Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ κ. ΡΑΙΚΟΥ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Γιώργου Φλωρά στις 18/11/2013 στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ράικου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση με ΑΒΜ ΕΔ/2013/308 για αδικήματα που εκφεύγουν του Δικαίου του Ανταγωνισμού και ανήκουν στο κοινό ποινικό Δίκαιο για δύο υποθέσεις που εξέτασε ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.



Η πρώτη αφορά το ξενόγλωσσο βιβλίο και η δεύτερη την αγορά με τα πατατάκια.

Αφορμή για την αναφορά ήταν η ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήδη από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την υπόθεση καρτέλ Γάλακτος. Στην περίπτωση αυτή οι πρακτικές που ακολουθούσαν οι γαλακτοβιομηχανίες, εκτός από το Δίκαιο του Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τον Ποινικό Κώδικα ως πρακτικές εκβιασμού των γαλακτοπαραγωγών.

Στην αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου οι χονδρέμποροι που τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης (και που ερευνώνται σήμερα για εναρμονισμένη πρακτική) ασκούσαν «πιέσεις» προς τα βιβλιοπωλεία και τους λοιπούς χονδρεμπόρους, πιέσεις που διέφευγαν από τις συνήθεις εμπορικές πρακτικές. Η πρακτική τους ήταν απλή: ή συμφωνούσε ο βιβλιοπώλης με τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους τους ή θα πάθαινε μεγάλη οικονομική ζημιά (αφού δεν είχε άλλη επιλογή). Άλλωστε τα συλλογικά όργανα των βιβλιοπωλών τακτικά αποκαλούσαν εκβιαστικές τις μεθόδους των δυο χονδρεμπόρων.

Στην υπόθεση με τα πατατάκια και συγκεκριμένα στην απόφαση 520/2011 της Επιτροπής

Ανταγωνισμού αναγράφεται το ακόλουθο κείμενο:

"Το συνημμένο φωτογραφικό υλικό εμπεριέχει φωτογραφίες που εμφανίζουν υπαλλήλους της καταγγελλόμενης, ακόμη και με κουκούλα, να έχουν απομακρύνει τα πάγια (σκαλιέρες) της Τσακίρης και της Chipita από τα σημεία πώλησης, και να επιδίδονται στην καταστροφή τους. Και τούτο, προφανώς σε συνέχεια των κατευθυντήριων γραμμών του κ. […]προς όλους τους προαναφερόμενους παραλήπτες [βλ. έγγραφο Α10.19]:

«ΜΠΡΑΒΟ […]!!! Χαίρομαι για την εγρήγορση της ομάδας… Ολόκληρη σκαλιέρα πήραμε... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ!!! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ […]».

Στην μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς εκφράστηκε η απορία πώς είναι δυνατόν πρακτικές εγκληματικών συμμοριών, πρακτικές της Μαφίας, να ακολουθούνται οργανωμένα από πολυεθνικές επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά τους και να μένουν ατιμώρητες.

Φυσικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρότι έχει στην κατοχή της τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει σχετικά την Δικαιοσύνη.

Η αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν ανάλογη και στην υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος όπου διαπιστώθηκαν ενδείξεις για κυκλοφορία ακατάλληλου γάλακτος για μακρύ χρονικό διάστημα από μεγάλες Γαλακτοβιομηχανίες. Και αυτό το ποινικού χαρακτήρα στοιχεία η Επιτροπή Ανταγωνισμού το αποσιώπησε. Έως ότου ενημερώθηκε η Εισαγγελία σχετικά με ανάλογη με την ανωτέρω αναφορά και ήδη έχει διαταχθεί και για αυτό το πιθανολογούμενο έγκλημα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν είχε κυκλοφορήσει ακατάλληλο Γάλα στην ελληνική αγορά (όπως μαρτυράνε τα υπομνήματα μεγάλης Γαλακτοβιομηχανίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπομνήματα που είναι ήδη στην κατοχή της Εισαγγελίας).

Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση για τα καρτέλ και τους προστάτες τους

Φλωράς Γιώργος
Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)
Πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού του ΕΕΑ, Αντιπρόεδρος της Διεπιμελητηριακής Επιτροπής για το Παραεμπόριο ΔΕΠΑΡ
Αλικαρνασσού 6 Αθήνα
Τηλ. 2105232621

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ