Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Προς χάρη των μεγαλοεισαγωγέων γάλακτος από τις βόρειες χώρες - Μόλις 1,5 με 2 ευρώ τον μήνα θα είναι το όφελος μιας τετραμελούς οικογένειας ...
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ βολή για την ελληνική κτηνοτροφία χαρακτηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες την ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος που ζητάει ο ΟΟΣΑ και εξετάζουν σοβαρά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ζήτημα προκαλεί ήδη τις πρώτες κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνεί και προειδοποιεί για τις συνέπειες.

Αναταραχή επικρατεί και στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην περιφέρεια και προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε απόπειρα του Κ. Χατζηδάκη και θα καταψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Στα «κάγκελα» είναι και οι κτηνοτρόφοι της χώρας που αντιλαμβάνονται ότι αν περάσει μια τέτοια ρύθμιση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο τους και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμη κι εντός Νέας Δημοκρατίας, που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών που εισάγουν γάλα από χώρες της Βόρ. Ευρώπης, σε βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη απόπειρα να προωθηθεί η ρύθμιση αυτή είχε γίνει και παλαιότερα επί υπουργίας Γ. Παπαθανασίου και Αθ. Σκορδά.

Παράγοντες της αγοράς αποκρούουν το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης ότι με την επιμήκυνση της διάρκειας θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος λέγοντας ότι από πουθενά δεν προκύπτει η συγκεκριμένη βεβαιότητα. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν μειωθεί η τιμή, λόγω της μείωσης των επιστροφών ληγμένων προϊόντων το όφελος για μια τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει 1 λίτρο γάλα σε ημερήσια βάση θα είναι 1,5 με 2 ευρώ το μήνα. Προειδοποίησε δε ότι αν αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα αυξηθούν αναπόφευκτα και οι εισαγωγές, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή. Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του.

Κατηγορηματικά αντίθετος με την επιμήκυνση είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος τόνισε ότι πέραν των άλλων τίθεται και θέμα προστασίας της υγείας των ελλήνων καταναλωτών. Κι αυτό, διότι, όπως σημείωσε, η διαδικασία συλλογής και διανομής του γάλακτος στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από ότι στην Ολλανδία, τη Σουηδία κ.ά. Πίσω από τον κ. Τσαυτάρη στοιχίζονται και οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι μείζον και αν δεν υπάρξει έγκαιρα παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για την αποσαφήνιση της κατάστασης, θα εξελιχθεί σε μείζον ενδοκυβερνητικό πρόβλημα με απρόβλεπτες εξελίξεις και παρενέργειες. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», ενώ υπάρχουν ανοικτά τα μέτωπα σε παιδεία και υγεία. 

ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ