Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Βρήκαν λεφτά για θέατρο στα Τίρανα και ρημάζει του Σεφέρη το σπίτι στη Κορυτσά !

Ραχήλ Μακρή: «Πότε θα ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα έρθουν καινούργιοι άνθρωποι, να συνοδεύσουνε τη βλακεία στην τελευταία της κατοικία;»


Τα λόγια του νομπελίστα ποιητή μας αποδεικνύονται προφητικά, καθώς καταρρέει το σπίτι στην Κορυτσά, όπου συνέγραψε πολλά από τα έργα του. Την ίδια ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση αδιαφορεί για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ του Ελληνικού Λαού, που βρίσκονται δεσμευμένα, σε τραπεζικό λογαριασμό της Αλβανίας
Η ιστορική κατοικία στην Κορυτσά, αγοράστηκε από το Ελληνική Πολιτεία το 1998 με την προοπτική να ανακατασκευάσει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα παρά το βανδαλισμό που υπέστη, οι κυβερνήσεις των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λάβει ουδεμία μέριμνα για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της.
Οι πόροι υπάρχουν. Απαιτείται γενναία πολιτική απόφαση, την οποία δεν φαίνεται να διαθέτει η Συγκυβέρνηση.
Αξιοποιώντας δημοσιευμένες πληροφορίες από το Ελληνικό προξενείο η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 3847/21-10-14 Ερώτηση, καλώντας την Ελληνική Πολιτεία, να υλοποιήσει την υποχρέωση της για τη διασφάλιση της εθνικής περιουσίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Κορυτσά. 

Σας υπενθυμίζω ότι στις 18 Νοεμβρίου 2013 κατάθεσα την με αρ. πρωτ. 3890/18-11-13 Ερώτηση με θέμα «Την ώρα που ο πολιτισμός εντός των συνόρων στενάζει, εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται στις όμορες χώρες», η οποία αφορούσε στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να συμβάλλει χρηματοδοτικά με ένα ποσό περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας, στο κέντρο των Τιράνων, και ζητούσα ποια θα ήταν τα ανταποδοτικά οφέλη που ελάμβανε η Ελλάδα για αυτές τις ενέργειες καθώς και εάν η κάλυψη του ανωτέρω ποσού θα γινόταν από κοινοτικούς ή από εθνικούς πόρους και βάση ποιών προγραμμάτων. 
Συμφωνίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ελλάδος – Αλβανίας, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2001, η χώρα μας ανέλαβε να στηρίξει, με ποσόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, την ανέγερση στα Τίρανα νέου κτιρίου θεάτρου, το οποίο θα λειτουργούσε ως Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας…….το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ κατετέθη σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Αλβανίας τον Ιανουάριο του 2002, ο οποίος παραμένει έκτοτε αδρανής".
Απο την κατάθεση της με αριθμ. πρωτ. 3847/21-10-14 Ερώτησης, της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή με θέμα «Θα επιτρέψετε την ολοκληρωτική καταστροφή της ιστορικής κατοικίας στη Κορυτσά, του Έλληνα νομπελίστα ποιητή μας, Γιώργου Σεφέρη;»

--
Μετά τιμής

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

ιστότοπος   rachelmakri.com
twitter          @rachelmakri
facebook      rachel.makri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ