανέλθει) το ΑΕΠ μας στο επίπεδο του 2008! Με τα σημερινά δεδομένα, ο ΟΛΠ εισπράττει περίπου 21 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτά τα λεφτά τα γλιτώνει η Cosco. Φως φανάρι κερδίζει 21 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλλε στον ΟΛΠ η θυγατρική της, η ΣΕΠ. Η πιθανή αντιστάθμιση θα γίνει το... 2020!

Με την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος η Cosco απαλλάσσεται από μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου που είχε πάρει με τη σύμβαση του 2008. Και τώρα απλώς... υπόσχονται ότι τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται από 3,7 εκατ. σήμερα θα αυξηθούν σε 6,2 εκατ., χωρίς όμως να αναλαμβάνουν καμία ενυπόγραφη δέσμευση.

Η μεγάλη κομπίνα: Η αλλαγή των όρων του αρχικού διαγωνισμού! 

Με την αναθεωρημένη σύμβαση στην ουσία αλλάζουν οι όροι του αρχικού διαγωνισμού. Ουσιαστικά, γίνεται παραχώρηση με ανάθεση επιπλέον χώρου και δραστηριοτήτων. Εάν η προοπτική αυτή υπήρχε στο τεύχος της διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού του 2008 για την παραχώρηση του προβλήτα 2 και την κατασκευή της δυτικής πλευράς του προβλήτα 3, πιθανότατα να είχαν κάνει διαφορετικές προσφορές πολλοί από εκείνους που είχαν πάρει τότε μέρος στον διαγωνισμό. Το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποιοι στα δικαστήρια και να ζητήσουν αποζημιώσεις φαίνεται να ανησυχεί και τις δύο πλευρές, γι' αυτό και στο υπό διαμόρφωση συμφωνητικό αναλαμβάνει η ΣΕΠ να καταβάλει το κόστος που θα προκύψει από τυχόν προσφυγή οποιουδήποτε είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό και ενδεχομένως να επικαλεστεί ότι η αλλαγή των ουσιωδών όρων της παραχώρησης επηρεάζει το οικονομικό αποτέλεσμα της προσφοράς που υπέβαλε, δηλαδή ότι η τιμή που θα έδινε θα ήταν καλύτερη για τον ΟΛΠ, και εδώ μπαίνει θέμα απιστίας.

Και δωράκι...

Να σημειωθεί ότι τους κάναμε και ένα επιπλέον δωράκι. Θα κατασκευάσουν τον προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ. Για το πόσο θα πάει ο λογαριασμός, ούτε λέξη. Ό,τι θελήσουν οι φίλοι μας οι Κινέζοι.

Η νέα συμφωνία προβλέπει... κατοχή για 35 χρόνια.
 
Όλα αυτά τα σκανδαλώδη θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι το σχέδιο του συμφωνητικού θα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ψηφισθεί από τη Βουλή.

Και, για να προλάβουμε τυχόν καλοθελητές, το «ΠΑΡΟΝ» δεν έχει κανένα κόμπλεξ με τις επενδύσεις οποιωνδήποτε ξένων στη χώρα μας. Υπό αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, όμως, ότι δεν θα είναι αποικιακές, θα είναι απόλυτα διαφανείς, με τους όρους που ισχύουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με σεβασμό του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της χώρας μας, και δεσμευτικές ως προς την υλοποίηση της επένδυσης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ