Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχουν «Τσοχατζόπουλοι» και στην Αυστραλία

Μην πιστεύετε όσα λέγονται και γράφονται αυτάρεσκα για «αδέκαστους», «αδιάφθορους», «καθαρούς», «αλάδωτους» Αυστραλούς πολιτικούς

Μην πιστεύετε όσα λέγονται και γράφονται αυτάρεσκα για «αδέκαστους», «αδιάφθορους», «καθαρούς», «αλάδωτους» Αυστραλούς πολιτικούς, πολιτικά κόμματα, δημοσίους υπαλλήλους, τεχνοκράτες, συνδικάτα, τράπεζες, κ.ά., κ.ά. Μην τα πιστεύετε, διότι δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα της Αυστραλίας, η οποία ολισθαίνει προς τα κάτω στη διεθνή κλίμακα διαφάνειας, αδιάφθορης διακυβέρνησης και διαχείρισης κρατικών πόρων.


Μην τα πιστεύετε, διότι υπάρχουν και στην Αυστραλία «Τσοχατζόπουλοι» που «λαδώνονται», αλλά ο κώδικας σιωπής και η έλλειψη συστηματικού ελέγχου της διαφθοράς τους καλύπτουν, όπως κάλυπταν τον πρώην Έλληνα υπουργό Άμυνας οι αντίστοιχοι κώδικες και οι αντίστοιχες ελλείψεις του ελληνικού Κράτους.

Την παρελθούσα Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του Transparency International, για το απερχόμενο 2014. Ο Transparency International είναι διεθνής οργανισμός, ο οποίος «βαθμολογεί» τη διαφορά στο σύγχρονο κόσμο με άριστα το εκατό.

Η έκθεση δεν είναι τόσο κολακευτική για την Αυστραλία, διότι καταγράφει συνεχή ολίσθηση της χώρας στη διαφθορά την τελευταία διετία. Όπως θα δείτε στον κατάλογο των είκοσι χωρών του πλανήτη με τη μικρότερη διαφθορά, που ακολουθεί, το 2014 η Αυστραλία βρίσκεται στην ενδέκατη θέση, τρεις θέσεις χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν το 2012 (ο αριθμός στην παρένθεση δίπλα από το όνομα κάθε χώρας είναι ο βαθμός πολιτικής και διοικητικής «καθαρότητάς» της. 

Η «καθαρότερη» χώρα του πλανήτη είναι η Δανία (92) και ακολουθούν: Νέα Ζηλανδία (91), Φινλανδία (89), Σουηδία (87), Νορβηγία (86), Ελβετία (86), Σιγκαπούρη 84, Ολλανδία (83), Λουξεμβούργο (82), Καναδάς (81), Αυστραλία (80), Γερμανία (79), Ισλανδία (79), Ηνωμένο Βασίλειο (78), Βέλγιο (76), Ιαπωνία (76), Μπαρμπάντος (74), Χονγκ Κονγκ (74), Ιρλανδία (74), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (74).

Το πραγματικό μέγεθος της διαφθοράς στην Αυστραλία είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η έκθεση, διότι δεν υπάρχουν στην Αυστραλία εθνική ή πολιτειακές υπηρεσίες ελέγχου του «λαδώματος», παράνομων συναλλαγών, κομπίνας κ.ά.

Υπάρχει και λειτουργεί, μόνον, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς της Νέας Νότιας Ουαλίας (ICAC) η οποία αποκάλυψε, μετά από ενδελεχείς έρευνες, ότι η διαφθορά ήταν προσφιλές «σπορ» πρώην υπουργών του Εργατικού Κόμματος της Πολιτείας. Βάσει δε των στοιχείων, που είχε συγκεντρώσει και άλλων, που προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία, παραπέμπονται στη δικαιοσύνη δύο πρώην Εργατικοί υπουργοί, οι Eddie Obeid και Ian Macdonald, με ευρύ κατηγορητήριο για διαφθορά. Η ICAC ξεσκέπασε, επίσης, το «λάδωμα» από κατασκευαστές βουλευτών του Λίμπεραλ Πάρτι Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι «ανεξαρτητοποιήθηκαν» για να προστατεύσουν το κόμμα τους.

Ο καθηγητής A.J. Brown, διευθυντής του αυστραλιανού τμήματος του Transparency International, κρίνει «επιβεβλημένη» την ύπαρξη ενός εθνικού φορέα ελέγχου της διαφθοράς.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης της Αυστραλίας δεν ελέγχεται» κατήγγειλε στην εφημερίδα «The Australian». 

Ομοίως, ο Neville Tiffen, διευθυντής του οργανισμού Transparency International και πρώην διευθυντής δεοντολογίας του εξορυκτικού κολοσσού, Rio Tinto, σχολιάζει, ότι «η διαφθορά στην κοινοπολιτειακή σφαίρα δεν ελέγχεται καταλλήλως», τουτέστιν είναι πιθανόν να «λαδώνονται» και μέλη της κοινοπολιτειακής Βουλής και του κεντρικού μηχανισμού διοίκησης της χώρας, αλλά διαφεύγουν διότι δεν γίνεται ο ανάλογος έλεγχος.

Ο κ. Tiffen θεωρεί «απίστευτη» την έλλειψη μίας κοινοπολιτειακής υπηρεσίας, ενός κοινοπολιτειακού οργάνου ελέγχου της διαφθοράς, την έλλειψη ενός «κοινοπολιτειακού ICAC".

«Οι επιτήδειοι διατείνονται, ότι δεν υπάρχει ανάγκη κοινοπολιτειακής ICAC, διότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες διαφθοράς στην κοινοπολιτειακή σφαίρα. Αυτή η άποψη είναι ανόητη» τονίζει.

Ο κ. Tiffen καλεί και τα πολιτικά κόμματα της Βικτωρίας να συνεργαστούν κατά της διαφθοράς, διευρύνοντας τους «περιορισμένους» όρους εντολής της Υπηρεσίας Κατά της Διαφθοράς (Broad-based Anti-corruption Commission) που δημιούργησε η πρώην Φιλελεύθερη κυβέρνηση της Πολιτείας. Κατά τον κ. Tiffen «μόνον, τότε, οι πολίτες της Βικτώριας θα μάθουν, αν η Πολιτεία τους αντιμετωπίζει προβλήματα όμοια με τα προβλήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας».

Οι απόψεις των δύο στελεχών του Transparency International, για τη δημιουργία εθνικού οργάνου ελέγχου της διαφθοράς, συμπίπτουν με την άποψη του βοηθού του Επιτρόπου κατά της Διαφθοράς Νέας Νότιας Ουαλίας, Geoffrey Watson SC, ο οποίος θεωρεί πιθανή τη διαφθορά και των παροικούντων στην Καμπέρα -πολιτικών και γραφειοκρατών- και κρίνει αναγκαίο τον έλεγχο από ανεξάρτητο όργανο.

Μην αισθάνεστε, λοιπόν, μειονεκτικά, όταν διαβάζετε στο «Νέο Κόσμο» ή στο διαδίκτυο ή βλέπετε στην τηλεόραση «καταγγελτικά» ρεπορτάζ για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Να σκέφτεστε, ότι «λαμόγια» υπάρχουν και στην αυστραλιανή πολιτική και στην αυστραλιανή δημόσια διοίκηση και, αν καταγραφούν όλα, ενδέχεται να ξεπεράσουν τους Έλληνες «λαδωμένους» πολιτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ