Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Παρασκευή και Bank-Run (Σε ανακοίνωση στο τύπο η Rothschild Bank αναφέρθηκε σε δύο πιθανά σενάρια)...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Με αφορμή το νεότερο απο τα άρθρα μου για μεγάλη πιθανότητα για Bail - In στην Ελλάδα (βλέπετε εδώ) τις απόψεις της Rotschild Βank που εκυκλοφόρησαν χτές σε κάποια ΜΜΕ, για το Bail - In και το Bank – Run, μέσα σε δύο μόνο απο τις πολλές οικονομικές επιλογές της Ελλάδας και την ρευστότητα μέσω μηχανισμών του ELA, που ζήτησαν σήμερα Παρασκευή οι τράπεζες Alpha και Εurobank, που δείχνουν προς ένα επερχόμενο Bail-In και ένα έντονο Bank-Run απο Δευτέρα, αν ο Ντράγκι επιμείνει στην επιλογή του να μη δϊνει ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες, παρά μόνο μέσω προγράμματος, μνημονίων και δανεισμού, θα σας παρουσιάσω τις απόψεις μου για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. Σημειώστε, ότι το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA τον ελέγχει η ΕΚΤ, δηλαδή ο Ντράγκι.

Θα πάρει την ευθύνη να αρνηθεί;

Δεν με ξάφνιασε η απόφαση των Ελληνικών τραπεζών. Την περίμενα εδώ και πολλούς μήνες. Αμφιβάλλω αν έχουν δεκάρα στα ταμεία τους αυτές τις ημέρες. Η απόφαση τους να κινηθούν προς τον ΕLA πιθανόν να προήλθε επειδή το Bank Run των πλουσίων πελατών τους ολοκληρώθηκε, το καιρό που πέρασε. Εμεινε η μαρίδα…

Το ενδιαφέρον είναι

ότι η Αlpha και η Eurobank απαιτούν οι ίδιες απο τον ΕLA 5 δις ευρώ συνολικά αντί να τα ζητήσει έγκριση η ΕτΕ πρίν τους δώσε απο αυτά που έχει. Μήπως η ΕτΕ δεν έχει πλέον χρήματα; ότι το μέγιστο που μπορούν νά πάρουν και οι δύο τράπεζες μαζί είναι 4 δις ευρώ (2 δις ευρώ ανά όμιλο).
ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να χρειάζονται συχνά και δή όταν τους χτυπούν καμπάνες απο τα κόκκινα δάνεια…

Το ερώτημα είναι το τωρινό έλειμμα του 1 δις ευρώ θα δοθεί απο το ΤΧΣ ή θα γίνει Bail-In; Τί θα γίνει την επόμενη φορά;

Σε πρόσφατη ανακοίνωση στο τύπο η Rothschild Bank αναφέρθηκε σε δύο πιθανά σενάρια, τα οποία περιγράφονται στο επόμενο σχήμα



Απο αυτά θεωρεί, ότι το καλύτερο για την Ευρωζώνη είναι το πρώτο σενάριο, που κατά σύμπτωση είναι στη γραμμή επιλογών του Ντράγκι. Αφορά τη χρεοκοπία των 4 συστημικών τραπεζών της Ελλάδας και την ενίσχυσή τους (αν είναι δυνατό, γιατί τελικά μπορεί και να μην είναι) μέσα απο δάνεια που θα πάρει η Ελλάδα μέσα απο νέο μνημόνια που θα πάρει απο την Ευρωζώνη. Είναι στη κατεύθυνση χρεοκοπία μέσα στην ΕΕ και επιβίωση μίας στη καλύτερη για τους πολίτες περίπτωση τράπεζας.

Το τελευταίο σημείο το είχα αναφέρει σε συνέντευξη μου στο γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα, πρίν ένα χρόνο περίπου. Η συνέντευξη αυτή αναπαρήχθηκε σε κάποια περιοδικά, γιατί τα κεντρικά κανάλια θεώρησαν πολύ προχωρημένη τη πρόβλεψή μου. Πολλά τα λεφτά και η διανόσηση μεγάλη…

Το δεύτερο σενάριο αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, όπου θα προκύψει νομισματική κρίση. Αυτό θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές όλης της Ευρωζώνης και συνολικό πρόβλημα, που λόγω της μεγάλης έκτασής του δεν θα μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Πρός τη πρώτη κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται οι 4 συστημικές Ελληνικές τράπεζες ζητώντας ενίσχυδη ρευστότητας απο το μηχανισμό ΕLA. Πέστε το και στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ…

YΓ. Για μετανάστης έφυγα απο την Ελλάδα κατά σύμπτωση 16 Ιανουρίου πριν πολλά χρόνια.

*******************************************************************

Τι είναι bail in;

Bail in είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην οικονομία ως μία επιχείρηση διάσωσης μιας χώρας που κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά, χρησιμοποιώντας εσωτερικούς πόρους.

Το bail in γίνεται για παράδειγμα με το κούρεμα των καταθέσεων:

η χώρα για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.


*************************************************************************

και το Bank – Run


Ο τραπεζικός πανικός (ή μαζική απόσυρση καταθέσεων) (στα αγγλικά: bank run) συμβαίνει όταν ένας μεγάλος αριθμός τραπεζικών πελατών αποσύρουν τις καταθέσεις τους διότι πιστεύουν ότι η τράπεζα είναι, ή μπορεί να γίνει αναξιόχρεη. Καθώς ο τραπεζικός πανικός προχωρά, δημιουργεί μία ορμή με τρόπο αυτοεκπληρούμενης προφητείας (ή θετικής ανάδρασης): όσο περισσότεροι άνθρωποι αποσύρουν τις καταθέσεις τους, τόσο η πιθανότητα χρεοκοπίας της τράπεζας αυξάνεται και αυτό ενθαρρύνει ακόμα περισσότερες αποσύρσεις καταθέσεων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει την τράπεζα σε σημείο πτώχευσης.

Μία συστημική τραπεζική κρίση συμβαίνει όταν πολλές τράπεζες υποφέρουν ταυτόχρονα από μαζική απόσυρση καταθέσεων και όλο ή σχεδόν όλο το τραπεζικό κεφάλαιο μίας χώρας απαλείφεται. Η αλυσίδα χρεοκοπιών μπορεί να προκαλέσει οικονομική ύφεση.

Διάφορες τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων. Τέτοιες είναι η προσωρινή απαγόρευση εκταμίευσης, η οργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας σαν δανειστής έσχατης προσφυγής, η προστασία μέσω ασφάλειας καταθέσεων. Αυτές οι τεχνικές δε λειτουργούν πάντα: Για παράδειγμα, ακόμα και εάν υπάρχει ασφάλεια καταθέσεων, οι καταθέτες μπορεί να υποκινούνται επειδή πιστεύουν ότι η τράπεζα δε θα μπορεί να παρέχει άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ