Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Nέα δεδομένα για τις αυστραλιανές τράπεζες


Πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια

Μετάδοση των προβλημάτων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Αυστραλία προδίδουν τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως που διεξήγαγε επιτροπή για λογαριασμό της κυβέρνηση Άμποτ καθώς προκύπτει πως οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση συνολικού ύψους 25 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο της κυβέρνησης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας από το 1997, τα πορίσματα του οποίου παρουσίασε ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι.

Η έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μάρι, προτείνει στην κυβέρνηση 44 σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και αλλαγές στο σύστημα του εφάπαξ.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής Μάρι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης) Tier 1 από 10% ώς 11,6%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις θεωρούμενες ασφαλείς τράπεζες ανά τον κόσμο φθάνει τουλάχιστον στο 12,2%.

Έτσι η αρμόδια Αρχή καλεί τις συστημικές τράπεζες της Αυστραλίας να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια ώστε να μπορούν να αντέξουν ζημίες δεδομένου ότι έχουν μεγάλη εξάρτηση για τη χρηματοδότησή τους από ξένους επενδυτές. Οι εν λόγω τέσσερις τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαιά τους κατά 34,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας σε διάστημα τεσσάρων ετών από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους καθώς σημείωναν κερδοφορία ρεκόρ επί πέντε συναπτά έτη. Επιπλέον άντλησαν 17,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας από πωλήσεις μετοχών τη διετία 2008-2009.

Ο κ. Χόκι κάλεσε και το Εργατικό κόμμα να στηρίξει τις αλλαγές που προτείνει η επιτροπή Μάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ