Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ενισχύει το στόλο του το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα – Χθες κατέπλευσε και η αμερικανική πολεμική φρεγάτα USS Taylor

Ενισχύουν το στόλο τους στη Μαύρη Θάλασσα οι ΗΠΑ με την πολεμική φρεγάτα USS Taylor. 

Όπως δήλωσε πηγή του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass «η φρεγάτα USS Taylor πέρασε τα στενά του Βοσπόρου και από χθες βράδυ βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα».

Ηδη, από τις 10 Απριλίου έχει αγκυροβολήσει στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας το αμερικανικό USS Donald Cook, το οποίο είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3. Την αυξανόμενη δύναμη του στόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή ενισχύει και το γαλλικό κατασκοπευτικό πλοίο А 759 Dupuy de Lome που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της θαλάσσιας περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «η φρεγάτα του αμερικανικού στόλου USS Taylor εισήλθε στις 22 Απριλίου στη Μαύρη Θάλασσα για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή με στόχο να καθησυχάσει τους εταίρους και τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ».

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η φρεγάτα USS Taylor μπαίνει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα στους δύο τελευταίους δύο μήνες. Όπως δηλώνει η πηγή του ρωσικού ΥΕΘΑ, το πολεμικό πλοίο παρέμεινε στη Μαύρη Θάλασσα από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου, παραβιάζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ που προβλέπει μέγιστη παρουσία πολεμικού πλοίου τις 21 ημέρες, και μετά από άδεια από την Τουρκία.

Η Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία υπεγράφη το 1936 και αφορά το καθεστώς διέλευσης πολεμικών πλοίων από το Βόσπορο και τη θάλασσα του Μαρμαρά ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης, θέτει όμως περιορισμούς σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων τα οποία δεν ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό των κρατών της Μαύρης Θάλασσας.

Η φρεγάτα USS Taylor ασκεί ρόλο πολλαπλών αποστολών στα πλαίσια του 6ου Στόλου των ΗΠΑ με πράξεις που συμβάλλουν στην περιφερειακή ασφάλεια στη θάλασσα, προβαίνει σε διμερείς και πολυμερείς εκπαιδευτικές αποστολές και υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του NATO.

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ