Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία: Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν από διάφορα σημεία του Κιέβου.

Δεκάδες Nεκροί Από το Πρωί της Πέμπτης Μετά το Σπάσιμο της Εκεχειρίας στο Κίεβο..

Συνεχώς αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας στο Κίεβο, ενώ οι νεκροί από το πρωί στην πλατεία Ανεξαρτησίας ξεπερνούν τους 20, ενώ η Le Figaro και το Euronews κάνουν λόγο για 35 και 40 νεκρούς αντίστοιχα.. Εκκενώθηκε η Βουλή για το φόβο «εφόδου». 


Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν από διάφορα σημεία του Κιέβου. Πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματίες έγιναν τα γύρω κτίρια. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν φωτογραφίες με σορούς στην πλατεία.

Ο νεότερος επίσημος απολογισμός για τις αιματηρές συγκρούσεις μέχρι την Πέμπτη κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 νεκρούς, εκ των οποίων οι 50 τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους τους 285.

Σύμφωνα με αναφορές, γιατροί έχουν δεχτεί πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, την ώρα που φρόντιζαν τραυματίες από τα επεισόδια. Αντρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούν από διάφορα σημεία προς τους διαδηλωτές. Ερασιτεχνικό βίντεο, που μεταδόθηκε και από το Sky News, δείχνει έναν αστυνομικό την ώρα που πυροβολεί στο πλήθος.

Συμπλοκές με την αστυνομία ξέσπασαν ξανά στο Κίεβο, ακόμη και για πραγματικά πυρά και νεκρούς, παρά την εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει πρόεδρος και αντιπολίτευση το προηγούμενο βράδυ. Οι αρχές αναφέρουν ότι 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Κτίρια γύρω από την πλατεία έχουν μετατραπεί σε πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματισμένους διαδηλωτές.

Ο ανταποκριτής του Associated Press αναφέρει ότι είδε «αριθμό νεκρών διαδηλωτών» στην Πλατεία ενώ οι πρώτες αναφορές μιλούν ακόμη και για 21 νεκρούς. Αν και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν φωτογραφίες με σορούς στην πλατεία.

Οι αναφορές μιλούν για αρκετές σορούς που έχουν μία σφαίρα στο μέτωπο -ένδειξη ότι γύρω από την πλατεία δρουν «επαγγελματίες». Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν όπλα, ενδεχομένως ελεύθερων σκοπευτών.

Φαίνεται ότι το πρωί της Πέμπτης, ομάδα διαδηλωτών -του ακροδεξιού «Δεξιού Τομέα»- στην Πλατεία Ανεξαρτησίας κυνήγησε δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που οι δεύτερες αποχωρούσαν, με αποτέλεσμα νέα αναζωπύρωση.

Η αστυνομία αναφέρει ότι 20 μέλη της τραυματίστηκαν από πυρά που έριξαν άγνωστοι από το κτίριο του Ωδείου, στο νότιο τμήμα της πλατείας.

Μετά τα περιστατικά, όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλωτές είχαν επεκταθεί σε τμήμα της πλατείας που είχε καταλάβει την Τετάρτη η αστυνομία.

Παράλληλα, εκκενώθηκε το κοντινό κτίριο της Βουλής λόγω πιθανής εφόδου των διαδηλωτών.

Στο κέντρο της πλατείας το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου συνέχιζαν να καίνε τα λάστιχα που χρησιμοποιούνται ως οδοφράγματα, παραμένει αρκετός κόσμος.

Οι αναφορές για την αναζωπύρωση της έντασης μιλούν για μολότοφ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ενδεχομένως και πραγματικά πυρά, ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν με φορεία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μικρός αριθμός ενστόλων «συνελήφθη» από τους διαδηλωτές.

Ο ανταποκριτής του BBC μιλά για χαοτικό κυνηγητό διαδηλωτών με την αστυνομία. Το Russia Today αναφέρει επίσης ότι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας.

Εμπάργκο όπλων ετοιμάζεται να επιβάλει στην Ουκρανία η ΕΕ


Η ΕΕ ετοιμάζεται να στηρίξει τις κυρώσεις σε όσους κρίνει υπεύθυνους για τη βία των τελευταίων ημερών στο Κίεβο και να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών των «28» που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι το τελικό κείμενο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» που θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας με Γιανούκοβιτς

Με την κατάσταση στο Κίεβο να έχει αναφλεγεί παρά την εκεχειρία, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας συναντώνται με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, μετά τις επαφές που είχαν με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύγχυση είχε επικρατήσει νωρίτερα για τον εάν η συνάντηση θα γινόταν εξαιτίας της κατάστασης στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Τελικά η συνάντηση καθυστέρησε περίπου μία ώρα για λόγους ασφαλείας. Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να παρουσιάζουν στον Γιανούκοβιτς μια σειρά κυρώσεων, αλλά και κινήτρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση και να σταματήσει η αιματοχυσία στους δρόμους του Κιέβου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για την Ουκρανία, με τις φωνές για κυρώσεις να έχουν γίνει ισχυρότερες.

Οι υπουργοί του «τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία) πήγαν πριν την συνάντηση στο Κίεβο για να συναντηθούν με τις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια των επαφών τους, το Reuters είχε αναφέρει ότι οι τρεις ΥΠΕΞ είχαν ήδη εγκαταλείψει το Κίεβο, επικαλούμενο διπλωματική πηγή. Το Associated Press ανέφερε ότι η γαλλική πρεσβεία έχει επιβεβαιώσει την ακύρωση της συνάντησης.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, πηγή στην ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πολωνός ΥΠΕΞ Ραντόσλαβ Σικόρσκι την ώρα εκείνη έγραψε στο twitter πως ο ίδιος είχε επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση βρισκόταν το μεσημέρι σε εξέλιξη.

Την ώρα που οι τρεις υπουργοί βρίσκονταν στο Κίεβο, ξέσπασαν ξανά επεισόδια στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο πολωνός υπουργός είχε αναφέρει ενδιάμεσα πως ο χώρος της συνάντησης είχε αλλάξει.

Νωρίτερα, ο Λορέν Φαμπιούς,ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο Ρ.Σικόρσκι είχαν συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, τον Αρσένι Γιατσένιουκ και τον Όλεγκ Τιάγκνιμποκ της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Αποχωρεί από το Σοτσι η ουκρανική αθλητική ομάδα

Την αποχώρηση μέρους της ουκρανικής αθλητικής ομάδας στους Χειμερινούς του Σότσι με φόντο την ανάφλεξη στο Κίεβο ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αντιδρά η Ρωσία στις απειλές της Δύσης για κυρώσεις στην Ουκρανία

Έντονα αντιδρά η Ρωσία στις ολοένα και αυξανόμενες φωνές της Δύσης για επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία μετά το χάος που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην καρδιά του Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι οι απειλές για κυρώσεις είναι «ακατάλληλες» και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση μεταξύ ουκρανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τη σειρά του, παρομοιάζει με εκβιασμό τις απειλές της Δύσης για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα έχει πλήρεις διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία μόνον όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι σε «φόρμα», μετέδωσε το Interfax.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διαμηνύει πως η δεύτερη δόση της βοήθειας προς την Ουκρανία μπορεί να εκταμιευτεί αφού εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Δεν ακυρώνουμε τη δεύτερη δόση, αλλά πρώτα πρέπει να εξομαλυνθεί η κατάσταση» είπε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ουκρανούς εταίρους μας σε όλους τους τομείς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε. Αλλά την ίδια στιγμή, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι εταίροι μας να είναι σε φόρμα και οι αρχές της Ουκρανίας να είναι νόμιμες και αποτελεσματικές» τόνισε ο Μεντβέντεφ.

O ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί στην Ουκρανία παρά μόνο με μια εξουσία που υπερασπίζεται «τα συμφέροντα του κράτους» και «πάνω στην οποία δε σκουπίζει κανείς τα πόδια του».

«Πρέπει οι εταίροι μας να έχουν δυναμισμό, η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι νόμιμη και αποτελεσματική, να μην είναι σφουγγαρόπανο για να σκουπίζει κανείς τα πόδια του» πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Πρώτες κυρώσεις από ΗΠΑ

Ήδη, οι πρώτες κυρώσεις στο Κίεβο επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προχώρησε σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν έχει γνωστοποιηθεί για ποιους πρόκειται, αλλά η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι οι κυρώσεις είναι εύκολα αναστρέψιμες εάν κινηθεί η πολιτική διαδικασία στο Κίεβο. Ο Μπ.Ομπάμα καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας, αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τήρησή της και επέμεινε ότι την ευθύνη για ειρήνευση την έχει η ουκρανική κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή άσκηση ισορροπίας

Το επίκεντρο όμως των κινήσεων στο διπλωματικό πεδίο βρίσκεται στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρώτη φάση την Πέμπτη, κινητοποιείται το λεγόμενο «τρίγωνο της Βαϊμάρης» -Παρίσι, Βερολίνο, Βαρσοβία- στέλοντας τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών του στην ουκρανική πρωτεύουσα πριν πάνε το απόγευμα στην έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των «28» στις Βρυξέλλες.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πολωνός ΥΠΕΞ Ραντόσλαβ Σικόρσκι θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Κίεβο με στελέχη και των δύο πλευρών, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι φωνές για επιβολή κυρώσεων είχαν δυναμώσει μετά την ανάφλεξη της νύχτας προς Τετάρτη. Ο πρόεδρος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο γάλλος πρόεδρος και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μίλησαν για ανάγκη «άμεσων και στοχευμένων μέτρων» με στόχο την επαναφορά του Κιέβου σε πολιτική διαδικασία.

Τα μέτρα που εξετάζονται φαίνεται ότι αφορούν, σε πρώτη φάση, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ουκρανών αξιωματούχων και η απαγόρευση εισόδου τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί επίσης το πάγωμα πώλησης αστυνομικών εξαρτύσεων ή και μέτρων που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από τουλάχιστον το πρώτο, ενδεχόμενο ακόμη, πακέτο κυρώσεων αναμένεται να λείπει προσωπικά ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας ή να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα επιβαρύνουν την κατάσταση, προσπαθώντας συνεχώς τους τελευταίους τρεις μήνες να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα της ΕΕ στο Κίεβο.

(tovima.gr, 20/02/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ