Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Τουρκία μειονοτικό-Λαζοί


Μια άλλη αφυπνιζόμενη τα τελευταία χρόνια μειονότητα , είναι οι Λαζοί.

Είναι μια πανάρχαια εθνότητα της Καυκασιανής οικογένειας που κατοικεί σε ορεινή περιοχή, στην ακραία ανατολική περιοχή του τουρκικού Πόντου, σε ένα μήκος 120 χιλιομέτρων από την περιοχή του Σαρπί, μέχρι το Μελγιατί. ......

Η γλώσσα των Λαζών ανήκει στην Καυκασιανή ομάδα ενώ χαρακτηρίζεται από τις λεπτές φωνητικές αποχρώσεις και είναι συγγενική με τη γλώσσα των Μιγγρέλων που ομιλείται από 500.000 περίπου μέσα στην Γεωργία.



Κατά την αρχαιότητα οι Λαζοί κατοικούσαν στη γνωστή περιοχή της Κολχίδος και ως την εμφάνιση των Αράβων, οι βασιλιάδες των Λαζών είχαν μια αυτοκρατορία με την ονομασία Λαζιστάν. Γύρω στο 800 μ.Χ., με την υποδούλωση της Γεωργίας στο Ισλάμ, οι Λαζοί μετανάστευσαν νοτιότερα, στη σημερινή περιοχή του Πόντου, όπου είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με τον ελληνόφωνο πληθυσμό. Οι Οθωμανοί κυριάρχησαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα και τότε παρατηρήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, ο εξισλαμισμός των Λαζών. Το 1878, μεγάλο μέρος των Λαζών μετανάστευσε στις περιοχές Καραμισρέλ και Ντίτσε, δυτικά.

Η τουρκική απογραφή του 1960 αναφέρει ότι 21.703 τούρκοι υπήκοοι δήλωσαν ως μητρική τους γλώσσα τα λαζικά. Απ’ αυτούς, οι 1.557 είχαν δηλώσει ότι δεν γνωρίζουν καν τουρκικά, ενώ 38.275 είχαν δηλώσει ως μητρική γλώσσα τα τουρκικά και ως δεύτερη γλώσσα τα λαζικά. Ο γενικός αριθμός των λαζόφωνων υπολογιζόταν , το 1960, γύρω στις 150.000 και, με τους υψηλούς ρυθμούς γεννήσεων που έχουν οι Λάζοι, υπολογίζονται σήμερα γύρω στο 1.000.000 οι καθαρά λαζόφωνοι ενώ η μειονότητα υπολογίζεται γύρω στα 3.000.000 εκατομμύρια σ’ όλη την Τουρκία, με επίκεντρο κυρίως την περιοχή ανατολικά της Τραπεζούντας.

Οι Τούρκοι μιλούν περιφρονητικά όταν αναφέρονται στους Λαζούς και γι’ αυτό το λόγο οι Λαζοί αποκρύπτουν την εθνική τους ταυτότητα και αυτοχαρακτηρίζονται ως Χοπαλήδες, δηλαδή από την Χόπα του Πόντου. Από την αποχή της εγκαθίδρυσης του Κεμαλικού καθεστώτος, οι Λαζοί υπέστησαν μεγάλες διώξεις.

Εκείνη την εποχή, ο Λαζός διανοούμενος Μπάνογλου συνελήφθηκε από την (ΜΙΤ) με την κατηγορία ότι είχε μεταφέρει, στον Γάλλο καθηγητή Ντουμεζίλ, Λαζικά Παραμύθια, που αργότερα ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ στην ΓΑΛΛΙΑ το 1937.

Αρχή της δεκαετίας του 1990 ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ η χρήση της Λαζικής γλώσσας στην περιοχή της πόλης Ακαμπί.


Αλλά εκείνα, που ‘επληξαν συστηματικά οι Τούρκοι, ήσαν τα αρχιτεκτονικά ΜΝΗΜΕΙΑ που θύμιζαν στο λαό και τον πολιτισμό των Λαζών. Το τέμενος Κιμπελίτ, πιθανώς του 17ου αιώνα, το σπίτι του Ορτάχοπα, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο, κατεδαφίστηκαν ενώ το 1970 ανατινάχθηκε ένα από τα γραφικά κομμάτια της Λαζικής ακτής για να κατασκευαστεί δρόμος.

Τα χρόνια του πολέμου με το κουρδικό RKK είχε παρατηρηθεί μια ανησυχητική
Για τους Τούρκους προσέγγιση Κούρδων και Λαζών και Λαζοί είχαν στρατολογηθεί στα αντάστικα σώματα των Κούρδων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη σκλήρυνση της τουρκικής στάσης.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε και μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία λαζικού αλφάβητου, κατάλληλου να εκφράσει τη φωνητική ποικιλία της λαζικής γλώσσας, γεγονός που θα βοηθήσει περισσότερο στην αφύπνιση αυτής της μειονότητας. Έντονη συνειδητοποιημένη είναι και η παροικία των λαζών στην Κωνσταντινούπολη…..

Νίκος Χειλαδάκης.


Ο Νίκος Χειλαδάκης . Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και παρακολούθησε μαθήματα τουρκολογίας στο Παρίσι. Πέραν των δεκάδων άρθρων που έχει γράψει σε εφημερίδες και περιοδικά (Έθνος, Αγγελιοφόρος, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Στρατηγική, Άβατον) και τη συνεργασία του με ειδησιογραφικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε θέματα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, έχει συγγράψει αρκετές μελέτες. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Η εμφάνιση των Τούρκων: μια απάντηση στον Τουργκούτ Οζάλ", "Φάκελος Οτσαλάν και Τουρκία: ένας πονηρός διπλωμάτης", "Μυστική Τουρκία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ