Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Πληρώναμε και επιδόματα στους Αυστραλούς τζιχαντιστές

O Khaled Sharrouf στη Συρία
Ενώ οι Αρχές «άφησαν» 19χρονο ύποπτο τζιχαντιστή να φύγει από τη χώρα με ξένο διαβατήριο


Ένας 19χρονος Αυστραλός που οι Αρχές υποπτεύονται ότι έφυγε από την Αυστραλία με στόχο να προσχωρήσει στην εξτρεμιστική οργάνωση Islamic State (Ισλαμικό Κράτος) στη Μέση Ανατολή συνελήφθη στο Ντουμπάι και απελάθηκε στην Αυστραλία στις αρχές της εβδομάδας. Ο νεαρός άνδρας από το Kellyville της Ν.Ν. Ουαλίας ταξίδεψε με το διαβατήριο του αδερφού του, εξαπατώντας όπως και ο Αυστραλός τζιχαντιστής, Khaled Sharrouf, τις τελωνειακές Αρχές της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει «βάσιμες υποψίες», όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, ότι ο νεαρός άνδρας έφυγε από την Αυστραλία για να προσχωρήσει σε εξτρεμιστική οργάνωση, οι Αρχές δεν έχουν ακόμα στοιχειοθετήσει εναντίον του κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατική δράση. Ο νεαρός που είναι αφγανικής καταγωγής σύμφωνα με τα όσα έγιναν μέχρι τώρα γνωστά, συνελήφθη και κρατείται από τις Αρχές με την κατηγορία της εξαπάτησης των Αρχών και της χρήσης ξένου διαβατηρίου. Δεν έκανε αίτηση για αποφυλάκισή του με εγγύηση και θα παραμείνει έγκλειστος στη φυλακή έως τις 8 Οκτωβρίου, ημέρα που ορίστηκε και η τακτική δικάσιμος της υπόθεσης.

Η δεύτερη «γκάφα» των τελωνειακών Αρχών έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά ανακοίνωση της αυστραλιανής κυβέρνησης για την πρόθεσή της να θεσμοθετήσει αυστηρούς ελέγχους σε όσους αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύφθηκε αρκετοί Αυστραλοί τζιχαντιστές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Συρία ή στο Ιράκ ως μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων Islamic State ή Nusra Front (οργάνωση-παρακλάδι της Al - Qaeda) και πολεμούν στο πλευρό των ντόπιων τζιχαντιστών, ελάμβαναν κοινωνικά επιδόματα από την Αυστραλία. Περίπου 60 από τους 150 που οι Αρχές υποπτεύονται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, έχουν πάρει τα όπλα και πολλοί απ' αυτούς λάμβαναν επίδομα ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα ή σύνταξη αναπηρίας.

Ακόμα και ο Khaled Sharrοuf, που είχε φυλακιστεί επί μία τετραετία για τρομοκρατική δράση και κατάφερε να εξαπατήσει τις Αρχές φεύγοντας από την Αυστραλία με το διαβατήριο του αδερφού του, λάμβανε $383 την εβδομάδα ως σύνταξη αναπηρίας, η οποία δεν κόπηκε από τις Αρχές, αλλά διεκόπη λόγω της αποχώρησής του από τη χώρα.

Τώρα, όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει όλα τα κοινωνικά επιδόματα από όσους βρίσκονται εκτός της χώρας και οι Αρχές υποπτεύονται ότι επιδίδονται σε τρομοκρατική δράση στην Μέση Ανατολή.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον καθηγητή του Κέντρου Ερευνών για τη Διεθνή Τρομοκρατία του Πανεπιστημίου Monash, Greg Barton, αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός αυτών που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και τα χρησιμοποιούν ακόμα και να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις ή για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. «Δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος, αλλά αυτά είναι θέματα που πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Barton.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ