Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι "άγνωστες πτυχές" στο βιογραφικό του Σταύρου Δήμα- (Συνέβαλε και αυτός στην καταστροφή της Ελλάδας, από τις θέσεις κυβερνητικών!)


Δίχως αμφιβολία ο Σταύρος Δήμας έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, στον πολιτικό τομέα. Ωστόσο έχει και εξίσου... εντυπωσιακές επιδόσεις και στον "ιδιωτικό" τομέα.

Ο Σταύρος Δήμας, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι νομικός. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και η πρώτη δουλειά του ήταν στις ΗΠΑ και μάλιστα σε μια νομική εταιρεία η οποία έχει "παρελθόν". Πρόκειται για την Sullivan & Cromwell, η οποία φημίζεται για την υποστήριξη ισχυρών τραστ, τα οποία επιχειρούσε να διαλύσει ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση κατά περιόδους συνεργάστηκε με το γραφείο (το οποίο με τα ελληνικά στάνταρ είναι... ιδιαίτερα διαπλεκόμενο, αν και στις ΗΠΑ αυτά θεωρούνται "φυσιολογικά πράγματα") και μάλιστα εκπροσώπησε την αμερικανική κυβέρνηση στην κατασκευή της διώρυγας του Παναμά αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο στην υπόθεση της σφαγής του Μάι Λάι.

Βεβαίως στη συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία ο σημερινός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέμεινε μόλις δύο χρόνια, προλαβαίνοντας ωστόσο να δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα, το οποίο σε συνδυασμό με τα πολύ καλά πολιτικά "κονέ" του, του έδωσε μία θέση στελέχους στην Παγκόσμια Τράπεζα. Σε ηλικία μόλις 30 ετών, ο Σταύρος Δήμας βρέθηκε στην Π.Τ. και μάλιστα σε μια θέση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: ήταν υπεύθυνος για την πολιτική στην Αφρική! Κι αυτό, σε μια εποχή που ο κατ εξοχήν εκφραστής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της υφηλίου (η Π.Τ.), έκανε πολλές... εξαιρετικά "σκοτεινές" επεμβάσεις στην "μαύρη ήπειρο", συνεργαζόμενοι με ορισμένους από τους αιμοσταγείς δικτάτορες της περιοχής δημιουργώντας τις συνθήκες για την εκδήλωση της κρίσης χρέους στις περισσότερες από αυτές τις χώρες.

Πέντε χρόνια παρέμεινε ο Σταύρος Δήμας σε αυτήν την "μακιαβελική" θέση και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μια πολιτική καριέρα τον περίμενε στη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από το 1977 άρχισε να εκλέγεται βουλευτής και στη συνέχεια πέρασε και από πολλούς υπουργικούς θώκους - πάντα νευραλγικούς και "ευαίσθητους".

Τις "παλιές εποχές" τις θυμήθηκε ξανά το 2004, όταν τοποθετήθηκε επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, όταν η Ε.Ε πραγματοποιεί μια από τις πιο λυσσαλέες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Ωστόσο δε μπορούμε να του την... χρεώσουμε αυτήν την επίθεση, καθώς παρέμεινε στη θέση μόνο λίγους μήνες, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια επίτροπος περιβάλλοντος. Σε αυτήν την θέση ολοκλήρωσε και τη θητεία του στην Κομισιόν.

Να πούμε βεβαίως ότι στα καθημάς ο Σταύρος Δήμας έχει μείνει στη συλλογική μνήμη κυρίως ως ο ένας από την "τριανδρία" της ΝΔ που υπονόμευσε τον Κώστα Μητσοτάκη, αλλά και για το μνημειώδες... χαστούκι που εισέπραξε σε ταξίδι στο εξωτερικό από την σύζυγο του Χανιώτη πρωθυπουργού, Μαρίκα.

Γιώργος Ψαρουλάκης



Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 1941. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί ως δικηγόρος για την νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν Αναπληρωτής Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Έχει εκλεγεί μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου επί δέκα συνεχείς φορές, από το 1977 μέχρι το 2004 εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διατέλεσε Υπουργός Εμπορίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989-1990), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991). Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, και μεταξύ 1995-2000 ήταν Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά ως Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο 2004, Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της 1ης θητείας της επιτροπής Μπαρόσο το 2009.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου στις 4/11/2011 και μετά την συνάντηση και καταρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως προτεινόμενο για την θέση του πρωθυπουργού ή για την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο νέο συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα που διαφαίνεται ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα.

Ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών στη κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ