Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Άλογο με προβιά αγελάδας: θα διεισδύσει στη Ρωσία κρέας αλόγου από την ΕΕ

Η Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rospotrebnadzor) προειδοποιεί ότι οι εισαγωγές βοείου κρέατος από την Ευρώπη μπορούν να ανασταλούν, εάν οι Αρχές της ΕΕ δεν δώσουν πρόσθετες εγγυήσεις ποιότητας των προϊόντων της.

Ο λόγος είναι το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, το οποίο επωλείτο ως βόειο κρέας. Όμως οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να μην ανησυχούν, γιατί τα μεγέθη της παρανομίας αυτής είναι μικρά και έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα αντιμετώπισής της.

Η Rospotrebnadzor ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία και την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών πληροφορίες σχετικά με τις παρτίδες κρέατος, στις οποίες θα μπορούσε να περιέχεται κρέας αλόγου. Το «σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας» στην ΕΕ κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο αφότου η κτηνιατρική επιθεώρηση της Ρουμανίας εντόπισε σε αποθήκη στο Βουκουρέστι σχεδόν εκατό κιλά κρέας αλόγου, έτοιμο προς πώληση ως βόειο κρέας. Είναι ήδη σαφές ότι αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά μια πράξη πλαστογραφίας. Το κρέας αλόγου στην Ευρώπη είναι περίπου 20 % φθηνότερο από το βοδινό κρέας, γι' αυτό και οι ανέντιμοι προμηθευτές αποφάσισαν να κερδοσκοπήσουν.

Το σκάνδαλο αποδείχθηκε τόσο ηχηρό ώστε εντάχθηκε στην έρευνα και η Europol. Και ήδη έγιναν δηλώσεις ότι κρέας αλόγου με τη μορφή βοείου κρέατος μπορεί να εισαχθεί στη Ρωσία. Ωστόσο ο διευθυντής του περιοδικού «Γεωργική Επιθεώρηση» Κονσταντίν Λισένκο θεωρεί, ότι αυτή η πιθανότητα είναι αμελητέα. Όπως μικρό είναι και το μερίδιο του ψεύτικου βοδινού κρέατος στην Ευρώπη:

Για τα μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας πρόκειται για μηδαμινές ποσότητες. Και δεν σημαίνει το περιστατικό αυτό ότι κάθε πολίτης της Γερμανίας, της Νορβηγίας ή της Ρουμανίας τρώει κρέας αλόγου αντί για βοδινό. Πρόκειται απλώς για ένα μικροσκοπικό δείγμα, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα, ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης από τους ασυνείδητους προμηθευτές. Είμαι βέβαιος ότι θα τιμωρηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς άλλος πλέον να μην επιθυμήσει να το επαναλάβει.

Παρ' όλ' αυτά υπάρχει πιθανότητα οι Ρώσοι να καταναλώσουν κρέας αλόγου, αντί για βοδινό; Το πιθανότερο είναι όχι, γιατί το ρωσικό κρέας αλόγου είναι πιο ακριβό από το βοδινό κρέας. Και το εισαγόμενο κρέας αλόγου δεν θα φθάσει ως την αγορά μας δεν θα έρθει, είναι πεπεισμένος ο εμπειρογνώμονας Σεργκέι Γιούσιν:

Ουσιαστικά αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο, διότι οι όγκοι των φορτίων έτοιμων προϊόντων προς τη Ρωσία δεν είναι τόσο μεγάλοι και ισχύει γι' αυτά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του κρέατος, πολύ αυστηρός κτηνιατρικός έλεγχος και υγειονομική επίβλεψη.

Πάντως ο εμπειρογνώμονας υπογραμμίζει ότι αν η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων της Ρωσίας χρειαστεί να λάβει ακραία μέτρα και να απαγορεύσει την εισαγωγή βοδινού κρέατος από την Ευρώπη, δεν θα υπάρξουν καθόλου επιπτώσεις στην αγορά:

Βασικός προμηθευτής της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια είναι παραδοσιακά η Βραζιλία. Τη Βραζιλία ακολουθούν η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, μεγάλοι προμηθευτές είναι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, γύρω στο 7,5 %. Το μερίδιο της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 4,5 % του συνολικού όγκου των εισαγωγών βοείου κρέατος στη Ρωσία. Εάν επιβληθεί υπάρχει μια απαγόρευση στις εισαγωγές βοείου κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ρωσική αγορά ουδόλως θα επηρεαστεί.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ