Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωτοφανής ταχύτητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για χάρη της Cosco

Φανταστείτε τι πιέσεις ασκήθηκαν από την κυβέρνηση για να κατευνάσουν την οργή των Κινέζων
Μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που κατέθεσε, την Πέμπτη, αίτηση αναίρεσης κατά της απόρριψης του «φιλικού διακανονισμού» με τον ΟΛΠ, όρισε τη συζήτησή της για αύριο, Δευτέρα, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα 100 χρόνια λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Δεν πρόλαβε καλά καλά να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αμφισβητεί τη νομιμότητα του «φιλικού διακανονισμού» ανάμεσα στον ΟΛΠ και τη ΣΕΠ (ελληνική εταιρεία, θυγατρική του κινεζικού κολοσσού Cosco), καθώς το ΕΣ έκρινε ότι δεν είναι σύννομη, αποδεχόμενο τα επιχειρήματα των εργαζομένων, και με ταχύτητα... αστραπής ορίσθηκε η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσαν οι Κινέζοι για αύριο, Δευτέρα, δύο μόλις μέρες από την υποβολή της!

Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα 100 χρόνια λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η ΣΕΠ κοινοποίησε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον ΟΛΠ και στο υπουργείο Ναυτιλίας, που είχε παρέμβει υπέρ της συμφωνίας, και την Πέμπτη η ΣΕΠ στις 3 το μεσημέρι κατέθεσε αίτηση αναίρεσης. Δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα, και στις 4 το ΕΣ όρισε τη συζήτηση στις 10 το πρωί της Δευτέρας (αύριο, δηλαδή), που είναι η πρώτη δικάσιμος από την υποβολή της αίτησης αναίρεσης!

Τέτοια ταχύτητα δεν έχουμε ξαναδεί. Ο συντομότερος προσδιορισμός συζήτησης αίτησης αναίρεσης είναι σε δύο μήνες. Ο χρόνος μέσα στον οποίο υποχρεούται ο ΟΛΠ, που έχει έννομο συμφέρον, ως διάδικος να καταθέσει τις αντιρρήσεις του είναι 15 μέρες. Μέχρι τότε όχι μόνο θα έχει συζητηθεί η υπόθεση αλλά θα έχει βγει και η απόφαση, που είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα δικαιώνει την κινεζική θυγατρική εταιρεία ΣΕΠ. Ο προσδιορισμός της εκδίκασης της αναίρεσης με την ταχύτητα του φωτός άφησε άναυδο τον υπουργό Ναυτιλίας, στο δε ΠΑΣΟΚ έγιναν έξαλλοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το μήνυμα που βγαίνει είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Κράτος εν κράτει είναι οι Κινέζοι στον Πειραιά! Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η μαμά Cosco διαμαρτυρήθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση του ΕΣ η οποία απορρίπτει τον «φιλικό διακανονισμό», που αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης του δυτικού Γ' Προβλήτα, με τον οποίο είναι σύμφωνος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Είναι πρωτοφανής η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που δεν μας έχει συνηθίσει να λειτουργεί με τέτοιους ρυθμούς. Και ίσως να παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, γιατί προφανώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν και στον ίδιο ήταν μεγάλες, όπως απειλές του τύπου «θα τα μαζέψουμε και θα φύγουμε».

Διαδικασία ξεπουλήματος 

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν πάρα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Για ποιον λόγο η προηγούμενη διοίκησή του (Μανιατόπουλος και Εμίρης), η οποία ξηλώθηκε ξαφνικά, αποφάσισε να πουλήσει το 67% του λιμανιού, την καταστατική πλειοψηφία, που σημαίνει, π.χ., ότι ο αγοραστής είναι ο απόλυτος ιδιοκτήτης και μπορεί να αλλάζει τα πάντα, να απολύει όποιον δεν γουστάρει, ενώ αν το κράτος κρατήσει το 50% συν 1, δεν αποξενώνεται και λειτουργεί προς το συμφέρον όλων των πολιτών.

Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ