Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Οργή από Παρίσι και Ρώμη για την Ανγκελα Μέρκελ


Γάλλοι και Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε μέσα από τη συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt τις δύο κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή, κρίνοντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται “ανεπαρκείς”.

“Τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά διότι είναι αναγκαίο για τη Γαλλία”, απάντησε απόψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα. 
“Στη Γερμανία, ο πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο. Σε 10 ή 20 χρόνια, εξαιτίας αυτού, θα είμαστε σε καλύτερη θέση. Η Γερμανία είναι τώρα σε καλύτερη θέση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε πριν από δέκα χρόνια”, είπε.
“Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ επιτρέψει στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μία χώρα μέλος της ΕΕ και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τον ίδιο σεβασμό”, δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
“Ίσως η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, στην έλλειψη επενδύσεων ή στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό θα ήταν μία σημαντική συμβολή που η Ευρώπη περιμένει εδώ και πολύ καιρό από τη Γερμανία να έχει, και αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν υποσχεθεί να προχωρήσουν η Γαλλία και η Ιταλία είναι ανεπαρκείς, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, μία εβδομάδα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών για το 2015 την άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα. Αυτό είναι δικαιολογημένο διότι οι δύο χώρες βρίσκονται ουσιαστικά σε μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.
«Όμως η Επιτροπή είπε επίσης ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι δεν είναι επαρκείς. Κάτι με το οποίο συμφωνώ», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Η συνέντευξη αυτή της Μέρκελ δόθηκε δύο ημέρες πριν την αναμενόμενη επανεκλογή της στην ηγεσία του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), οι υποστηρικτές του οποίου είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά το θέμα της λιτότητας.

Πριν από μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μια τελευταία αναβολή στο Παρίσι και τη Ρώμη, ανακοινώνοντας ότι θα εξετάσει την άνοιξη τους προϋπολογισμούς τους για το 2015, όμως παράλληλα ζήτησε από τις δύο χώρες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους, υπό την απειλή κυρώσεων.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν έλλειμμα ή χρέος που δεν σέβονται τα όρια που έχουν τεθεί και άρα τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 «κινδυνεύουν να μην συμμορφώνονται» με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είχαν υπογραμμίσει οι Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ