Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ο διττός ρόλος των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Ευρώπη

Η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει τις δοκιμαστικές πτήσεις των βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.
Υποτίθεται ότι τα πληρώματα εκπαιδεύονται στην διαδικασία του ανεφοδιασμού εν πτήσει, αλλά οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ υποθέτουν ότι οι ασκήσεις έχουν έναν διαφορετικό σκοπό.

Το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει ότι η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία εκτελεί δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για στρατηγικά αεροσκάφη Tu-95 πάνω από διεθνή ύδατα της Βόρειας Θάλασσας, τα οποία συνοδεύονται από βαριά μαχητικά αναχαίτισης MiG-31.

Έτσι η Ρωσία επιβεβαίωσε διάφορες δηλώσεις σε δυτικές πρωτεύουσες ότι την Τετάρτη αρκετά μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95.

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας ανακοίνωσε την Πέμπτη λεπτομέρειες σχετικά με τις ασκήσεις, εν μέρει σε αντίθεση με τις πληροφορίες που παρέχονται από την ολλανδική και τη βρετανική πλευρά. Σύμφωνα με τους Ρώσους, η διαδρομή της πτήσης ήταν πάνω από τα διεθνή ύδατα της Βόρειας Θάλασσας κατά μήκος της χερσονήσου Κόλα. Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα, η διάρκεια πτήσης ήταν περισσότερο από 16 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Ρωσία, τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν εκτός από την διαδικασία του ανεφοδιασμού εν πτήσει και σε πτήσεις με απώλεια προσανατολισμού. Τα βομβαρδιστικά είχαν ως συνοδεία δύο βαριά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 και οι ασκήσεις έγιναν σε συνεργασία με ιπτάμενα ραντάρ Beriev A-50 – ένας τύπος AWACS που βασίζεται σε αεροσκάφος Ilyushin Il-76.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε διάφορες δηλώσεις σε δυτικές πρωτεύουσες ότι την Τετάρτη αρκετά μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη Δύση υποθέτουν ότι οι πτήσεις αυτές είχαν έναν διαφορετικό σκοπό. Προφανώς οι Ρώσοι στρατηγοί ελέγχουν τον χρόνο απόκρισης της αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ αναμένουν τον πολλαπλασιασμό παρόμοιων ακσήσεων, όπως διαρκεί η κρίση Ουκρανία.

Ρωσικά βομβαρδιστικά προσομοιώνουν επιθέσεις, μαχητικά του ΝΑΤΟ απογειώνονται για να δείξουν την ισχύ της Συμμαχίας: Αυτά τα περιστατικά είναι σχεδόν ένα στρατιωτικό τελετουργικό, αλλά είναι επίσης σημαντικά για να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς αντιπάλους.

Ο τίτλος στον δημόσιο σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό ήταν δραματικός: «Για άλλη μια φορά ρωσικά βομβαρδιστικά εξασκούνται πάνω από τη Σουηδία». Αργότερα όπως έκανε γνωστό η στρατιωτική ηγεσία της Σουηδίας, δύο ρωσικά βομβαρδιστικά και τρία συνοδευτικά αεροσκάφη προσομοίωσων αεροπορικές επιθέσεις επί μία ώρα. Και όχι μόνο στο νότιο άκρο της Σουηδίας, αλλά και ενάντια σε στόχους Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Το περιστατικό συνέβη στα μέσα Νοεμβρίου του 2013. Όπως και με το πρόσφατο περιστατικό, στο οποίο τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά προσέγγισαν τον εναέριο χώρο της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτή την περίπτωση ο τύπος JAS39 Saab Gripen.
Τέτοιες ενέργειες από τον Ψυχρό Πόλεμο επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Ορισμένες περιπτώσεις γίνονται γνωστές, ένας άγνωστος αριθμός άλλων περιστατικών είναι πιθανό να υπάρχει φυλαγμένος στα στρατιωτικά αρχεία του ΝΑΤΟ.Τέτοιες ενέργειες από τον Ψυχρό Πόλεμο επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Ορισμένες περιπτώσεις γίνονται γνωστές, ένας άγνωστος αριθμός άλλων περιστατικών είναι πιθανό να υπάρχει φυλαγμένος στα στρατιωτικά αρχεία του ΝΑΤΟ.

Τον Απρίλιο του 2012, ένα ρωσικό Tupolev-95 πέταξε πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό. Τέσσερα κράτη – η Βρετανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Δανία – απογείωσαν μαχητικά Eurofighter και F-16 για να επιτηρούν τους Ρώσους.

Τον Ιούνιο του 2013 η Ρωσία πραγματοποίησε δύο ασκήσεις στα σύνορα του φινλανδικού εναέριου χώρου. Και εδώ απογειώθηκαν μαχητικά αναχαίτισης. Το υπουργείο Άμυνας στο Ελσίνκι κατηγόρησε τη Ρωσία στη συνέχεια να έχει παραβιάσει το φινλανδικό εναέριο χώρο. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιθουανίας τα ρωσικά αεροσκάφη πλησιάζουν εδώ και πολλές βδομάδες τον λιθουανικό εναέριο χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε τα μαχητικά αναχαίτισης του ΝΑΤΟ να απογειώνονται για κάθε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ρωσικά αεροσκάφη πλησιάζουν εδώ και πολλές βδομάδες τον βουλγαρικό εναέριο χώρο.

Το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών φάνηκαν σε ένα περιστατικό το Πάσχα του 2013, όταν η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία προσομείωσε επιθέσεις σε ένα ακατοίκητο σουηδικό νησί της Βαλτικής. Μια σουηδική απάντηση είτε δεν υπήρξε ή ήρθε πολύ αργά, αν και θεωρητικά τουλάχιστον ορισμένα μαχητικά αναχαίτισης θα πρέπει να είχαν έτοιμα οι Σουηδοί. Τουλάχιστον τον Νοέμβριο του 2013, σε μια άλλη ρωσική προσομείωση επίθεσης κατά στόχων στην Σουηδία, απογειώθηκαν μαχητικά αναχαίτισης της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όσο περισσότερο πλησιάζει το βομβαρδιστικό τον εναέριο χώρο μιας χώρας, τόσο βαθύτερα μπορεί να δεί μέσα στην επικρτάτειά της. Υπάρχουν ειδικά αεροσκάφη για αυτού του είδους τις αποστολές, αλλά αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ως τέτοια. Σήμερα όμως, ο κατάλληλος ειδικός εξοπλισμός μπορεί να φιλοξενηθεί και στο εσωτερικό άλλων αεροσκαφων, όπως μεταγωγικών, ή βομβαρδιστικών για την περίπτωση.Έτσι, οι Ρώσοι με αυτή την τακτική έχουν επιτύχει τουλάχιστον έναν από τους στόχους τους: Να μάθουν πόσο προετοιμασμένοι είναι οι δυνάμεις αεράμυνας των άλλων κρατών. Όταν πλησιάζουν βομβαρδιστικά τον εναέριο χώρο μιας χώρας, είναι σαφές σε όλους τους εμπλεκεκόμενους ότι αυτά, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, φαίνονται από πολύ μακριά στο ραντάρ. Από τη μία πλευρά οι πτήσεις αυτές είναι μια επίδειξη δύναμης, από την άλλη πλευρά όπως πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό.

Προφανώς, επί των ρωσικών βομβαρδιστικών βρίσκεται εγκατεστημένη τεχνολγία για την ανίχνευση σημάτων του αντίπαλου, στη στρατιωτική αργκό ονομάζεται «Sigint» (Signals Intelligence). Σε μια τέτοια περίπτωση ανιχνεύονται οι ραδιοεπικοινωνίες ή οι θέσεις των ραντάρ αεράμυνας ενός πιθανού αντιπάλου. Όσο περισσότερο πλησιάζει το βομβαρδιστικό τον εναέριο χώρο μιας χώρας, τόσο βαθύτερα μπορεί να δεί μέσα στην επικρτάτειά της. Υπάρχουν ειδικά αεροσκάφη για αυτού του είδους τις αποστολές, αλλά αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ως τέτοια. Σήμερα όμως, ο κατάλληλος ειδικός εξοπλισμός μπορεί να φιλοξενηθεί και στο εσωτερικό άλλων αεροσκαφων, όπως μεταγωγικών, ή βομβαρδιστικών για την περίπτωση.

Αν οι Ρώσοι συλλέγουν τέτοιες πληροφορίες, αυτό δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο. Για την στρατιωτική ηγεσία μιας χώρας είναι πάντα ενδιαφέρον να γνωρίζει πώς αντιδρά ο αντίπαλος σε μια απειλή, πόσο γρήγορα θα το κάνει και σε ποια μορφή. Οι στρατιωτικοί πάντα προσπαθούν να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό ισχύει επίσης για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση «The Military Balance 2014» υπάρχουν 80 στρατηγικά αεροσκάφη στην Ρωσία: 16 Tu-160 και 62 Tu-95. Tα αεροσκάφη των στρατηγικών δυνάμεων εκσυγχρονίζονται και σύμφωνα με ορισμένες πηγές περίπου 60 Tu-95 και Tu-160 είναι για επιχειρήσεις, τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διάφορα στάδια εκσυγχρονισμού.

http://www.fox2magazine.net

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ