Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Διεθνείς επιθεωρητές (ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Γερμανία και την Ουκρανία): Καμία στρατιωτική παραβίαση από την Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία

Οι διεθνείς επιθεωρητές που ερευνούν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην παραμεθόριο περιοχή, στα σύνορα Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν έχουν καταγράψει καμία παραβίαση από την πλευρά της Ρωσίας,ούτε και καμία παράνομη κίνηση του ρωσικού στρατού.

Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπους του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, βάση των αποτελεσμάτων των διεθνών επιθεωρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερις μήνες στις παραμεθόριες περιοχές, δεν έχει καταγραφεί καμία παραβίαση διεθνών κανόνων ή παράνομη στρατιωτική δραστηριότητα εκ μέρους της Ρωσίας.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 18 διεθνείς ομάδες επιθεώρησης, στα πλαίσια της συνθήκης της Βιέννης 2011, καθώς και της διεθνούς συνθήκης Open Skies. Οι ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν επιθεωρητές που εκπροσωπούν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Γερμανία αλλά και την Ουκρανία, έχουν επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες, και έχουν πραγματοποιήσει εναέριους ελέγχους.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λάουτο και η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ, δήλωσαν πως υπάρχουν περίπου 15.000 ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί καμία παράνομη δραστηριότητα, όπως λένε οι διεθνείς ερευνητές. Σε συνεχείς δηλώσεις της η Μαρί Χαρφ επιμένει να καταγγέλει «πυρά πυροβολικού που στοχεύουν από ρωσικό έδαφος κατά θέσεων του στρατού στην Ουκρανία», με τη Μόσχα να απαντά, παραθέτοντας τα γεγονότα: 

Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία δέχθηκε πλήγμα στο έδαφός της με βλήματα όλμου από την ανατολική Ουκρανία, και στόχο όχι μόνο τα γραφεία του τελωνείου αλλά και μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Επιτροπή Ερευνών που διεξάγει έρευνες στην περιοχή, ενώ Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έως 40 βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις έπεσαν στη στη ρωσική επαρχία Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με τον Ντονιέτσκ, της ανατολικής Ουκρανία. Στην επίθεση έχασε τη ζωή του ένας ρώσος πολίτης, ενώ υπάρχουν και τραυματίες, μεταξύ των οποίων κι ένα μικρό κορίτσι.

Στις 15 του Ιουλίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε ομάδα στρατιωτικών παρατηρητών από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και από ΗΠΑ και Γερμανία, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, όπου παρατηρούνται δεκάδες επιθέσεις από ουκρανικά πυρά σε ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα καταδικάζει απερίφραστα τις απρόκλητες επιθέσεις και προειδοποιεί πως τέτοιου είδους προκλήσεις μπορεί να επιφέρουν μη ανατρέψιμες συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Μόσχα έχει επίσης καλέσει και τους διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ προκειμένου να ελέγξουν επί τόπου την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ