Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η φυγή από το Facebook ή οι κανόνες υγιεινής του Διαδικτύου-11 εκατομμύρια χρήστες διέγραψαν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς

11 εκατομμύρια χρήστες διέγραψαν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Σύμφωνα με στοιχεία των δημοσκοπήσεων το 50% εξ αυτών ερμηνεύει την πράξη τους λόγω των κινδύνων κατά της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο. Αφορμή για τη διαγραφή των λογαριασμών ήταν οι πρόσφατες πληροφορίες για την παρακολούθηση του Διαδικτύου από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και 2 εκατομμύρια στη Μεγάλη Βρετανία δεν λυπήθηκαν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και άλλες πληροφορίες, τις οποίες επί πολλά χρόνια με επιμέλεια συγκέντρωναν στους λογαριασμούς τους στο Facebook. Είναι αλήθεια ότι δεν εξέλαβαν σε όλες τις σελίδες ως σοβαρή την απειλή της παρακολούθησης. Όπως έδειξε η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την ιστοσελίδα της «Φωνής της Ρωσίας», στη Γερμανία διέγραψαν τις σελίδες τους μόλις το 10% των ερωτηθέντων. Ανάμεσα στους γαλλόφωνους επισκέπτες της ιστοσελίδας το 13% έχει ήδη απαλλαγεί από τους λογαριασμούς του, ένα άλλο 23% ετοιμάζεται να το κάνει. Τους αγγλόφωνους χρήστες η προοπτική της παρακολούθησης τους τρόμαξε περισσότερο από όλους, το 57% «σκότωσαν» τις σελίδες τους στο Facebook. Οι Ρώσοι που διέγραψαν τους λογαριασμούς τους ανέρχονται στο 4% των ερωτηθέντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χρήστες που εγκαταλείπουν το Facebook είναι αμφίβολο αν λειτουργούν υπό τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Μάλλον, όλα συνηγορούν για μια μετρημένη και σχεδιασμένη απόφαση, γιατί δεν είναι απλή η απόφαση της φυγής από μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ Μάικλ Μέισι.

Η διαγραφή του λογαριασμού είναι εξαιρετικά δύσκολη, είναι πολύ πιο εύκολο απλά να μη το χρησιμοποιείς. Επιπλέον, κατά τη διαγραφή του λογαριασμού χάνετε όλο το περιεχόμενο, τις φωτογραφίες κλπ. Αυτό γίνεται για να συγκρατούν τους χρήστες από αυτό το βήμα. Αν οι άνθρωποι όμως αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα και διαγράφουν τους λογαριασμούς του, τότε είναι σαφής ένδειξη, η οποία αντανακλά την ανησυχία τους αναφορικά με την ιδιωτικότητα της προσωπικής τους πληροφορίας.

Συνεχίζεται, άραγε, η μαζική διαγραφή λογαριασμών; Και πού μπορεί να οδηγήσει αυτό; - στο ερώτημα αυτό της «Φωνής της Ρωσίας» απάντησε ο εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής εταιρείας στον τομέα της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων Oper Rights Group Τζιμ Κίλοκ:

Αυτό θα επιδράσει οπωσδήποτε στην εταιρεία: συγκεκριμένα το Facebook χάνει έσοδα. Και αυτό, μάλλον, είναι ένα θετικό στοιχείο – αφού σε αυτή την περίπτωση οι εταιρείες υποχρεώνονται να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και να αντιμετωπίζουν πολύ πιο προσεκτικά τους νόμους, οι οποίοι επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παραβιάζει την εμπιστευτικότητα.

Υπάρχει, είναι αλήθεια, και η άλλη πλευρά του προβλήματος. Η κουλτούρα συμπεριφοράς των χρηστών του Διαδικτύου, η οποία κάθε άλλο παρά τέλεια είναι αυτή τη στιγμή. Η ιδιωτικότητα μπορεί να προστατευτεί πολύ απλά, τηρώντας μια συγκεκριμένη «υγιεινή» κατά την εργασία στο Διαδίκτυο, πιστεύει ο μεξικανός πολιτικός αναλυτής Γκαμπριέλ Καρίλιο.

Χρησιμοποιώ το Facebook έτσι που κανείς δεν μπορεί να μάθει για μένα πληροφορίες που δεν επιθυμών. Ο καλύτερος, ή μάλλον ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μη δημοσιοποιείς εμπιστευτικά δεδομένα για τον εαυτό σου στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ανακοινώνω ποτέ τα τηλέφωνά μου, προσωπικές φωτογραφίες, αριθμούς πιστωτικών καρτών. Για μένα το Facebook είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, και όχι αποθετήριο προσωπικών δεδομένων. Κατ’ εμέ, πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τη σημασία τήρησης της «υγιεινής» στο Διαδίκτυο.

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις, οι εταιρείες Facebook, Google και Yahoo συνέχισαν να καθιερώνουν νέους κανόνες «διαύγειας», οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν ποιες πληροφορίες και σε ποιο όγκο συγκεντρώνονται από τις μυστικές υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη των ειδικών, αυτή η διαφάνεια θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό. Το κυριότερο, όμως, βήμα, θα πρέπει να το κάνουν οι αρχές, περιορίζοντας νομοθετικά τη δυνατότητα παρακολούθησης ανθρώπων χωρίς την αντίστοιχη δικαστική απόφαση.

*Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.

Αντρέι Σμιρνόφ
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/2013_09_21/243533138/

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ