Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι 50 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες χρωστούν 162 εκ. ευρώ. Η λίστα του Υπουργού Οικονομικών

Συνολικά περίπου 162 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν στο Τμήμα Φορολογίας οι 50 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), σύμφωνα τον σχετικό κατάλογο που απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ.

>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 50 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Όπως ανέφερε ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίες άρχισαν σήμερα την κατ` άρθρον συζήτηση τεσσάρων νομοσχεδίων του νομοθετικού πλαίσιου αφερεγγυότητας, παρά το γεγονός ότι οι νομοθεσίες περί φορολογίας δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου (και όχι η νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), με στόχο να βοηθήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ικανοποιήσει το αίτημα που τέθηκε ενώπιον του από τη Βουλή, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής τον κατάλογο, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, μέσω του οποίου θα μπορούν να ενημερωθούν οι βουλευτές.

Ειδικότερα, στον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται ποδοσφαιρικά σωματεία Α΄ Κατηγορίας, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες, το μέγιστο ποσό που οφείλεται στο Τμήμα Φορολογίας ανέρχεται στα 14,74 εκ. ευρώ και το μικρότερο ποσό στο 1,48 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα ποδοσφαιρικά σωματεία έχει καταρτιστεί σχέδιο αποπληρωμής με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τη μεγαλύτερη πλειονότητα των υπολοίπων φοροοφειλετών έχει κινηθεί αστική δίωξη για είσπραξη του οφειλόμενου ποσού και έχει παράλληλα τοποθετηθεί εμπράγματο βάρος στην ακίνητη περιουσία τους με δικαστική απόφαση.

Στον κατάλογο σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογίες που βρίσκονται υπό ένσταση στον Έφορο Φορολογίας ή στον Υπουργό Οικονομικών (μόνο για ΦΠΑ), υπό εξέταση στο Εφοριακό Συμβούλιο και υπό προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογούμενα πρόσωπα τα οποία είναι πτωχεύσαντες (φυσικά πρόσωπα) ή βρίσκονται υπό διαχείριση/εκκαθάριση/διάλυση στον Έφορο Εταιρειών (νομικά πρόσωπα) ή είναι αποβιώσαντες υπό διαχείριση.

Επίσης, σημειώνεται ότι για την κάθε περίπτωση έχουν κινηθεί όλα τα μέτρα τα οποία είχε στη διάθεση του το Τμήμα Φορολογίας μέχρι το 2014 και από τώρα και στο εξής πρόκειται να χρησιμοποιηθούν όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουν ψηφιστεί πρόσφατα.

Ο μεγαλύτερος φοροοφειλέτης (νομικό πρόσωπο) στο Τμήμα Φορολογίας χρωστά για φόρο εισοδήματος 14,74 εκατομμύρια ευρώ και εναντίον του έχει κινηθεί αστική δίωξη για είσπραξη του ποσού. Το εν λόγο νομικό πρόσωπο δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία και θα εκδοθεί ένταλμα για δέσμευση κινητής περιουσίας.

Ο δεύτερος στη σειρά μεγαλύτερος φοροοφειλέτης (νομικό πρόσωπο) χρωστά για φόρο εισοδήματος και έκτακτη αμυντική εισφορά συνολικό ποσό 9,75 εκ. ευρώ και εναντίον του έχει κινηθεί αστική δίωξη για είσπραξη. Έχει τοποθετηθεί εμπράγματο βάρος στην ακίνητη περιουσία χωρίς δικαστική απόφαση και έχει εκδοθεί ένταλμα δέσμευσης κινητής περιουσίας.

Ο τρίτος στη σειρά μεγαλύτερος φοροοφειλέτης είναι ποδοσφαιρικό σωματείο που οφείλει στο Τμήμα Φορολογίας 7,03 εκ. ευρώ και ακολουθούν φοροοφειλέτες με ποσά ύψους 6,85 εκ. ευρώ, 6,15 εκ. ευρώ, 6,08 εκ. ευρώ και 5,88 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία των Επιτροπών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι ο κατάλογος διοχετεύτηκε στα μέλη της Επιτροπής από τον κ. Περδίκη και “θα προσπαθήσουμε αυτός ο κατάλογος να μην διαρρεύσει”, προσθέτοντας ότι “το κράτος θα πρέπει να εισπράξει από αυτούς που οφείλουν στο κράτος”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αφού είπε ότι η Επιτροπή έκανε δεκτό αίτημα του να κατατεθούν οι 50 μεγαλύτερες φοροφυγάδες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό αυτής της πολιτείας όχι απλά να δίνονται στην Επιτροπή Οικονομικών τα στοιχεία με τις 50 μεγαλύτερες υποθέσεις φοροφειλής αλλά και να προχωρεί στη συνέχεια η προσπάθεια είσπραξης”.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΥΠΟΙΚ κατάθεσε μιαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, στις πρώτες σελίδες της οποίας προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν είχε καταθέσει μέχρι σήμερα αυτό τον κατάλογο και προσπαθεί να δώσει και προσωπικά απάντηση σε μένα διότι θεωρεί άδικες τις καταγγελίες που κατέθεσα πριν 10 μέρες”.

“Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των οφειλών σημαντικών προσώπων, οργανισμών και επιχειρήσεων από αυτούς που συνήθως ευνοούνται από αυτή την πολιτεία, από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι στις πληρωμές των οφειλών τους”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “από τον κατάλογο φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για οργανισμούς, πρόσωπα και εταιρείες που θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου”.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, στον κατάλογο ο ΥΠΟΙΚ καταγράφει τα μέτρα που έλαβε η υπηρεσία για να εισπραχθούν αυτά τα ποσά. Διερωτήθηκε “αν υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους δεν έχει γίνει καμία ενέργεια” και πρόσθεσε ότι “από τις υποσημειώσεις του ΥΠΟΙΚ γεννιόνται καινούργια ερωτήματα”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής θα πρέπει να συζητήσουν αυτό τον κατάλογο σε βάθος και κυρίως να συζητήσουν ότι συνοδεύει αυτό τον κατάλογο”, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη να έρθει στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ και κυρίως ο Έφορος Φορολογίας “για να μας εξηγήσουν ποια μέτρα λαμβάνονται και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων”. Ανέφερε ότι υπήρξαν “έντονες παραστάσεις από τη Βουλή να μην διαρρεύσει αυτός ο κατάλογος”.

Είναι πέρα για πέρα βέβαιο ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν εισπράχθηκαν οι οφειλόμενοι φοροι για τόσα χρόνια είναι η σχέση που είχαν και έχουν οι πολιτικοί και τα κόμματα τους με όλους αυτούς τους φοροφυγάδες.

Κυβέρνηση και Γενική Εισαγγελία κομπάζουν ότι κάποιοι που ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση άρχισαν να οδηγούνται στην δικαιοσύνη και να καταδικάζονται. Αυτοί όμως που οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη είναι οι μαρίδες, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι καρχαρίες, οι μεγάλοι ένοχοι όμως της οικονομικής καταστροφής είναι πολύ ψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχουν την χειραγωγημένη Κυπριακή Δικαιοσύνη και δεν θα δικαστούν ποτέ. Είναι για αυτό τον λόγο που πιστεύω ακράδαντα ότι ο αποχαυνομένος κυπριακός λαός πρέπει να σηκωθεί απο τον καναπέ και να αποδώσει δικαιοσύνη με τα ίδια του τα χέρια. Μπορεί αυτό να ακούγεται ακραίο αλλά πιστέψετε με, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος το ελεεινό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο να συνετιστεί αν δεν αισθανθεί την οργισμένη αντίδραση του λαού.

Όμηρος Αλεξάνδρου

http://omirosalexandrou.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ