Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Προκαταρκτικά αποτελέσματα των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ

Γκριγκόρι Μιλένιν*Η τελική μάχη των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ μπαίνει στη φάση της ολοκλήρωσής της. Από τη στιγμή του τερματισμού της ψηφοφορίας στα πρώτα εκλογικά τμήματα το προβάδισμα μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϊ μεταβάλλεται κάθε τέταρτο της ώρας.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ προηγείται στις Πολιτείες Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι και Φλόριδα, τη στιγμή, που στον Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την προτίμησή της η πλειοψηφία των κατοίκων του Βέρμοντ, του Ντελάγουερ, της Μασαχουσέτης, του Μέριλαντ και ιδιαιτέρως του Οχάιο, πράγμα, που κατά τις προγνώσεις του CNN μπορεί να μαρτυρά την πιθανή νίκη των Δημοκρατικών.

Η ίντριγκα αναπτύσσεται και στη Βιρτζίνια, όπου και οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν περίπου το ίδιο αποτέλεσμα. Κατά τη γνώμη του μέλους της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιλιά Κοστουνόφ, ο οποίος είναι παρατηρητής από τη Ρωσία στην Πολιτεία του Μέριλαντ, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βιρτζίνια μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικά:

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι εάν δεν κερδίσει τη Βιρτζινια, τότε δεν θα γίνει πρόεδρος. Ο Μιτ Ρόμνεϊ επανέλαβε αυτήν τη φράση μιλώντας με τους ψηφοφόρους του στην ίδια Πολιτεία. Οι κομβικές Πολιτείες είναι η Βιρτζίνια, η Φλόριδα και μια σειρά άλλες.

Την ίδια στιγμή ήδη από τώρα οι ειδικοί εξετάζουν εκδοχές εξέλιξης των πολιτικών διαδικασιών παγκοσμίως σε περίπτωση νίκης του Ομπάμα είτε του Ρόμνεϊ, μέσω του πρίσματος της ποιοτικής σύνθεσης των εκλογέων τους. Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Πληροφόρησης Αλεξέι Μούχιν εκτιμά ότι η πολιτική του Ρόμνεϊ θα στραφεί στην επίλυση των επίκαιρων αναγκών των ΗΠΑ, ενώ ο Ομπάμα σκοπεύει στη βελτίωση των θέσεων της Αμερικής στη διεθνή σκηνή:

Οι ψηφοφόροι του Ρόμνεϊ είναι ως επί το πλείστον επαρχιώτες, οι οποίοι αρκετά περιορισμένα είναι ενήμεροι σχετικά με το τί συμβαίνει στον κόσμο. Θεωρούν την Αμερική κέντρο του κόσμου και είναι ευχαριστημένοι, που τελούν στην ομηρία των αυταπατών τους. Οι ψηφοφόροι του Ομπάμα είναι κυρίως άνθρωποι με πιο ευρείς ορίζοντες, οι οποίοι κατανοούν ότι η Αμερική είναι απαραίτητο να διασώσει το κύρος της. Εδώ διαπιστώνουμε την ύπαρξη σύγκρουσης στις αντιλήψεις για τον προσανατολισμό της χώρας.

Ωστόσο ο Ιλιά Κοστουνόφ εκτίμησε ότι η ρητορική του Ψυχρού Πολέμου, η οποία είναι έμφυτη στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, μπορεί να ευνοήσει τα ρωσικά συμφέροντα στην παγκόσμια σκηνή:

Από τη μία πλευρά ο Ομπάμα είναι προβλέψιμος. Από την άλλη ο Ρόμνεϊ είναι πολύ φιλόδοξος υποψήφιος και διαθέτει στο περιβάλλον του μεγάλο αριθμό «γερακιών». Εάν κερδίσει αυτός, τότε θα αρχίσει να κάνει απότομες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, θα κάνει λάθη και τότε είναι πιθανό η Ρωσία να αρχίσει να προωθείται ευκολότερα στις διεθνείς αγορές.

Η ανάδειξη του Μιτ Ρόμνεϊ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές για τη ρωσο-αμερικανική συνεργασία, είναι πεπεισμένος ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Έντουαρντ Λοζάνσκι:

Εάν νικήσει η πολιτική του είναι απίθανο ότι θα διαφέρει αισθητά από την πολιτική του Ομπάμα. Πέραν τούτου είναι δυνατά κάποια άλματα, διότι ο Ομπάμα είναι αναγκασμένος να προσβλέπει και στο Κογκρέσο, όπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων η πλειοψηφία είναι Ρεπουμπλικανοί και θα φοβάται να κάνει απότομα βήματα προς την πλευρά της Ρωσίας. Ο Ρόμνεϊ δεν θα έχει τέτοιους περιορισμούς, διότι μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του κάτι παρόμοιο. Οι Ρώσοι δεν αξίζει να ανησυχούν εάν ο Ρόμνεϊ ανέλθει στην εξουσία, διότι έχει περισσότερες πιθανότητες για να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, σε σχέση με τον Ομπάμα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μια σειρά Πολιτείες, βάσει της νομοθεσίας τους, αρνήθηκαν σε Ρώσους παρατηρητές τη δυνατότητα να παραστούν στα εκλογικά τμήματα. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ