Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τι έλεγαν οι Τούρκοι για το Ελληνικό «ΟΧΙ» το '40 - Οι σχέσεις του Μεταξά με την Άγκυρα πριν τον πόλεμο

Ζήτω η Ελλάς! Είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε συμμαχία με ένα τέτοιο έθνος Ικδάμ, πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας στις 29 Οκτωβρίου 1940


Οι Έλληνες δίνουν αλησμόνητο για όλον τον κόσμο παράδειγμα γενναιότητας

Βακήτ, τουρκική εφημερίδα της 31ης Οκτωβρίου 1940

Ο κόσμος έμεινε έκπληκτος για τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες των Ελλήνων, αλλά το τουρκικό έθνος δεν εξεπλάγη καθόλου, γιατί γνώριζε την ανδρεία των Ελλήνων, για τους οποίους αισθάνεται θαυμασμό. Με την επίθεση των Ιταλών ο πόλεμος επεκτάθηκε ως την ζώνη ασφαλέιας της Τουρκίας. Όλοι οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι ο νικηφόρος ελληνικός στρατός πολεμάει τόσο υπέρ του ανθρώπινου πολιτισμού και της πατρίδας του, όσο και υπέρ αυτής της ζώνης ασφαλείας της Τουρκίας. Σπάνια το δίκαιο και η ισχύς πραγματοποίησαν ένωση τόσο αρμονική όσο στον παρόντα ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Αττάυ, τούρκος βουλευτής στην εφημερίδα Ουλούς, Νοέμβριος 1940
Αν η Ελλάς δεν απαντούσε στο ιταλικό τελεσίγραφο με την αναγκαία τόλμη και δεν μαχόταν κατόπιν με ηρωισμό, που κατέπληξε τον κόσμο, ο ιταλικός στρατός θα βρισκόταν τώρα στα τουρκικά σύνορα και η Ιταλία θα δοκίμαζε το ίδιο παιχνίδι και εναντίον της χώρας μας..

Χουσεΐιν Τζαχίντ στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, Νοέμβριος 1940

Δείτε το βίντεο για τις σχέσεις του Μεταξά με την Άγκυρα

-Ο κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς τον Οκτώβριο του 1937 επισκέπτεται επίσημως την Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο Κεμάλ Ατατούρκ για τις καλές τους προθέσεις.
-Ο υπουργός εξωτερικών της τουρκίας Σουκρί Σαράτσογλου επισκέπτεται την Αθήνα.
-Ο κυβερνήτης Μεταξάς επισκέπτεται αυτοπροσώπος τα πολεμικά του τουρκικού στόλου.

"Γηράσκεις αεί διδασκόμενος.."


Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ