Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΚΩΤΙΑ > Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΧΟΝΗΣ και η μούμια της Αγγλίας!...

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Έφτασαν στα Φόκλαντς και έκαναν πόλεμο για να υπερασπίσουν την αυτοδιάθεση 2.500 ομοεθνών τους. Όταν όμως πιό πριν, 450.000 Έλληνες της Κύπρου ζήτησαν τη δική τους αυτοδιάθεση και ένωση με την Ελλάδα, έστησαν κρεμάλες και μας χάρισαν Αυξεντίου και Παλληκαρίδηδες. 



Κι έβαλαν τους Τούρκους, κι έγινε αυτό που έγινε. Η ζωή όμως παίζει περίεργα παιχνίδια, και οι Άγγλοι, μετρ του ''διαίρει και βασίλευε'', είναι τώρα οι ίδιοι θύματα και όχι θύτες, της τακτικής που επί αιώνες και ανά την υφήλιο εφάρμοζαν. Η Σκωτία, ένας αρχαίος περήφανος κελτικός λαός, θέλει να αποδράσει από την "φυλακή" του Ηνωμένου Βασιλείου, και το δημοψήφισμα σε λίγες ώρες θα κρίνει πολλά, πάρα πολλά....

Θυμίζω, ως ιστορικός, πως οι Σκωτσέζοι είναι λαός καθαρά κελτικής καταγωγής, αντίθετα με τους Άγγλους που αποτελούν ένα κράμα τευτονοσαξονικού με κελτικό αίμα. Η κέλτικη διάλεκτός των Σκωτσέζων, στηρίζεται στην αρχαία γαελική, η οποία συνδέεται με την αρχαία κελτική γλώσσα. Η οποία χαλαρή σχέση έχει με τη σημερινή αγγλική.

Το 1707, αγγλικές απειλές και εκβιασμοί οδήγησαν στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης του 1707 μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο κρατών και στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1745 οι Σκωτσέζοι Highlanders επαναστάτησαν διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

Σήμερα, λίγο πριν το δημοψήφισμα των Σκωτσέζων για ανεξαρτησία, οι Άγγλοι επιστρατεύουν απειλές με όχημα κορυφαίες τράπεζες, όπως η Barclay's, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η JP Morgan. Το μήνυμα είναι: Αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσετε υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σημάνει την οικονομική σας καταστροφή. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επισημαίνουν μάλιστα ότι, αμέσως μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι μπορεί να επικρατήσει το "ναι" στην απόσχιση την ημέρα της κάλπης, πολλοί ήταν αυτοί που απέσυραν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες. Από την πλευρά της, η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Societe Generale, προέβλεψε πως , εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.

Η πιθανότητα να ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι την ανεξαρτησία τους είναι βέβαια οριακή. Όμως το ρεύμα του "ναι" αυξήθηκε εντυπωσιακά τους τελευταίους δύο μήνες, και όλοι γνωρίζουν ότι οι αναποφάσιστοι, επιλέγουν στο τέλος με βάση το ρεύμα του νικητή. Θα επισημάνω όμως, πως πρόκειται για μια ξεκάθαρα διαφορετική εθνότητα που δεν αφομοιώθηκε ποτέ από την αγγλική κηδεμονία, και τώρα νιώθει αρκετά δυνατή να σταθεί στα πόδια της ακολουθώντας τον δικό της δρόμο. Μην ξεχνάμε ότι τα πετρέλαια που δίνουν την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Αγγλία, ανήκουν στην σκωτσέζικη ΑΟΖ της Βόρειας Θάλασσας.

Προσωπικά δεν θα λυπηθώ αν νιώσουν οι οι Άγγλοι τι σημαίνει διχοτόμηση, διαίρεση του κράτους, ανεξαρτητοποίηση μέρους του. Εάν φύγουν οι Σκωτσέζοι η Αγγλία θα πέσει θύμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, του δικού της δόγματος, του "διαίρει και βασίλευε". Οι αγχόνες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, οι Ιρλανδοί αγωνιστές του IRA που πέθαιναν για ελευθερία, τα θύματα της βρετανικής αποικιοκρατίας, εκδικούνται, έστω δια της ιστορικής τεθλασμένης.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κάθε φορά που βλέπω την αυτοκρατορική μούμια (βασίλισσα Ελισάβετ), θυμάμαι πως η εν λόγω κυρία αρνήθηκε να υπογράψει χάρη στον μόλις 18 χρονών Ευαγόρα Παλληκαρίδη, παρά την παγκόσμια τότε κατακραυγή. 

Ο Ευαγόρας απαγχονίστηκε από τους Άγγλους, μένει αθάνατος μέσα από το θάνατό του. Έφυγε στα 18 του, την ώρα που το κινητό μαυσωλείο της αυτής μεγαλειότητας κοντεύει τα 100. Όμως η ιστορία έχει το δικό της τρόπο να επιστρέφει. Κι αν περάσει το ΝΑΙ των Σκωτσέζων, ας ετοιμάζονται οι Άγγλοι για μια όχι και τόσο ''Μεγάλη'' Βρετανία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ