Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗ ΔΙΚΗ:ΚΩΛ@ΧΑΡΤΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟΒΟΥΛΛΟ!! Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ!

Ήμουν μπροστά και σου μεταφέρω επακριβώς πως έκατσε το σκηνικό. Ένας μεγαλοαυλικός με κάθε βυζαντινή τυπικότητα πλησιάζει τον αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή και του προτείνει να δοθεί χρυσόβουλλο στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.


-Γιατί να του δώσουμε χρυσόβουλλο, κάνει ωραίες πίπες ο καλόγερος;

«Μεγαλειότατε, ο ηγούμενος κάνει μαγκιόρικες προσευχές για το καλό της βασιλείας σας...

Έχει αρχίσει να βαριέται ο αυτοκράτωρ, άσε ότι τα έχει ψιλοπάρει στο κρανίο διότι δεν του καθότανε η παρθένα θυγατέρα του μεγαλοαυλικού. Τελικά, αφού τα έξυσε με τα δυο του χέρια ο Τσιμισκής πήγε πάσο, γνωρίζοντας ότι ο αυλικός του θα είχε την προμήθειά του από τον ηγούμενο.

Τρίβοντας τα χέρια ο αυλικός δίνει αμέσως εντολή στον γραμματικό να ετοιμάσει το χρυσόβουλλο, δηλαδή μια περγαμηνή σε επεξεργασμένο δέρμα, κατά προτίμηση τράγου, για να υπογράψει, πάντα με κόκκινο μελάνι, κάτω από τον τίτλο του «Πιστός Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων».

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα ο Εφραίμ, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, που έκανε κάποιες ημέρες στον Κορυδαλλό, αν είναι δυνατόν στη φυλακή άνθρωπος του Θεού, και λέει «Έχω χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα». Η κουβέντα γίνεται επειδή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ξαναπαίζει στα δικαστήρια.

Με χρυσόβουλλο, λοιπόν, ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου παραχωρούσε εκτάσεις στα μοναστήρια. Ο αποδυτηριάκιας έχει μία ερώτηση. Το χρυσόβουλλο του Τσιμισκή στο Βατοπέδι είναι γνήσιο; Αν δεν είναι μαϊμού, τότε ο Κύπριος ηγούμενος έχει δίκαιο. Όχι, δηλαδή, και να μην αναγνωρίζουμε τον αυτοκράτορα.

Ένα τελευταίο, για να καταλάβεις πόσο γαμημένη είναι αυτή η χώρα. Μέσα στους πρώτους νόμους που ψήφισε το ελληνικό κράτος όταν έφυγαν οι Τούρκοι, κι αυτό συνέβη το 1830, ήταν να αναγνωρίσει νομοθετικά την κυριότητα κάθε μοναστηριακής έκτασης με βάση τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα. Φοβερά πράγματα. Δεν πρόλαβαν οι μπινέδες οι Έλληνες να απελευθερωθούν και μετά από 400 χρόνια ένα από τα πρώτα που έκαναν ήταν να επικυρώσουν τα βυζαντινά δέρματα τράγου. Γεννημένοι κοπρίτες. Άξιοι της μοίρας σας!!.



ΠΟΣΟ ΞΕΥΤΕΛΙΣΜΈΝΗ ΑΥΤΗ Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ?

Χρυσόβουλλο. Τι να 'ναι αυτό; Όλο και κάτι μαθαίνεις στη ζωή. Όταν έσκασε αυτή η ιστορία, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, στα ρεπορτάζ έπαιξε και το χρυσόβουλλο. Η χρυσή βούλα του αυτοκράτορα είναι. Ξανά μανά στα δικαστήρια η υπόθεση. Φοβερά πράγματα. Ανά κατά δια είχε γίνει η Ελλάδα πριν από 8 χρόνια με το σαματά, επί κυβέρνησης Κωστάκη Καραμανλή, με τις αλλαξοκωλιές του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου και τότε έπαιξε στην αέρα το... χρυσόβουλλο. Ένα κωλόχαρτο, δηλαδή, που είχε επάνω του τη σφραγίδα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Σου λέει, λοιπόν, ο Εφραίμ, ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Όρους, του μοναστηριού που εδώ και χίλια χρόνια γνωρίζει το παιχνίδι της συνεξουσίας, της Εκκλησίας με την πολιτική, ότι έχω χρυσόβουλλο. Αυτό λέει ο ηγούμενος. Αυτή η έκταση είναι δική μου, αυτός ο κάμπος, αυτή η λίμνη, αυτό το βουνό, διότι με χρυσόβουλλο το παρεχώρησε στη Μονή ο αυτοκράτωρ.

Εδώ είμαστε. Γιατί ο αυτοκράτωρ χάριζε ακίνητη περιουσία στους καλόγερους; Μην το λησμονήσω. Ο αυτοκράτωρ δεν παραχωρούσε στους μοναχούς μονάχα χωράφια αλλά και το δικαίωμα να εισπράττει τους φόρους το μοναστήρι από τους μαλάκες τους πιστούς. Ούτε ανέκδοτα λέμε, ούτε γράφουμε σενάρια θρησκευτικής φαντασίας. Λέμε γεγονότα. Ότι οι ιερομόναχοι λειτουργούσαν και σα φορατζήδες.

Πονηρός ο αυτοκράτωρ. Γιατί να φτιάξω υπουργείο εφορίας και να πληρώνω εφοριακούς που θα τα αρπάνε από τους χωριάτες; Τη δουλειά θα την κάνουν οι άνθρωποι του Θεού στους οποίους πιο εύκολα θα πληρώνουν τους φόρους οι χριστιανοί. Και από την πλευρά τους οι καλόγεροι είχαν την ηθική υπουχρέωση να προσεύχονται για την ευτυχία και την μακροημέρευση του ηγεμόνα. Όχι, δηλαδή, ο άλλος να σου δίνει χρυσόβουλλα κι εσύ, ο ρασοφόρος να μη ζητάει ρουσφέτι από τον Θεό για πάρτη του αυτοκράτορα.

Τελικά, η Λίμνη Βιστωνίδας και η έκταση που γίνεται ντόρος σε ποιον ανήκει, στο δημόσιο ή, τη Μονή Βατοπεδίου; Στη Μονή ασφαλώς, εκτός κι αν δεν ισχύει το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή. 


πηγη...http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/to-apistefto-kolpo-tou-efrem-sti-diki


http://apollonios.pblogs.gr/2015/03/to-kolpo-toy-efraim-sth-dikh-kwl-harto-to-hrysoboyllo-h-xeftila-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ