Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Τουρκία: Πλαστογραφημένες οι Υπογραφές για την Περιβαλλοντική Ασφάλεια στο Πυρηνικό Εργοστάσιο του Ακούγιου;

Πλαστογραφημένες φαίνεται ότι είναι οι υπογραφές των μηχανικών που συνέταξαν την έκθεση για την περιβαλλοντική ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. 

Οι υπεύθυνοι μηχανικοί για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, η κατασκευή του οποίου έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους έξι μήνες πριν παραδώσουν στις Αρχές τις σχετικές μελέτες για την ασφάλειά του, σύμφωνα με το vima.gr, το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Οι παραιτήσεις πριν την παράδοση της μελέτης εγείρουν υποψίες ότι οι μελέτες συντάχθηκαν χωρίς την επιτήρηση ειδικών.
  Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) ζήτησε τη διενέργεια ποινικών ερευνών, αποκαλύπτοντας ότι δύο υπογραφές πυρηνικών επιστημόνων έχουν πλαστογραφηθεί.
 Επιπλέον, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Today's Zaman επικαλούμενη προγενέστερο δημοσίευμα της BirGun, η έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του σταθμού αναθεωρήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία Akkuyu NPP, θυγατρική της ενεργειακής ρωσικής εταιρείας Rosatom, χωρίς να ειδοποιηθούν οι μηχανικοί.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την παραποιημένη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δίνοντας το «πράσινο φως» για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ιντρίς Γκιουλούτζε διέψευσε το δημοσίευμα της BirGun, δηλώνοντας ότι γράφτηκε με σκοπό «την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της Τουρκίας».

Ωστόσο, έπειτα από ανεξάρτητες έρευνες που διενεργήθηκαν, οι υπογραφές κρίθηκαν πλαστές και η άδεια της Akkuyu NPP αναμένεται να ανακληθεί. Η Τουρκία προς το παρόν δεν διαθέτει κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά σχεδιάζει την κατασκευή τριών, συμπεριλαμβανομένου του Ακούγιου στην επαρχία Μερσίν. Τα άλλα δύο σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στη Σινώπη στη βόρεια Τουρκία και στην βορειοδυτική επαρχία του Κιρκλαρελί.

Η έναρξη της κατασκευής της μονάδας του Ακούγιου, κοντά στην πόλη της Μερσίνας, έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2015. Μέχρι το 2023 και οι τέσσερις προγραμματισμένες αντιδραστήρες πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να έχουν αρχίσει την παραγωγή ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ