Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Υποθαλάσσιο καλώδιο ΕΕ-Βραζιλίας λόγω φόβου αμερικανικής κατασκοπείας

Βραζιλία και ΕΕ συμφώνησαν χθες (24 Φεβρουαρίου) να κατασκευάσουν ένα υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνιών από τη Λισαβόνα στην Φορταλέζα, προκειμένου να «αποφύγουν» την αμερικανική κατασκοπεία.

Σε σύνοδο στις Βρυξέλλες, η Βραζιλιάνα Πρόεδρος Dilma Rousseff είπε ότι το καλώδιο αξίας 135εκ ευρώ θα χρησιμεύσει στην «εγγύηση της ουδετερότητας» του διαδικτύου, στέλνοντας μήνυμα ότι θέλει να προστατέψει το διαδίκτυο της χώρας από την αμερικανική κατασκοπεία.

«Πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτική ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία των κρατών. Δεν θέλουμε να παρακολουθούνται οι δουλειές μας», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Προέδρους της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

«Το διαδίκτυο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχει εφεύρει ο άνθρωπος. Επομένως, συμφωνήσαμε για την ανάγκη εγγύησης… της ουδετερότητας του διαδικτύου, μια δημοκρατική περιοχή όπου μπορούμε να προστατέψουμε την ελευθερία έκφρασης», υπογράμμισε.

Η Rousseff ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον πέρυσι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκοπεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στον ηλεκτρονικό της λογαριασμό και σήμερα, αναζητά εναλλακτικές διαδρομές από τα αμερικανικά καλώδια.

Η Βραζιλία βασίζεται στα αμερικανικά υποθαλάσσια καλώδια σχεδόν για όλες τις μεταφορές των επικοινωνιών της στην Ευρώπη. Το υπάρχον καλώδιο μεταξύ της Ευρώπης και της Βραζιλίας είναι ξεπερασμένο και χρησιμοποιείται μόνο για μετάδοση φωνής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν ανοιχτοί στο κάλεσμα της Βραζιλίας μετά τις αποκαλύψεις του Αμερικανού πρώην πληροφοριοδότη, Edward Snowden, σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, καθώς και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Έκτοτε, ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama απαγόρεψε τις παρακολουθήσεις ηγετών στενών συμμάχων, ωστόσο η εμπιστοσύνη υπέστη πλήγμα.

Οι Βρυξέλλες απειλούν τώρα με αναστολή των συμφωνιών ΕΕ-ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων εάν η Ουάσιγκτον δεν ενισχύσει τις εγγυήσεις της για την προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ.

Στη σύνοδο ωστόσο δεν υπήρξε δημόσια κριτική για τις ΗΠΑ, που συνιστούν στενό σύμμαχο της ΕΕ.

Αλλά η Rousseff πήρε θάρρος από την έκκληση της Merkel νωρίτερα μέσα στο μήνα για ένα ευρωπαϊκό διαδίκτυο που θα προστατεύεται από την αμερικανική κατασκοπεία, παρόλο που υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με τα πρακτικά ζητήματα θέσπισης εναλλακτικού δικτύου στην Ευρώπη.

Η Rousseff τόνισε ότι Βραζιλία και ΕΕ έχουν «παρόμοιες ανησυχίες» για την αμερικανική κυριαρχία των καλωδίων οπτικών ινών και ελπίζει να υπάρξει ένα καλώδιο που θα εκτείνεται από την πορτογαλική πρωτεύουσα της Λισαβόνας στο βορειοανατολικό της Βραζιλίας Fortaleza, από το επόμενο έτος.

Βάσει των τωρινών σχεδίων, μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Telebras και η ισπανική εταιρεία υποβρύχιων καλωδίων IslaLink θα κατασκευάσουν το καλώδιο.

Η Telebras θα έχει 35% των μετοχών, η IslaLink θα έχει 45% και το υπόλοιπο ποσό θα χορηγηθεί από Βραζιλία και ΕΕ.

Η συμφωνία για το καλώδιο επικοινωνίας σηματοδοτεί μια «σπάνια» πρόοδο για τις σχέσεις της Rousseff με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο επενδυτή της Βραζιλίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου έχουν καθυστερήσει εκ νέου, τόνισαν αξιωματούχοι στη σύνοδο.

Mercosur

Με τις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και της περιφερειακής εμπορικής ένωσης της Λατινικής Αμερικής Mercosur να εξαρτώνται από την βούληση της Αργεντινής να επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Rousseff αρχικά ακύρωσε το ταξίδι της στις Βρυξέλλες καθώς δεν είχε να συζητήσει και πολλά.

15 χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και οι δύο πλευρές έχουν χάσει τις προθεσμίες που έθεσαν οι ίδιες για να ανταλλάξουν προσφορές για το άνοιγμα των αγορών τους, βάσει ενός συμφώνου που θα περιελάμβανε 750εκ άτομα και εμπόριο αξίας 130δις $.

Η τελευταία ημερομηνία θα αποφασιστεί μετά την τεχνική συνάντηση των διαπραγματευτών στις 21 Μαρτίου, τόνισε ο Jose Manuel Barroso, ο οποίος επεσήμανε πως θα προβούν σε ανταλλαγές προσφορών «στο ορατό μέλλον».

Η Βραζιλία είναι έτοιμη να προβεί σε συμφωνία. Υποστηρίζεται από την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, αλλά ερώτημα είναι εάν η Αργεντινή, που έχει τα υψηλότερα επίπεδα προστατευτισμού στους G20, θα ανοίξει την αγορά της για περισσότερες ευρωπαϊκές εισαγωγές.

EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ