Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ως τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ απέμειναν 55 ημέρες- τα μέτρα που θα χρειαστούν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι άνευ προηγουμένου.

Ως τον δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ απέμειναν 55 ημέρες. Από την Πρωτοχρονιά οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες θα ακυρωθούν και, συνεπώς, ο Λευκός Οίκος θα αναγκαστεί να μειώσει δραστικά τις δαπάνες και για άλλη μια φορά να αυξήσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους.

Την τελευταία φορά το Κογκρέσο καθόρισε το ανώτατο όριο δανεισμού στο επίπεδο των 16 τρισεκατομμυρίων 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει συνολικά 150 δισεκατομμύρια δολάρια για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς των δαπανών της χώρας, αυτός ο στόχος είναι ουσιαστικά ανέφικτος.Δημοσιονομικός γκρεμός είναι η απότομη αλλαγή μέσα σε μιαν ημέρα στην οικονομική πολιτική. Στις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2013, που θα λήξει η προνομιακή φορολογική περίοδος. Η αμερικανική οικονομία μπορεί να χάσει μέχρι και 5% του ΑΕΠ, ενώ οι άνεργοι θα γίνουν άλλες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η κρίση στις ΗΠΑ μπορεί και πάλι να πλήξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, λέει ο Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών Πάβελ Μεντβέντεφ:

- Αν μειωθούν οι δυνατότητες των ΗΠΑ, θα αγοράζουν λιγότερα και συνεπώς θα μειωθούν οι παραγγελίες για την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Και απ΄αυτό θα χαθούν θέσεις εργασίας σ΄αυτές τις χώρες. Και θα ακολουθήσουν κύκλοι καταστροφής.

Σε όλη την ιστορία της η Αμερική δεν έχει αντιμετωπίσει δημοσιονομικό γκρεμό, γι΄αυτό τα μέτρα που θα χρειαστούν για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι άνευ προηγουμένου. Γι΄αυτό οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 καλούν τις Αρχές των ΗΠΑ να πάρουν απόφαση το ταχύτερο σχετικά με τα οικονομικά ρίσκα και ήδη έχουν κάνει σχετική δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής στο Μεξικό.

Πάντως, ακόμα και αυτό το οικονομικό σοκ δεν μπορεί να κλονίσει τη ρωσική οικονομία, είναι πεπεισμένος ο Διευθυντής της εταιρίας «Αλορ» Σεργκέι Χεστάνοφ:

- Σε περίπτωση υλοποίησης του πιό απαισιόδοξου σεναρίου είναι δυνατή βραχυπρόθεσμη ισχυρή μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ισχυρή είναι μια μείωση στο επίπεδο των 80 δολαρίων. Και, ίσως, ακόμα και στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αν αυτή η μείωση διαρκέσει μερικούς μήνες, τα αποθεματικά κεφάλαια, που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία, θα της δώσουν τη δυνατότητα να βιώσει χωρίς προβλήματα αυτή την πτώση.

Πολλοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ομόφωνη άποψη ότι, και αν ακόμη ο Λευκός Οίκος επιτρέψει τον δημοσιονομικό γκρεμό, από την αρχή του νέου έτους η Αμερική μπορεί να χάσει το καθεστώς της κορυφαίας οικονομίας του κόσμου. Οι επενδυτές και πάλι θα αρχίσουν να αναζητούν πιό σταθερές αγορές για το κεφάλαιό τους. Μάλιστα η Κίνα και η Ευρώπη, λαμβανομένης υπόψη της εξάρτησής τους από την αμερικανική οικονομία, προφανώς δεν θα είναι στην 1η θέση σ΄ αυτό τον κατάλογο. Είναι εντελώς πιθανόν ότι τη θέση του νέου διεθνούς χρηματιστικού κέντρου μπορεί να την καταλάβει η Μόσχα. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ