Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Αυστραλία: Χιλιάδες τα φτωχά νοικοκυριά της Βικτώριας και η ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Βικτωρίας και της Εταιρίας Φωταερίου!...

Χωρίς φως και γκαζ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν την αντέχω, τόση ευημερία. Δεν την αντέχω, τόση άνεση. Δεν αντέχω τα χρυσά κουτάλια που μας παρέχουν οι κυβερνήσεις μας, κοινοπολιτειακές και πολιτειακές.


Στην προχθεσινή έκδοση του «Νέου Κόσμου» σχολίασα, ότι η ακρίβεια έχει κάνει τη ζωή εν Αυστραλία αφόρητη, διότι ενώ «η ζωή ακριβαίνει ταχύρρυθμα, οι μισθοί αυξάνουν με το σταγονόμετρο» (Σχόλιο, σελ. 2)

Σήμερα θα παραθέσω ένα ακόμη τεκμήριο των απροσπέλαστων δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν άποροι, ασθενείς, ανάπηροι, συνταξιούχοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αντλώντας πληροφορίες από την ετήσια έκθεση της πολιτειακής Επιτροπής Βασικών Υπηρεσιών (Essential Services Commission).

Λοιπόν, τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα δεν υποσιτίζονται, μόνο, εξ αιτίας της ακρίβειας. Μένουν και χωρίς ρεύμα ή φωταέριο -τις κρύες ημέρες του χειμώνα και τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού- διότι δεν δύνανται να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φωταερίου, που αυξάνουν σχεδόν καθημερινά.

Οι άπληστες πολυεθνικές που στερούν από το μέσο Αυστραλό πολίτη βασικά αγαθά, του στερούν και τη ζέστη ή τη δροσιά, όταν την έχει ανάγκη, ή τη δυνατότητα να μαγειρέψει λίγο φαγάκι ή να ψήσει ένα τσάι, διακόπτοντάς του την παροχή ρεύματος ή φωταερίου ή και των δύο, επειδή δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Βασικών Υπηρεσιών το περασμένο οικονομικό έτος 34,000 σπίτια (26% περισσότερα από το οικονομικό έτος 2012-2013) έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 24,000 χωρίς φωταέριο, διότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι το οικονομικό έτος 2013-2014 αυξήθηκε κατά 38% ο αριθμός των πολιτών που ζήτησαν διευκολύνσεις από τις εταιρίες παροχής ρεύματος και φωταερίου για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι συμπτωματική η μαζική διακοπή της παροχής ρεύματος και φωταερίου στη Βικτωρία. Η έκθεση σημειώνει, ότι την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί σημαντικά το εθνικό ποσοστό των νοικοκυριών που μένουν χωρίς ρεύμα και φωταέριο λόγω οικονομικών δυσκολιών, με τη Βικτωρία να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των πολιτειών - προσπέρασε και τη Νότια Αυστραλία, που κατείχε το ρεκόρ των τελευταίων χρόνων.

Υποπτεύομαι, ότι πολλά από τα θύματα της απληστίας των πολυεθνικών είναι συμπολίτες μας, που το 1994 χειροκρότησαν την ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Βικτωρίας και της Εταιρίας Φωταερίου από τη Φιλελεύθερη κυβέρνηση του Jeff Kennett, παρά τις προειδοποιήσεις ότι όμοιες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων από τις Φιλελεύθερες κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ είχαν ζημιώσει τους Άγγλους πολίτες.

Το ξεπούλημα των δύο δημόσιων επιχειρήσεων σε ιδιώτες προκάλεσε έκρηξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι το κεφάλαιο δεν επένδυσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, επένδυσε για κέρδος με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της Πολιτείας, Φιλελεύθερων και Εργατικών, οι οποίες κλείνουν τ' αυτιά τους στις διαμαρτυρίες των καταναλωτών για αισχρή εκμετάλλευσή τους.

Οι μόνοι που αρθρώνουν λόγο - αλλά παραμένουν φωνές βοώντων εν τη ερήμω - είναι οι οργανισμοί παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, που διαχειρίζονται καθημερινά οικονομικά και άλλα προβλήματα άπορων, αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

Η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Κοινωνικών Υπηρεσιών Βικτωρίας (Victorian Council of Social Security) κ. Emma King δήλωσε στην κρατική ραδιοφωνία ABC, ότι τα προβλήματα των καταναλωτών θα αυξάνονται καθώς θα ανεβαίνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φωταερίου.

«Πολλοί συμπολίτες πασχίζουν να επιβιώσουν. Η σημαντική άνοδος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φωταερίου τους τελευταίους δώδεκα μήνες και η ανακοινωθείσα αύξηση των τιμών κατά 10% το νέος έτος, θα αυξήσουν τις δυσκολίες των πολιτών με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Δυστυχώς, στη Βικτωρία οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν το δίλημμα, φαγητό στο τραπέζι ή ηλεκτρικό ρεύμα» σχολίασε η κορυφαία κοινωνική λειτουργός.

Η κ. King είναι η πλέον κατάλληλη επαγγελματίας να εκφέρει άποψη για τις πάσχουσες ομάδες συμπολιτών μας, διότι γνωρίζει πρώτο χέρι τα προβλήματά τους. Και εκφέρει θαρραλέα την άποψή της για την καταλήστευση των πολιτών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φωταερίου, τις περιορισμένες εξουσίες της Επιτροπής Βασικών Υπηρεσιών, να παρέμβει καταλυτικά υπέρ των καταναλωτών, και την αδιαφορία των προμηθευτών για τα παράπονα των καταναλωτών που φέτος ανήλθαν σε 250,000 σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και σε 85,000 στους προμηθευτές φωταερίου.

O Daniel Andrews, που δεσμεύτηκε προεκλογικά να στηρίξει τους βιοπαλαιστές και τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ