Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

«Εάν είστε Πομάκοι, τότε κι εγώ είμαι Πομάκος» Δήλωση Τούρκου δημάρχου….

Όχι, την παραπάνω δήλωση δεν την έκανε κάποιος ελληνόφων δήμαρχος της Eλληνικής Θράκης. Θα προτιμούσε να αυτοκτονήσει παρά να εκστομίσει δημοσίως αυτές τις απαγορευμένες λέξεις. 

Η φράση ανήκει στον Τούρκο δήμαρχο του Οσμάνγκαζί Προύσας, Μουσταφά Ντιουντάρ. 

Οι συνθήκες ανατράπηκαν ολοκληρωτικά και πλέον δεν είναι η Τουρκία αυτή που πολεμάει τους Πομάκους. Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο και σχεδιάζοντας το νέο ρόλο που θέλει να τους προσδώσει στη Χερσόνησο του Αίμου, σταδιακά, αν και με δισταγμούς, προσεγίζει και υιοθετεί τους Πομάκους και τα σωματεία τους. Μόνο το ελληνικό κρατίδιο, υπανάπτυκτο όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως πολιτικά και μορφωτικά, είναι Παντελώς Ανίκανο να τοποθετηθεί ορθά απέναντι στο Πομακικό ζήτημα. Για χρόνια μας αγνοούσαν και μας υπονόμευαν με χίλιους δυο τρόπους, μας έβαζαν τρικλοποδιές, τώρα ήλθε η ώρα να πληρώσουν το λογαριασμό της Ανικανότητάς τους. Το μόνο που γνωρίζουν μερικοί, θεσμικοί και μη, εντός και εκτός Θράκης, είναι να μηρυκάζουν τετριμμένες θεωρίες περί της καταγωγής μας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια, πληροφορίες για την θεαματική εξέλιξη του Πομακικού κινήματος στην Τουρκία, το οποίο αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει τα πράγματα στην Ελληνική Θράκη, αλλά και στη Βουλγαρία όπου, επίσης, συντελείται μια μικρή κοσμογονία.

Η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Πομάκικων Συλλόγων της Τουρκίας (PODEF), πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, στο μεγάλο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ της Προύσας (στο πάρκο Μερινός).

Παρέστησαν περισσότεροι από 900 Πομάκοι καθώς και ο πρόεδρος της επιτροπής φιλίας των κοινοβουλίων Βουλγαρίας και Τουρκίας, βουλευτής Μουσταφά Οζτούρκ, ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Προύσας Ρετζέπ Άλτεπε, ο δήμαρχος Οσμάνγκαζί Μουσταφά Ντιουντάρ, ο δήμαρχος Γκαζίεμίρ, Χαλίλ Ιμπραχήμ Σενόλ, ο δήμαρχος του Τσαν, Αμπτουραχήμ Κουζού, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου.

Ο Εράτ Μπαϊράμ, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πομακικών Συλλόγων (PODEF) τόνισε: στην Τουρκία οι Πομάκοι διαβιούν σε περισσότερους από 25 νομούς και ξεπερνούν σε πληθυσμό τα 2,5 εκατομμύρια. Οι Πομάκοι έχουν τη δική τους γλώσσα, τη δική τους κουζίνα, μουσική, τραγούδια, παραδόσεις, θρύλους και ιστορίες.

Για να επιβιώσουν τα Πομάκικα, να αποκτήσουν ένα θεσμικό επίπεδο και να θεμελιωθεί η ενότητα της γλώσσας, άρχισαν οι εργασίες για την ίδρυση Ινστιτούτου Πομακικής Γλώσσας. Ξεκίνησαν μαθήματα Πομακικής, και οι εργασίες συγγραφής Πομακο-τουρκικού Λεξικού, Αναγνωστικού καθώς και εγχειριδίου διδασκαλίας.

Υπεβλήθη αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας, ώστε τα Πομάκικα να διδαχθούν στην 5η, 6η, 7η, και 8η τάξη, ως κατ επιλογή μάθημα, το οποίο έγινε δεκτό. Ήδη προετοιμάζονται το πρόγραμμα μαθημάτων και οι διδάσκοντες ώστε το ερχόμενο έτος, τα Πομακικά μας θα διδάσκονται στα (δημόσια) σχολεία.

Έχουν εκπονηθεί πολλά προγράμματα για να κρατηθεί ζωντανός ο πολιτισμός μας, να προβληθεί και να ζωντανέψει η κουλτούρα μας, όπως προβολή Πομακικών αντικειμένων, Πομακικού πρωϊνού, συμμετοχές σε εκθέσεις, θρησκευτικά γεύματα, γιορτές του Πομακικού φαγητού κατσαμάκ, εφημερίδα η Φωνή των Πομάκων, συμμετοχές σε τηλεοπτικά προγράμματα, παραγωγή βιντεοκλίπ με Πομάκικα τραγούδια, διαδίκτυο κλπ.

Για την ιστορία των Πομάκων μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολύ λίγες εργασίες. Για να αναδείξουμε την ιστορία μας, άρχισαν εργασίες με την κινητοποίηση επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Άρχισε μία σειρά συμποσίων για την ιστορία των Πομάκων στην Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκάνια) και έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερα: στην Κωνσταντινούπολη, Τσανάκκαλέ, Σμύρνη και Τσαν (χωριό Τσιφλίκ). Οι εργασίες αυτές θα αυξάνονται προοδευτικά.

Ως PODEF αρχίσαμε τις διαδικασίες για την δημιουργία Ιδρύματος Πομακικής Ιστορίας.

Οι Πομάκοι ζουν σε έξι χώρες: στην Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία.

Για πάνω από 100 χρόνια δεν κατάφεραν οι Πομάκοι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επικοινωνία. Μετά από τη δημιουργία ενός επιτυχημένου περιβάλλοντος επικοινωνίας στη χώρα μας, βρισκόμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων με τους Πομάκους των άλλων χωρών.

Οι Πομάκοι είναι ένας πληθυσμός με διεθνή παρουσία. Συνέβαλαν στην ενότητα, στις εθνικές αξίες, πίστεψαν στην ανάπτυξη και έτειναν χείρα βοηθείας. Πιστεύουμε ότι οι Πομάκοι της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανικής), μπορούν να δημιουργήσουν αξίες που θα συμβάλουν σε μία αληθινή επικοινωνία, πολιτιστική προσέγγιση οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ανάπτυξη.

Καλώ τους Πομάκους να συμμετάσχουν στους συλλόγους των περιοχών όπου ζουν -αν δεν υπάρχουν- να δημιουργήσουν και να δραστηριοποιηθούν με πνεύμα ενότητας και αδελφοσύνης»

Ο δήμαρχος του Γκαζίεμίρ, Χαλήλ Ιμπραχήμ Σενόλ δήλωσε ότι παρακολουθεί από κοντά και πάντα ενισχύει τους Πομάκικους συλλόγους και την Ομοσπονδία.

Ο δήμαρχος Οσμάγκαζί, Μουσταφά Ντιουντάρ: όταν οι εργασίες των Πομάκικων συλλόγων και της Ομοσπονδίας, εξηγηθούν ορθά και κατανοηθούν, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δήλωσε ότι με όλες τις ανακοινώσεις και τις εργασίες που έγιναν απομακρύνθηκαν όλοι οι δισταγμοί και πρέπει οι εργασίες αυτές να υποστηριχθούν. Τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «Εάν εσείς είστε Πομάκοι, τότε είμαι και εγώ Πομάκος»

Ο δήμαρχος της μητροπολιτικού δήμου της Προύσας, Ρετζέπ Άλτεπέ, δήλωσε, ότι οι Πομάκοι ήταν πάντα καλοί πολίτες, συνεργάσιμοι και εργατικοί και με την προσέγγιση αυτών των ανθρώπων θα δημιουργήσουν συνεργασίες και όμορφα πράγματα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των κοινοβουλίων Βουλγαρίας και Τουρκίας, βουλευτής Μουσταφά Οζτούρκ, δήλωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εργασίες των Πομάκων σε Βουλγαρία και Τουρκία και στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα να διοργανώνονται από κοινού.

Στη συνέλευση, αναγνώσθηκαν οι αναφορές του Διοκητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής και επικυρώθηκαν ομόφωνα.

Για τη νέα περίοδο προγραμματίσθηκε η μεταφορά των γραφείων της Ομοσπονδίας στην Προύσα, να αποκτήσουν τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι σύλλογοι θεσμικό χαρακτήρα κοινωφελών οργανώσεων, η δημιουργία Ιδρύματος Πομακικής Ιστορίας, πρωτοβουλίες για την μελέτη και ενίσχυση της Πομακικής γλώσσας, ίδρυσης ινστιτούτου πομακικής γλώσσας και συνεργασία με πανεπιστήμια, συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, έκδοση εφημερίδας και δημιουργία ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για Διοικητικό Συμβούλιο και Ελεγκτική επιτροπή, με τριετή διάρκεια θητείας.

Από τις εκλογές προέκυψε το παρακάτω Διοικητικό Συμβούλιο της PODEF
Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου
1- BAYRAM ERAT Πρόεδρος
2- ORHAN ŞEN Γραμματέας
3- ALİ ÖZTÜRK βοηθός Προέδρου
4- HASAN AKSU βοηθός Προέδρου
5- İSMAİL KAR βοηθός Προέδρου
6- İRFAN ÇINAR Γραμματέας
7- ÜNAL ŞİPKAN Οργανωτικός Γραμματέας
8- KEMAL GÜRSOY Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων
9- ERCAN ÇOKBANKİR Πολιτιστική και Κοινωνική δράση
10- FAHRETTİN ÇAKMAK Γραμματέας Επιστημονικής και Εκπαιδευτικής δράσης
11- ŞAKİR SÜLOĞLU Γραμματεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσων

Η πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου έγινε στις 11 Οκτωβρίου 2014 στην Προύσα, όπου μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε να εκδοθεί εφημερίδα με τίτλο ο Πομακικός Κόσμος και Πομακικό ημερολόγιο του 2015.
Τεύχος 75, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ