Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι Γερμανοί οδηγούν πρός χρεοκοπία τις Ελληνικές Τράπεζες

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σύμφωνα με μια γνωστή Αγγλική οικονομική εφημερίδα αμφιλεγόμενης ποιότητας, η ΕΚΤ και η Γερμανία συμφώνησαν ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της Ευρωζώνης θα είναι κάθε μια υπεύθυνη για το χρέος της χώρας τους.

Η ΕτΕ δεν διαθέτει φυσικά τόσο μεγάλη φερεγγυότητα για να επιληφθεί συνολικά και συνέχεια αυτής της ευθύνης. Σαν ιδιωτική κατά βάση τράπεζα και δή αγνώστων μετόχων δεν δικαιούται να λαμβάνει εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου. Αργά ή γρήγορα (κάπου μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο) θα μυρίσει το ψάρι στο κομμάτι που αφορά αυτή.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, αυτό που αφορά το αν θα αγορασθούν τελικά Ελληνικά ομόλογα. Λεπτομέρειες θα μάθουμε την ερχόμενη Πέμπτη.

Αυτό, σε συνδιασμό με τη κίνηση της απαίτησης ρευστότητας μέσω ΕLA για τις 2 μικρότερες απο τις 4 συνολικά Ελληνικές συστημικές τράπεζες (οι δύο μεγαλύτερες μάλλον καλύφθηκαν από την ΕτΕ), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δύο μικρότερες θα είναι οι πρώτες που θα τερματίσουν στο σημείο το πιθανόν χωρίς επιστροφή.

Πρόκειται για ένα έργο που θα παιχτεί σε 3 πράξεις. Οι λεπτομέρειες αν το σενάριο π.χ. γίνει και με αντίστροφη φορά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει το ότι η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία των τραπεζών της, ανεξάρτητα του ποιός μουγκός και άσχετος θα είναι Πρωθυπουργός.

Προσέξετε ένα λεπτό σημείο. Θα μπορούσε σε ένα σενάριο, η ΕΚΤ με τη Γερμανία να ρίξουν την ΕτΕ στην άβυσσο αλλά να επωφεληθούν οι 4 μικρές…!

Στο κομμάτι που αφορά το ευρώ. Θα υπάρξει κρίση. Δεν θα εκπλαγώ να δώ μελλοντικά 1 euro = 1 $.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ