Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα χρήσιμο γεωγραφικό ρολόι ημέρας και νύχτας για το ιστολόγιο σας

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σήμερα “έπαιζα” με ένα software χρήσιμο σε πολλούς υπολογισμούς και παρουσιάσεις, γνωστό ως Mathematica.

Στη συνέχεια σας δίνω το script που μπορείτε να εισάγετε στο ιστολόγιο σας για να παράγετε ένα γεωγραφικό ρολόι σαν αυτό της φωτογραφίας, όπως και το ίδιο το “ρολόι” σε πλήρη λειτουργία για να δείτε πως θα φαίνεται στη σελίδα σας αν αποφασίσετε να το εγκαταστήσετε.

Η εγκατάσταση του είναι πολύ εύκολη. Στο γράφημα που παράγεται, μετακινείστε τις μπάρες και επιλέξετε διάφορα εικονίδια να δείτε πως λειτουργεί. Εϊναι πολύ ενδιαφέρον!

Παρατηρείστε, ότι σε κάποιες περιοχές της γής υπάρχει σχεδόν συνέχεια ημέρα επί έξι μήνες και σε κάποιες άλλες περιοχές της γής υπάρχει σχεδόν συνέχεια νύχτα επί έξι μήνες. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε διάφορες εφαρμογές.

Στον browser σας επιλέξετε στο παράθυρο που βγαίνει τις επιλογές, που σας δείχνω στην εικόνα που ακολουθεί, αφού προηγουμένως εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας τον Wolfram CFD Player απο εδώ (είναι πολύ ασφαλής).



Ο μικρός κώδικας που ακολουθεί, είναι αυτός που πρέπει να εισάγετε σε html στο website ή στο ιστολόγιο σας!


<div align="center">
<div id="DEMO_DayAndNightWorldClock" align="center">
<script type='text/javascript' src='http://demonstrations.wolfram.com/javascript/embed.js'></script>
<script type='text/javascript'>var demoObj = new DEMOEMBED(); demoObj.run('DayAndNightWorldClock', '', '463', '496');</script>
</div>
</div>

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε



Ερώτηση: Γιατί σας δείχνω τη συγκεκριμένη επιλογή; Tυχαία; Δεν νομίζω...

Λίγη βοήθεια


Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αναπτύξει τη παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας απο φωτοβολταϊκά και στο μέλλον θα χρειασθεί μπαταρίες υψηλής ισχύος, ένα πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο ήδη έχω μιλήσει εδώ. Η Σιβηρία (στη περιοχή που δείχνουν τα κόκκινα βέλη) θα μπορούσε να είναι μια υποψήφια περιοχή.
Τεράστια γεωοικονομική αξία έχει η Αλάσκα, ο Καναδάς, η Γροιλανδία, όπως και η περιοχή των πόλων!

Αντιλαμβάνεσθε, πώς απο αυτή την απλή εφαρμογή software προκύπτουν τεχνολογικές και πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ