Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ο κ. Τζορτζ Σόρος στο πάνελ ανάμεσα στον κ. Ζαββό και στον κ. Γιάννη Μπουτάρη

Τζορτζ Σόρος: «Πρέπει να υποστηριχθεί η διαγραφή του χρέους»
ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*


«Η ανοιχτή κοινωνία απειλείται από την κρίση» λέει ο κ. Τζορτζ Σόρος μιλώντας σε μια κλειστή συνάντηση εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων, που διοργανώθηκε από το διεθνή επενδυτή κ. Στέλιο Ζαββό, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» την περασμένη Τετάρτη.

Ο κ. Σόρος βρισκόταν στο πάνελ ανάμεσα στον κ. Ζαββό και στον κ. Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Σόρος επισκέφθηκε την Ελλάδα για να τονίσει και να ενισχύσει το έργο του «Δικτύου Αλληλεγγύης» («SolidarityNow», www.solidaritynow.org), το οποίο ο ίδιος ίδρυσε, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τη θεσμική του ιδιότητα, συμμετείχε και μίλησε στη συνάντηση για να αναδείξει και να υποστηρίξει την πρωτοβουλία. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση στην Ελλάδα του Soros Foundation, το οποίο ο κορυφαίος επενδυτής και φιλάνθρωπος ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να ενισχύσει την ανοιχτή κοινωνία σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η μετάβαση στον καπιταλισμό προκάλεσε οικονομικούς κλυδωνισμούς και δημιούργησε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού που απειλούσαν τις αρχές της δημοκρατίας, της ανοχής και της ισότητας.

Ο κ. Σόρος, ο οποίος ως νέος έζησε τα σκληρά χρόνια του πολέμου στην κατεχόμενη Βουδαπέστη φοβούμενος για τη ζωή του, είχε αποφασίσει να βοηθήσει προκειμένου να μη μεταβούν οι πρώην ανατολικές χώρες από τον κομμουνισμό σε κάποια άλλη μορφή ολοκληρωτισμού. Σήμερα είναι σαφές ότι διακρίνει πως και στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες που θυμίζουν όσα επικρατούσαν στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ τη δεκαετία του ’90. Και γι’ αυτό αποφάσισε την επέκταση των δράσεων μέσα από την ίδρυση του Δικτύου Αλληλεγγύης.

Ο κ. Σόρος, φορώντας ένα μπλε καρό σακάκι, χωρίς γραβάτα, προέτρεψε τους παρευρισκομένους να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Αλληλεγγύης, υπονοώντας ότι το Δίκτυο θα συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ενίσχυση του έργου τους. Πιστεύει, με λίγα λόγια, στην πολλαπλασιαστική δύναμη που μπορεί να προέλθει από την εναρμόνιση των δράσεων των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών. Εκτός από την παραπάνω κλειστή εκδήλωση, ο κ. Σόρος μίλησε την περασμένη Παρασκευή στο 2ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την Κοινωφελή Δράση. Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς «Το Βήμα» ο επενδυτής και συγγραφέας εξήγησε τους σκοπούς του Δικτύου, αλλά αναφέρθηκε ταυτόχρονα στο μέλλον της Ευρώπης, το οποίο χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να είναι ευοίωνο.

Η διαχείριση της κρίσης απειλεί τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και ενισχύει τον εξτρεμισμό και την Ακροδεξιά. Προσεγγίζετε την ίδρυση του «Δικτύου Αλληλεγγύης» («Solidarity Now») ως μια δράση ενάντια στην αποδυνάμωση της Δημοκρατίας;

«Ναι, αλλά μόνο εμμέσως. Το "Δίκτυο Αλληλεγγύης" είναι μια πρωτοβουλία επικεντρωμένη πλήρως στο ανθρωπιστικό πλαίσιο. Αν συμβάλλει στην ανάκτηση του πνεύματος αλληλεγγύης η οποία οφείλει να διαπνέει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτό θα είναι ένα πρόσθετο όφελος».

Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα ως την έδρα του «Δικτύου Αλληλεγγύης»;

«Γιατί στην Ελλάδα η ανάγκη για ανθρωπιστική προσφορά είναι περισσότερο επείγουσα. Αλλά ήμασταν ελαφρώς αργοί στην πραγματοποίηση του σχεδίου μας. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι συνθήκες σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης έχουν επίσης επιδεινωθεί».

Πόσα χρήματα προσφέρετε στο «Δίκτυο Αλληλεγγύης» και ποια είναι η δράση του ως σήμερα;

«Έχω δεσμεύσει ως 10 εκατ. δολάρια για τους σκοπούς του "Δικτύου Αλληλεγγύης", αλλά είμαι πρόθυμος να αυξήσω το ποσό αν δούμε να συγκεντρώνονται και να προσφέρονται αντίστοιχοι πόροι από άλλους υποστηρικτές. Η μεγαλύτερή μας δέσμευση ως σήμερα είναι το χειμερινό πρόγραμμα θέρμανσης, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα. 

Το "Δίκτυο Αλληλεγγύης" συνεργάστηκε με τους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κερατσινίου και Στυλίδας, καθώς και με ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Άρσις, η Κλίμακα, το Χαμόγελο του Παιδιού και οι Γιατροί του Κόσμου.
Το πρόγραμμά μας είναι ένα παράδειγμα για το πώς συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς θεσμούς και οργανώσεις. Επίσης, διερευνούμε το ενδεχόμενο συνεργασιών με κοινωνικά παντοπωλεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην υγειονομική φροντίδα, στην παροχή νομικών συμβουλών, στην υποστήριξη για την εύρεση απασχόλησης και σε άλλους τρόπους ενίσχυσης για τους περισσότερο ευάλωτους, όπως είναι οι μετανάστες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά».

Πώς σκοπεύετε να κινητοποιήσετε άλλους φιλάνθρωπους και χορηγούς για να υποστηρίξουν το «Δίκτυο Αλληλεγγύης»;

«Ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσουμε και θα προσελκύσουμε υποστήριξη τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Αποδεχόμαστε με τον ίδιο σεβασμό κάθε μεγάλη και κάθε μικρή συμβολή».

Το γεγονός ότι ιδρύσατε το «Δίκτυο Αλληλεγγύης» υποδεικνύει ότι εκτιμάτε πως η κρίση δεν έχει τελειώσει. Αναμένετε ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη θα επιδεινωθούν περισσότερο προτού αρχίσουν να βελτιώνονται; Σε αυτό το πλαίσιο ποια είναι η προοπτική της Ελλάδας;

«Αναμένω σημαντική επιδείνωση στην Ευρώπη για τους επόμενους 12 μήνες για μια σειρά από λόγους. Οι κύριοι λόγοι είναι η πιστωτική ασφυξία στην Ιταλία και στην Ισπανία και η πτώση των γερμανικών εξαγωγών στην Ασία. Η Ελλάδα ίσως έχει ήδη αγγίξει το κατώτατο σημείο, εκτός αν σημειωθεί κοινωνική αναταραχή».
πηγή

Σχετικά άρθρα
 

O άνθρωπος του Σόρος, που θα διαχειριστεί τα «πορτοκαλί κονδύλια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ