Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Αντίθετα, η Γερμανία έχει καλή εμπειρία για τη δημοκρατία !...ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ;

Γερμανός Πρόεδρος: Το Βερολίνο δε θέλει να «κυριαρχήσει» έναντι των άλλων...
Ο 74χρονος Gauck, πρώην αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία...

Η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να κυριαρχήσει έναντι των άλλων χωρών αλλά πρέπει να ξεπεράσει το «βαρύ παρελθόν» της και να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή, τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος, Joackim Gauck.

Η Γερμανία, ακόμα στοιχειωμένη από το ναζιστικό παρελθόν, επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει απρόθυμη να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό, ακόμη και σε ειρηνευτικές αποστολές. Δέχθηκε επικρίσεις από τους συμμάχους μάλιστα το 2011 γιατί απείχε κατά την ψηφοφορία του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και αρνήθηκε να ενταχθούν στην επιχείρηση.

Ο 74χρονος Gauck, πρώην αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, προκάλεσε σάλο με ομιλία του αυτό το μήνα, λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να στέκεται στο περιθώριο και να δράσει πιο γρήγορα, αποφασιστικά και ουσιαστικά στις ξένες κρίσεις.

«Θα ήθελα να δω τη Γερμανία να παίζει πιο ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο», είπε σε ξένους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Άποψή μου είναι πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα όπου η Γερμανία επιβάλει την γνώμη της διότι γνωρίζει «τι είναι καλό για τον κόσμο».

«Αντίθετα, η Γερμανία έχει καλή εμπειρία για τη δημοκρατία και θέλουμε να την μοιραστούμε και όχι να την χρησιμοποιήσουμε εναντίον των άλλων ή να κυριαρχήσουμε έναντι άλλων».

Στη Γερμανία, ο Πρόεδρος έχει συμβολικό χαρακτήρα με λίγες εκτελεστικές εξουσίες και ο Gauck ανέλαβε τον Μάρτιο του 2012.

Ο Γερμανός είπε ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει, αφού άκουσε ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε όλο τον κόσμο για τη Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, ότι πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα.

«Με ρωτούσαν συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις στην Ινδία, τη Νότια Αμερική, ή τη Βόρεια Ευρώπη: Επομένως τι κάνετε εσείς οι Γερμανοί; Γιατί δεν εμπλέκεστε περισσότερο;».

Δεν είπε συγκεκριμένα με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο η Γερμανία επειδή αυτό είναι κάτι που αποφασίζει η κυβέρνηση.

Παραδέχθηκε ότι κάποτε μισούσε τη Γερμανία λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της και ότι καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί είναι δύσκολο για πολλούς από τους συμπατριώτες του να εγκρίνουν την γερμανική εμπλοκή σε διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης στο εξωτερικό.

«Όταν ήμουν νέος η φράση ‘’είμαι υπερήφανος για τη Γερμανία’’ δεν θα έβγαινε ποτέ από το στόμα μου», τόνισε.

«Όταν ήμουν φοιτητής μισούσα αυτή τη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από τη γενιά των γονιών μου ». Ένιωσα άστεγος όπως και πολλοί της γενιάς μου», συνέχισε.

Ο Gauck τόνισε επίσης ότι θέλει να απευθυνθεί σε εκείνη τη γενιά των Γερμανών, η οποία εξακολουθεί να φέρει το βάρος της ενοχής από τον πόλεμο, για να τους υπενθυμίσει τα επιτεύγματα των τελευταίων έξι δεκαετιών όσον αφορά τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

EurActiv με Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ