Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βρεττανία-Γαλλία-Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ελλάδας-Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας!...Οι γνωστοί σύμμαχοι!.....

"Μυστική συνάντηση" στο Παρίσι για τα ευρωτουρκικά

«Παρασυναγωγή» για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, έλαβε χώρα, στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, στην οικία του πρέσβη της Βρετανίας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" στη «μυστική συνάντηση» συμμετείχαν η Γαλλία και η Γερμανία, με στόχο να διασφαλίσουν ότι τα Συμπεράσματα που θα εκδοθούν για την Τουρκία, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 16 Δεκεμβρίου, θα αντανακλούν ευκρινώς την ανάγκη ξεπαγώματος και προώθησης των δύο επίμαχων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που εκ των πραγμάτων προϋποθέτει άρση του κυπριακού βέτο, μεσούσης της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Γαλλία συμμετείχε στη συνάντηση των Βρετανών, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, διά του ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς (Laurent Fabius). Η παρουσία του Γάλλου αξιωματούχου δεν ήταν τυπικού χαρακτήρα, καθώς ο κ. Φαμπιούς εμφανίζεται να πρωτοστατεί το τελευταίο διάστημα στο ξεπάγωμα των δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009.

Υπέρ της προώθησης των δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων τάσσεται και η Γερμανία, η οποία όμως ήταν πιο προσεκτική και εκπροσωπήθηκε σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται η Γερμανία δεν ήταν καθόλου προσεκτική το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας εμφανίστηκε λάβρος υπέρ της ενίσχυσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εκφράζοντας στήριξη στο απαράδεκτο προσχέδιο Συμπερασμάτων που εξέδωσε η ιταλική Προεδρία.

Το ιταλικό προσχέδιο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Συμβούλιο προσβλέπει, εν ευθέτω χρόνω, στον καθορισμό των κριτηρίων (benchmarks) για άνοιγμα των κεφαλαίων-κλειδιά, 23 (σ.σ. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (σ.σ. για τη Δικαιοσύνη) και στο πιθανό μελλοντικό άνοιγμά τους».

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων αναπαράγει τις βασικές κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, σε ήπια, ωστόσο, γλώσσα. Υπενθυμίζει προς την Τουρκία την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ζητά ανάκληση της παράνομης οδηγίας προς ναυτιλλομένους, ούτε και αποχώρηση του Μπαρμπαρός και της συνοδείας του από την ΑΟΖ.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας επισήμανε ότι είναι γνωστή η θέση της χώρας του για ξεπάγωμα των δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ενώ, όπως είπε, αναγνωρίζει και τις ευαισθησίες της Λευκωσίας επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ανάλογη θέση διατύπωσε και η ιταλική Προεδρία, η οποία αναμένεται να προβεί σε τροποποιήσεις του προσχεδίου, χωρίς όμως να ανατρέπει τις βασικές θέσεις που εκφράζονται.

Η Λευκωσία, η οποία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο, απορρίπτει το ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, ενώ ζητά ενίσχυση του λεκτικού των Συμπερασμάτων, επί των υποχρεώσεων της Τουρκίας.

Παρίσι-Βερολίνο στη γραμμή Λονδίνου

Συνθήκες πολιτικής απομόνωσης της Λευκωσίας επιχειρεί να δημιουργήσει το Λονδίνο, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του Βερολίνου και του Παρισιού στην προσπάθεια για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" τουλάχιστον 22 κράτη-μέλη στηρίζουν τη θέση για ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων, ενώ «πρώτα βιολιά» στη «βρετανική χορωδία» ήταν κατά την πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, ΚΟΡΕΠΕΡ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Λιθουανία.

Όλοι εμφανίζονται να αναγνωρίζουν τις ευαισθησίες της Λευκωσίας επί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά αξιώνουν την προώθηση των δύο τουρκικών κεφαλαίων και ως εκ τούτου και την άρση του κυπριακού βέτο...

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ