Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

GPS (Global Positioning System)-Αμερικανοί έπεσαν στην παγίδα πλοήγησης

Στην εποχή, που οι Αμερικανοί φοιτητές έχουν ήδη μάθει να κάνουν τα υπερωκεάνια να χάνουν την πορεία τους, οι ΗΠΑ αναγκάζονται να αναζητήσουν την αντικατάσταση του εθνικού συστήματος πλοήγησης GPS.

GPS (Global Positioning System) είναι δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, που αρχικά δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε από το Πεντάγωνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Το σύστημα περιλαμβάνει μια μονάδα διαστημικών δορυφόρων Navstar. Σήμερα το GPS είναι ικανό να εντοπίσει στο πλαίσιο του παγκόσμιου συστήματος συντεταγμένων τη θέση οποιουδήποτε αντικειμένου σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας.

Περίπου ένα μήνα πριν, οι χάκερς εισήγαγαν στο σύστημα πλοήγησης της Πολιτικής Ναυτιλίας συντεταγμένες δύο ανύπαρκτων στην πραγματικότητα πλοίων. Ακόμη νωρίτερα, το καλοκαίρι, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τέξας έκαναν να χάσει την πορεία του ένα σύγχρονο ιστιοφόρο ωκεάνιας κατηγορίας – προσομοίωσαν τα σήματα των δορυφόρων του GPS στο laptop τους και τα μετέδωσαν στο σύστημα του σκάφους, μλοκάρωντας τα πραγματικά σήματα.

Υπάρχουν, προφανώς, και πιο σοβαρά παραδείγματα παρόμοιας «διασκέδασης» διότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ άρχισαν να μιλουν για την έναρξη εργασιών δημιουργίας νέου συστήματος που θα αντικαταστήσει το GPS, πάντως τη στρατιωτική του συνιστώσα.

Τα σήματα των δορυφόρων πλογήγησης του GPS μπορεί να αναχαιτίζονται και να αντικαθίστανται, και οι ίδιοι οι δέκτες, αν χρειαστεί, δεν είναι πιο δύσκολο να απενεργοποιηθούν από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, - παρατήρησε ο εμπειρογνώμονας Αντρέι Μασαλόβιτς.

- Πραγματικά, τέτοιο πρόβλημα υπάρχει και οι Αμερικανοί το κατάλαβαν αυτό. Εξάλλου, επί πολλά χρόνια πριν απ’αυτό ετοιμάζονταν για να έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των συστημάτων πλοήγησης άλλων χωρών. Τώρα όμως έχουν συνειδητοποίησει ότι οι ίδιοι είναι απροστάτευτοι.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο εμπειρογνώμονας, στις ΗΠΑ, σε όλες ενδιαφερόμενες δομές συζητείται πλατιά το πως μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια των υφιστάμενων συστημάτων. Πραγματικά, σήμερα όχι μόνο το κάθε τζιπ εξαρτάται από τις ενδείξεις του πλοηγού, αλλά και ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να απορρίψουν το σύστημα GPS, - θεωρεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenal Otechestva (Οπλοστάσιο της Πατρίδας) Βίκτορ Μουραχόφσκι.

- Νομίζω ότι το σύστημα δεν θα χρεοκοπήσει, επειδή πάνω στην πολιτική συνιστώσα του συστήματος Navstar στηρίζεται τεράστια αγορά. Αρκεί να θυμηθούμε πολλά από τα συστήματα χαρτογράφησης και συγκεκριμένα το GoogleMap. Με άλλα λόγια είναι αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και παίρνοντας υπόψη αυτές τις διαστάσεις, καταλαβαίνουμε ότι ούτε καν μπορεί να γίνει λόγος για πτώχευση.

Εν τω μεταξύ, η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει αυτόνομο σύστημα πλοήγησης, διαχείρησης και εντοπισμού θέσης, - θεωρεί με τη σειρά του ο Αντρέι Μασαλόβιτς. «Οποιοδήποτε σύστημα, που είναι συνδεδεμένο με την εξωτερική διαχείρηση από άλλες χώρες είναι ιδιόμορφος «Δούρειος ίππος» σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής της κατάστασης», - παρατήρησε ο ειδικός. Για αυτό τον λόγο ακριβώς, παρά το παγκόσμιο μονοπώλιο του GPS, διάφορα κράτη και ενώσεις χωρών δημιουργούν δικά τους συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Για παράδειγμα, το ρωσικό σύστημα GLONASS είναι ήδη πλήρως αναπτυγμένο: 24 δορυφόροι καλύπτουν πλήρως όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Υπάρχουν επίσης και μερικές εφεδρικές διαστημικές συσκευές.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Νικίτα Σορόκιν
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/2013_11_15/250381802/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ