Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε [με στρατιωτικά μέσα(;)] τα μέλη του ΝΑΤΟ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Λετονίας ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο “σκοτεινό μονοπάτι” της απομόνωσης, λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο Βίλνιους στο πλαίσιο της περιοδείας του που έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις χώρες της Βαλτικής που εκφράζουν φόβους για μια ενδεχόμενη διάχυση της ουκρανικής κρίσης. Τόσο η Λιθουανία όσο και η Εσθονία και η Λετονία είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
“Μαζί με τους συμμάχους μας στη Βαλτική εκφράζουμε αποφασιστικά την υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό και τασσόμαστε κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Για όσο διάστημα η Ρωσία παραμένει σ’ αυτό το σκοτεινό μονοπάτι, θα αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση”, είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στις πληροφορίες περί επιθέσεων εναντίον Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής έχουν καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι ετοιμάζεται να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Μόσχα.
Χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, από τη Βαρσοβία (φωτογραφία) όπου βρισκόταν, είπε στον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να συμμετάσχουν σε γυμνάσια σε ξηρά και θάλασσα αλλά και για εκπαιδευτικές αποστολές, καθώς και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη που θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο της Βαλτικής.
Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στις χώρες της Βαλτικής, μόνο έξι αεροσκάφη που σταθμεύουν εκεί στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα σήμερα ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λιθουανίας με την πρόεδρο της χώρας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και τον Λετονό ομόλογό της Άντρις Μπέρζινς. “Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια, με τη χρήση ωμής βίας, να χαραχτούν ξανά τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών και να καταστραφεί η μεταπολεμική οικοδόμηση της Ευρώπης”, είπε η Γκριμπαουσκάιτε.
Οι βαλτικές χώρες ανησυχούν όχι μόνο για την επιθετικότητα της Ρωσίας αλλά και για οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να υποστούν στην περίπτωση που η Μόσχα αντιδράσει στις κυρώσεις επιβάλλοντας με τη σειρά της εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές ή αν σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας δήλωσε την Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση 
θα πρέπει να αποζημιώσεις τις χώρες που θα πληγούν από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
ΠΗΓΗ: REUTERS, Γαλλικό Πρακτορείο, AFP, ANA-MPA – Φωτογραφία via White House

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ