Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ζητούν επιδημιολογική μελέτη για τους ΧΥΤΑ!..

Ζητούν επιδημιολογική μελέτη για την Φυλή και αναθεώρηση της κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού από μηδενική βάση
Κόλαφος η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πέντε έργα διαχείρισης αποβλήτων
Της Μαριάννας Τζάννε

Δραματικές διαπιστώσεις για πέντε σημαντικά έργα διαχείρισης αποβλήτων κάνει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση που συνέταξε κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε αρμόδιο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων το περασμένο Φθινόπωρο στην Ελλάδα. 

Τα έργα που εξετάστηκαν ήταν ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού, η Φυλή, η δημιουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, η Λευκίμμη της Κέρκυρας και το Καρβουνάρι Θεσπρωτίας. Πρόκειται για μια σειρά από υποδομές που συναντούν μεγάλες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες πολιτών και φορέων για σοβαρές ελλείψεις χωροθέτησης και κατασκευής με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. 

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού που η έκθεση προτείνει η χρηματοδότηση του έργου να συνεχιστεί εφόσον πραγματοποιηθεί αναθεώρηση της άδειας κατασκευής του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κοινοτικής Οδηγίας 2008/1/ΕΚ (IPPC), που απαιτεί τον επανέλεγχο του έργου από μηδενική βάση. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η θέση της επιτροπής και για τη Φυλή για την οποία ζητά να προωθηθεί άμεσα η πραγματοποίηση τοξικολογικής, επιδημιολογικής μελέτης, από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς στον πληθυσμό του δήμου Φυλής. Την διακοπή του έργου προτείνει αντίστοιχα για το ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη της Κέρκυρας.
Το ΥΠΕΚΑ αργά χθες το βράδυ σχολιάζοντας την έκθεση σημειώνει ότι καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει αδυναμίες και υποχρεώσεις του παρελθόντος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνυπολογίζονται οι συνέπειες στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο από την πιθανή ακύρωση υποδομών (όπως αναφέρει το Γραμματικό, που θα αποσυμφορήσει τη Φυλή) που έχουν σχεδιαστεί να εξυπηρετήσουν υπαρκτές και επείγουσες ανάγκες στην αλυσίδα διαχείρισης των αποβλήτων των εξυπηρετούμενων περιοχών.
Πιο αναλυτικά η έκθεση σημειώνει:

ΧΥΤΑ Γραμματικού:


«Η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, είναι το λιγότερο προβληματική, καθώς συνεπάγεται κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια και θάλασσα). Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά κάποιων έργων δεν φαίνεται να είναι κατάλληλα, λόγω αστάθειας ή υδατοπερατότητας του εδάφους, όπως στο Γραμματικό, που η δύσκολη πρόσβαση σε κάποια σημεία, αυξάνει επιπλέον το κόστος της διαχείρισης και την ρύπανση. Η επιλογή, δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια, αλλά ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις μια πολιτική απόφαση σε συνδυασμό με έλλειψη διορατικότητας ή άγνοια. Στην πραγματικότητα η καταλληλότητα του χώρου, έγινε προσπάθεια να αιτιολογηθεί εκ των υστέρων, μετά την χωροθέτηση, χρησιμοποιώντας ως μέσο, τεχνικές μελέτες». 

Με βάση και το παραπάνω, στις συστάσεις που γίνονται προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Επιτροπή Αναφορών τονίζει ότι κάθε αναθεώρηση των ήδη δεσμευμένων και των δυνητικά νέων πόρων (2014-2020) για χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα πρέπει να εκπληρώνει τις απαιτήσεις την ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ και της νομοθεσίας για την διαχείριση απορριμμάτων. Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση του Γραμματικού, όπου, κατά την επιβαλλόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2008/1/ΕΚ, IPPC) αναθεώρηση της ΜΠΕ και κατ’ επέκταση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (όρος που ισοδυναμεί με τον όρο Άδεια Κατασκευής), η νεότερη κοινοτική νομοθεσία και οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Αναφορών, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις πολιτικές παρεμβάσεις που καταγγέλθηκε ότι έγιναν εις βάρος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι με πόρισμά τους κατέδειξαν τα σφάλματα στην χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, τονίζει ότι, «είναι κρίσιμο να επιτραπεί στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ολοκληρώσουν τις εργασίες και το πόρισμά τους ανεξάρτητα και έγκαιρα, έτσι ώστε αποτελεσματικές αποφάσεις να ληφθούν χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

ΧΥΤΑ Φυλής
Για τη Φυλή, η Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών σημειώνει ότι «έχουν κατατεθεί αναφορές πολιτών για την απολύτως απαράδεκτη κατάσταση στην Φυλή, στην οποία η κατάσταση του περιβάλλοντος είναι ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές. Ζητάμε από τις Ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προωθήσουν άμεσα την πραγματοποίηση Τοξικολογικής, Επιδημιολογικής μελέτης, από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς στον πληθυσμό του δήμου Φυλής».

ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Μετά τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράστηκαν από ειδικευμένους επιστήμονες για τον κίνδυνο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα στο πεδίο, ζητούν να διεξαχθεί, κατάλληλη τεχνική μελέτη, από ανεξάρτητους ειδικευμένους επιστήμονες, πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια». «Σε σχέση με την Λευκίμμη, που είναι επίσης τοποθετημένη στην μέση μιας αγροτικής περιοχής και συγκεκριμένα σε περιοχή με ελαιόδεντρα, και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές δυσλειτουργίες σε εν λειτουργία ΧΥΤΑ και τον κίνδυνο για σοβαρά περιστατικά και τους κινδύνους που περιγράφονται σε μελέτη γεωλογικού ινστιτούτου, προτείνουμε την εφαρμογή της αρχής της πρόληψης και την μη λειτουργία του έργου».

ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Στο Γραμματικό και στο Καρβουνάρι γεωτρήσεις για την συλλογή δειγμάτων υδάτων πρέπει να διανοιχτούν, για να προσδιοριστεί αν υπάρχουν διαρροές στα υπόγεια ύδατα και άρα κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων πρέπει να γίνουν διαθέσιμα στο κοινό. Πρέπει να γίνει παύση και να προσδιοριστεί η έκταση της ρύπανσης των υπογείων υδάτων. Σε περίπτωση που ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία γίνει φανερός, τα έργα θα πρέπει να κλείσουν αμέσως».

Μεγαλόπολη

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, σημειώνεται ότι το έργο στην Μεγαλόπολη, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κριτικής στάσης των πολιτών, καθώς η δημόσια διαβούλευση και οι μη αξιόπιστες εξηγήσεις, δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις αμφιβολίες τους. Αυτό φυσικά μπορεί να αποδοθεί και στην αδιαφανή προσέγγιση των προηγούμενων δεκαετιών από τις κρατικές αρχές και τις πρακτικές που λήφθηκαν κλεισμένων των θυρών με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων copy- paste, αφήνοντας το κοινό απληροφόρητο…»
Στην αυτοψία που διενήργησε η επιτροπή αναφορών οδήγησαν μεταξύ άλλων παρεμβάσεων οι διαπιστώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή, σε συνεργασία με τις κινήσεις πολιτών που με τις καταγγελίες τους ανέδειξαν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονούν τα έργα.
Πηγή: Κόλαφος η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πέντε έργα διαχείρισης αποβλήτων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/40628/kolafos-i-meleti-toy-eyropaikoy-koinovoylioy-gia-pente-erga-diaheirisis-apovliton#ixzz2ty6q9IM0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ