Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Υποτονική η παρουσία της Ελλάδας στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ανικανότητας των διπλωματών της..........

Η άγνοιά τους γιά την αμερικάνικη πραγματικότητα και η ασχολία τους βασικά με την αχρηστία της Ομογένειας, τους καθιστά αντιπαραγωγικούς και ''ολίγους''

Μέσα Οκτωβρίου 2012. Με φαξ και emails η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ζητά από τα κατά τόπους ελληνικά Προξενεία να φροντίσουν να ενημερώσουν τις τοπικές Ομοσπονδίες ελληνικών  συλλόγων-σωματείων, ώστε αυτές να στείλουν ''γράμμα διαμαρτυρίας'' στο τότε Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικου Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012. 

Η διαμαρτυρία, γιά τις προεκλογικές δηλώσεις του προεδρικού υποψήφιου στο Συνέδριο του Κόμματος στην Τάμπα και αλλού- περί Ελλάδας, όταν αναφερόμενος στην οικονομία έκανε αναφορές λέγοντας ''μην καταντήσουμε όπως η Ελλάδα''. Το αίτημα προς τα προξενεία υπόγραφε υψηλόβαθμη της πρεσβείας, με εντολή του πρέσβη.

Λίγους μήνες ενωρίτερα, ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν βάλει  ''λουκέτο'' σε 4 εκκλησίες στον Νότο, επειδή οι ''πάστορες'' έκαναν κηρύγματα υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου. Εκκλησίες και ομογενειακές Οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν ένα κοινό: Είναι μη κερδοσκοπικές εταιρίες, υπάγονται στην κατηγορία 501(c)3, γιά φοροαπαλλαγή και απαγορεύεται ρητά να ασχολούνται με ζητήματα που έχουν σχέση με την νομοθετική, εκτελεστική εξουσία, κάθε μορφής,  με στόχο τον επηρεασμό τους. 

Γι' αυτήν την δουλειά -νόμιμα- υπάρχουν οι ''λομπίστικες'' ομάδες.

Συμπτωματικά, ο υπογράφων, πληροφορήθηκε την ίδια ημέρα την ύπαρξη του γραπτού αιτήματος από την πρεσβεία προς τα προξενεία. Γνωρίζοντας την νοοτροπία των ''τουριστών-διπλωματών'' της Ελλάδας στις ΗΠΑ και την ''φιλοσοφία'' στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, έκανε το αυτονόητο, αντιλαμβανόμενος τον μεγάλο κίνδυνο: Δεν επικοινώνησε με την πρεσβεία. Θα ήταν χάσιμο χρόνου και χωρίς ουσία-αποτέλεσμα. Φρόντισε, εξαιτίας στενότητας χρόνου, να επικοινωνήσει με το γραφείο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Αυτός με την σειρά του, αντιλήφθηκε τι πάνε να κάνουν οι της πρεσβείας και άμεσα επικοινώνησε με τον πρέσβη, τον οποίον ''στόλισε'' ανάλογα. Μετά λίγη ώρα η πρεσβεία ζητούσε από τα προξενεία να ''ξεχάσουν'' το θέμα.

Το πραγματικό αυτό περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα πως ''εκπροσωπείται'' η Ελλάδα στις ΗΠΑ, ειδικά την τελευταία 20ετία.

Και με την απλή λογική αναρωτιέται κανείς: Με τι προσόντα οι διπλωμάτες στέλνονται τις ΗΠΑ, που παραμένουν ακόμα υπερδύναμη; Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα. Εξαρτάται τι ''πλάτες'' έχουν στην κάθε κυβέρνηση. Επειδή, από προσόντα, δεν είναι οι καταλληλότεροι, ενώ σε ότι αφορά την γνώση της πραγματικότητας στην χώρα που υπηρετούν, αυτή είναι σχεδόν μηδενική.
'Εχοντας υπόψη η Ομογένεια αυτά και γνωρίζοντας τους διπλωμάτες από κοντά, δίκαια τους απόδωσε τον χαρακτηρισμό ''τουρίστες''. Πιθανά ο χαρακτηρισμός να είναι επιεικής.

Στις 6 Νοεμβρίου 2012, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επανεκλέχθηκε γιά την δεύτερη θητεία του.

Ακόμα γελά η Ομογένεια ..Κι ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον είχε κάνει την μεγάλη ''γκάφα'' λίγες εβδομάδες μετά την επίδοση των διαπιστευτήριών του (στα τέλη Σεπτεμβρίου 2012) με την ''έκκληση'' σε Ομοσπονδίες και λοιπές Οργανώσεις να ''μαλώσουν'' τον υποψήφιο γιά την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 κατάφερε κι έκανε την Ομογένεια να... γελά μαζί του:

Παραχώρησε (!) τον χώρο της πρεσβείας στην -τυπικά υπάρχουσα- αλλά ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ουσιαστικά τα τελευταία 5 χρόνια Οργάνωση ''Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο'', γιά να... συνεδριάσει. 

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης τον έπεισε ότι πρόκειται γιά ''μεγάλη'' και ο πρέσβης χωρίς έστω να εξετάσει, παραχώρησε την αίθουσα κι έβγαλε και... λόγο στους ''εκπροσώπους'', που κατά πλειοψηφία εκπροσωπούσαν τον εαυτόν τους. Η Οργάνωση έχει μηδενική δραστηριότητα, ενώ έχει καταργήσει και τις... εκλογές.

Παρόμοια περιστατικά υπήρξαν πολλά στο παρελθόν, ιδιαίτερα επί θητείας στην πρεσβεία των πρέσβεων Σαβαϊδη και Μαλλιά, οι οποίοι δεν φημίζονται γιά το ''έργο'' τους στην Ουάσιγκτον.

Πως λειτουργούν προξενεία και πρεσβεία

Οι πρόξενοι, γενικοί πρόξενοι, κορυφαίοι στην πρεσβεία κ.ά.,
όταν έρχονται στις ΗΠΑ φροντίζουν να έχουν επαφή με τις ομογενειακές Οργανώσεις και την Εκκλησία. 'Ετσι τους συμβουλεύει το υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά το υπουργείο φημίζεται ότι είναι πολύ...καθυστερημένο. 

 Στην δεύτερη δεκαετία αυτού του αιώνα, ακολουθεί πρακτικές χρήσιμες στις δεκαετίες '70 και '80.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ