Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η μεγαλύτερη πολεμική προετοιμασία στην ιστορία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

H μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση στον κόσμο, υψηλής τεχνολογίας κινεζικά ανεπάνδρωτα αεροσκάφη, ρωσικά στρατεύματα και ένα πολεμικό παίγνιο εμπνευσμένο από την Ουκρανία.

Η φετινή «Αποστολή Ειρήνης 2014» (24-29 Αυγούστου) είναι η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) μέχρι σήμερα. Πραγματοποιήθηκε στην Ζουριχέ (Εσωτερική Μογγολία) της Κίνας, με συνολικά 7.000 στρατιώτες......

Οι Ρώσοι έφεραν μαζί τους από την 36η Ανεξάρτητη Μηχανοκίνητη Μεραρχία (Ανατολκή Στρατιωτική Περιφέρεια) 1.000 άτομα προσωπικό μαζί με 13 άρματα μάχης T-72, 40 οχήματα μάχης πεζικού BMP-2, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3M, ΠΕΠ BM-21, και από την 3η Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας και Αεράμυνας 4 αεροσκάφη επίθεσης Su-25 και 2 μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76. Το Κιργιστάν συμετείχε με 500 στρατιώτες και 8 οχήματα μεταφοράς πεζικού. Το Καζακστάν έφερε 300 αλεξιπτωτιστές μαζί με 10 οβιδοβόλα, 20 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταγωγικά An-72 και μαχητικά Su-27. Το Τατζικιστάν παρείχε μονάδες πεζικού επιπέδου λόχου. Το μόνο μέλος από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης που έλεπειπε, ήταν το Ουζμπεκιστάν.

Συνολικά, περίπου 70 αεριωθούμενα έλαβαν μέρος στην άσκηση, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών και αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης.

Οι διάφορες φάσεις της άσκησης περιλάμβαναν δραστηριότητες σε αστικό και ορεινό περιβάλλον, με αντικειμενικό στόχο το «ξερίζωμα» των δυνάμεων των τρομοκρατών.

Το σενάριο που είχε επιλεγεί για την άσκηση δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο έγκαιρο. Αν και περιγράφεται ως «άσκηση αντιτρομοκρατίας», το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ως σενάριο το «από το εξωτερικό υποκινούμενους αυτονομιστές που προβαίνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις για να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα και να διαιρέσουν το έθνος» - όπως ακριβώς έχει περιγράψει η Ρωσία τα γεγονότα στην Μαιντάν του Κιέβου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι 2.000 πλασματικοί άνδρες της τρομοκρατικής δύναμης - σε προσομείωση από την 6ην Μηχανοκίνητη Μεραρχία του Λαϊκoύ Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) - δεν έκαναν χρήση τυπικού εξοπλιμού ανταρτών, όπως για παράδειγμα οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, αλλά αντ 'αυτού χρησιμοποίσαν βαρύ εξοπλισμό, όπως άρματα μάχης ZTZ-88 και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PLZ-83, ακόμη και ελαφρά αεροσκάφη.

Τέλος, η άσκηση κατέδειξε μια σειρά νέων κινεζικών όπλων. Στην 5.500 ισχυρή κινεζική χερσαία δύναμη συμμετείχε το ελίτ 112ο Σύνταγμα της 38ης Ομάδας Στρατού, το οποίο εδρεύει στην στρατιωτική περιφέρειεα του Πεκίνου. Το 112ο Σύνταγμα είναι μια από τις πιο σύγχρονες μηχανοκίνητες μονάδες της Κίνας, εξοπλισμένο με εξαιρετικά ικανά συστήματα, όπως το κύριο άρμα μάχης ZTZ-99A, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PLZ-04 και οχήματα μάχης πεζικού ZDB-04A.

H άσκηση χαρακτηρίστηκε επίσης από το ντεμπούτο του αντιαρματικού οχήματος ATF-10 LR, το οποίο χρησιμοποιεί το σασί του ZBD-04A και εξοπλίζεται με οκτώ αντιαρματικά βλήματα ATF-10, με ένα εύρος 10 χιλιομέτρων. Το μεγάλο εύρος του ATF-10 θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη του πεζικού σε αστικές περιοχές και σε αποστολές αναγνώρισης, παρέχοντας υποστήριξη πυρών κατά των σκληρών στόχων, όπως κτίρια και άρματα μάχης.

Την επεκτασιμότητα του όρου της τρομοκρατίας έδειξε η Κίνα: συμμετείχε με συνολικά 440 σύστημα μάχης της 38ης Ομάδας Στρατού και την Πολεμική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων αεροδιαστημικής αναγνώρισης, χαρτογράφησης, υδρο-μετεωρολογικές υπηρεσίες και κινητής εφοδιαστικής αλυσίδας που παρείχε «στρατηγική και επιχειρησιακή υποστήριξη».

Το ZTZ-99A είναι το πιο σύγχρονο κύριο άρμα μάχης της Κίνας και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση. Ζυγίζει πάνω από 60 τόνους - κοντά στο βάρος των αμερικανικών, βρετανικών και γερμανικών τανκς. Μεταξύ των σύγχρονων χαρακτηριστικών του είναι ένα ενεργό σύστημα προστασίας, όπως το ισραηλινό Trophy και το αμερικανικό Quick Kill, το οποίο στεγάζεται σε ένα κυλινδρικό κουτί πάνω στον πυργίσκο αριστερά.

Όπως και με τις προηγούμενες ασκήσεις της σειράς «Αποστολή Ειρήνης», η Κίνα εμφανίζεται με μια πληθώρα από αεριωθούμενα, ελικόπτερα αναγνώρισης όπως το Z-19, μαχητικά J-10 και βαριά μαχητικά J-11B. Το νέο επιθετικό ελικόπτερο Z-10A που εθεάθη στην άσκηση δείχνει να είναι εξοπλισμένο με μεγαλύτερους και πιο προηγμένους αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, σε σύγκριση με το παλαιότερο μοντέλο Z-10. Πλάνα από ένα ελικόπτερο μεταφοράς Z-8 μεταφοράς έδειξαν ότι οι δυνάμεις του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ασκούνται στην αεροκίνηση σε προσομοιωμένο αστικό περιβάλλον.

Επιχειρησιακή πρωτιά

«Αποστολή Ειρήνης 2014»
Ίσως το πιο υψηλού προφίλ κινεζικό όπλο ήταν η χρήση ενός UCAV που στην ελληνική ορολογία είναι γνωστό ως«Πτεροδάκτυλος» (CH-4), θεωρείται το ισοδύναμο του αμερικανικού MQ-9 Reaper, το οποίο βομβάρδισε τους «τρομοκρατικούς» στόχους με αντιαρματικά βλήματα ATF-10. Η χρήση ενός UCAV σε μια αρκετά συμβατική στρατιωτική δραστηριότητα είναι κάτι που δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί πλήρως στις αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις. Το αντίστοιχο κινεζικό δόγμα μπορεί να είναι πιο φιλικό προς την χρήση με επανδρωμένων πλατφόρμων ενάντια σε καλά οπλισμένους αντιπάλους.

Η πρώτη κινεζική εμφάνιση UAV ένοπλης ικανότητας σε μια δημόσια διεθνή παρουσίαση, ίσως δείχνει μια μεγάλη κινεζική προθυμία να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες μη επανδρωμένες πλατφόρμες σε συμβατικό πόλεμο. O «Πτεροδάκτυλος» λειτουργεί παράλληλα με τα ελικόπτερα επίθεσης Z-10 και Z-19, και στην άσκηση έπληξε κάθε στόχο με αρκετές βολές αντιαρματικών πυραύλων.

Σύμφωνα με κινεζικές δηλώσεις, το CH-4 μπορεί να πλήξει στόχους με περιθώριο σφάλματος μικρότερο από 1,5 μέτρο. Χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες, αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι για την καθοδήγηση πυραύλων ή των έξυπνεων βομβών κατά των στόχων. Σε τέσσερις εξωτερικές αναρτήσεις είναι σε θέση να μεταφέρει δύο με λέιζερ-κατευθυνόμενους πυραύλους AR-1 και δύο μικρές κατευθυνόμενες βόμβες FT-5.

Κίνα Ακαδημία Aerospace Αεροδυναμική (CAAA) τεχνικό προσωπικό έχουν πει προηγουμένως IHS Jane ότι το CH-4 έχει τέσσερις σκληρά σημεία που μπορούν να μεταφέρουν δύο AR-1 με λέιζερ-κατευθυνόμενους πυραύλους και δύο FT-5 μικρά κατευθυνόμενες βόμβες.

Η απελευθέρωση τόσο πολλών πληροφοριών σχετικά με το CH-4 μπορεί να συνδέεται με την πρόσφατη ανάπτυξη των κινεζικών UAV στην επαρχία Ξινγιάνγκ στο κυνήγι κατά των αυτονομιστών, ως μέρος μιας ευρύτερης πληροφόρησης του κοινού στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να κερδηθεί η δημόσια υποστήριξη για τη εγχώρια χρήση των UAV.

Εν κατακλείδει,

η άσκηση ήταν αξιοσημείωτη, σε μια εποχή αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όπως επιβεβαίωσε την αξία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και την εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας. Η υποστήριξη της Κίνας για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία ήταν σημαντική στη διαμόρφωση ενός χώρου για αυξημένη συνεργασία, και η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν αφήνει το παιχνίδι για το μέλλον της ασφάλειας στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Η διάθεση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε αυτόν τον «χορό της αντιτρομοκρατίας» πρέπει να ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη για τους διεθνείς παρατηρητές (πάνω από 60 χώρες) της άσκησης, όπως αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εύκολα στο «εσωτερικό μέτωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ