Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Πράκτορας της KGB ήταν πρώην Εργατικός βουλευτής

O αείμνηστος Jim Cairns, ηγετικό στέλεχος των κυβερνήσεων Γουίτλαμ και του Εργατικού Κόμματος
Ένας ομοσπονδιακός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος ήταν πράκτορας της γνωστής μυστικής υπηρεσίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης KGB, σύμφωνα με πρόσφατα ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική κυβέρνηση, μετά την πάροδο 40 χρόνων.

Πρόκειται για τον βουλευτή της Νέας Νότιας Ουαλίας που εκλεγόταν στην έδρα Hunter, Albert James, ο οποίος πέθανε το 2006 σε ηλικία 92 χρόνων.
Ο James, που εκλέχθηκε στην ομοσπονδιακή Βουλή το 1960 και διατήρησε την έδρα του μέχρι το 1980, ήταν, σύμφωνα με τα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πληροφοριοδότης των Σοβιετικών για πάρα πολλά χρόνια.

Στα σχετικά αρχεία που δημοσιεύθηκαν δεν αναφέρεται τι είδους πληροφορίες έδινε ο Εργατικός βουλευτής στους Σοβιετικούς.


Στην Αυστραλία είναι, όμως, γνωστό ότι ο Albert James ασκούσε σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ήταν κάθετα αντίθετος με την ανάμειξη της Αυστραλίας στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπως βέβαια και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Εργατικού Κόμματος την εποχή εκείνη, όπως για παράδειγμα o Jim Cairns.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας τον παρακολουθούσαν συστηματικά και είχαν καταγράψει μαγνητοφωνώντας αρκετές από τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με τη Σοβιετική πρεσβεία στην Καμπέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο ίδιος ο Albert James, σε μια προφορική ιστορική συνέντευξη που είχε δώσει το 1984, είχε πει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη είναι οι ΗΠΑ και ο ιμπεριαλισμός και ότι η CIA είχε προσπαθήσει να απομακρύνει τον John Gorton από την πρωθυπουργία.

Οι προτεραιότητες της KGB την εποχή εκείνη στην Αυστραλία ήταν η συλλογή πληροφοριών για την αυστραλιανή πολιτική κατάσταση, οι σχέσεις της με χώρες του Ειρηνικού και της Ασίας, η παρακολούθηση των εδώ πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας και, βεβαίως, η στενή παρακολούθηση των αντικατασκοπειών μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ