Οι «Πιστωτές» και όλοι οι υπόλοιποι «διεθνείς νταβατζήδες» γνωρίζουν τους κινδύνους που ανέλαβαν ξεκινώντας την καταστροφή μιας ευρωπαϊκής χώρας και πλέον και μιας δεύτερης, της Κύπρου. Υπάρχει ένα στοιχείο φούσκας στην αυτοπεποίθησή τους και στο όλο πρόγραμμα, όπως υπήρξε όταν εισέβαλαν στο Ιράκ. Γνωρίζουν ότι, αν οι ευρωπαϊκοί λαοί αντιληφθούν τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα, αν κινητοποιηθούν εναντίον του και αν παράγουν εναλλακτική μπορούν να τους διαλύσουν πολιτικά ή πάντως να τους δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
- Για τον λόγο αυτό φρόντισαν, πρώτον, να απομονώσουν διεθνώς εκ των προτέρων την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδίως υπονομεύοντας κάθε σχέση με τη Ρωσία και άλλους εναλλακτικούς πόλους, να μην έχει δηλαδή που να στραφεί και, αν φτάσουμε σε ρήξη με την Ευρώπη, να ξαναγυρίσουμε στην «αγκαλιά» της «μαμάς Αμερικής» και της υπό διαμόρφωση τουρκο-ισραηλινής ζώνης υπό επικυριαρχία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
Το 2008, όλος ο πλανήτης κατηγορούσε τις τράπεζες ως υπεύθυνες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μέσα σε δύο χρόνια οι πάντες έχουν ξεχάσει τις ευθύνες αυτές και οι ευρωπαϊκοί λαοί, αντί να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους την αποφασιστική σύγκρουση με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουν μετατραπεί σε χρήσιμους, αλληλοσπαρασσόμενους ηλίθιους, όπως δύο φορές συνέβη, με τραγικές συνέπειες για την ήπειρο και τον πλανήτη, μέσα στον Εικοστό Αιώνα.
Ο Μοντγκόμερι νίκησε τον Ρόμελ με το βιβλίο του τελευταίου στο προσκεφάλι του. Συζητάμε πάρα πολύ στην Ελλάδα για το τι πρέπει να κάνουμε, χωρίς να λέμε και τίποτα συνήθως, σκεφτόμαστε πολύ λίγο τι μπορεί να θέλουν από μας. Οι Πιστωτές, οι ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που μας επιτίθενται, γνωρίζουν ότι αν τεθεί με τους όρους που σκιαγραφήσαμε πολύ πρόχειρα παραπάνω το ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα έχουν σοβαρό, μείζον πολιτικό ζήτημα.
Τα τελευταία πράγματα που χρειάζονται είναι
- α) να αποδοθεί στο Μνημόνιο η καταστροφή της Ελλάδας,
- β) να εξετασθούν οι ευθύνες του χρηματοπιστωτικού τομέα,
- γ) να αντιμετωπισθεί ορθολογικά και να τεθεί πολιτικά, έστω ως διεκδίκηση, το ζήτημα της αναμόρφωσης και επομένως ισχυροποίησης της ευρωπαϊκής δομής σε μια διαφορετική κατεύθυνση, ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Δεν μπορούμε στα πλαίσια ενός σύντομου άρθρου να αναφερθούμε αναλυτικά στα ενδεχόμενα σχέδιά τους. Θα κάνουμε μόνο μια πρόχειρη άσκηση «πολιτικής φαντασίας» για το τι μπορεί να περιέχουν:
- α. εξασθένιση, παρεκτροπή ή και διάσπαση της ελληνικής αριστεράς, σε μια πτέρυγα που θα αντιμετωπίζει ως ευκολότερα από ότι είναι τα προβλήματα της χώρας και σε μια που θα φεύγει σε φαντασιακό αριστερισμό (αναπαράγοντας τα, εκτός των άλλων και ανέφικτα, σχέδια ενός «νέο-ΠΑΣΟΚ» και ενός «νέο-ΚΚΕ»)
- β. μια ελληνοτουρκική κρίση, που θα μπορούσε να θέσει το ελληνικό υπό τελείως διαφορετική μορφή στην Ευρώπη
- γ. να σπρώξει το πολιτικό προσωπικό και την κοινωνία σε μια σειρά δήθεν λύσεις που δεν υπάρχουν. Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγάλος, γιατί στην πραγματικότητα φοβόμαστε να αντιτάξουμε συγκροτημένη εθνική αντίσταση, έχουμε ευρύ ιδιοτελές συμφέρον να μην τον κάνουμε και δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
- α. σύνδρομο της στρουθοκαμήλου (άρνηση αναγνώρισης του προβλήματος και κινητοποίησης),
- β. σύνδρομο του αιθεροβάμονος, πίστη σε φαντασιώσεις και οάσεις στα εκατό μέτρα,
- γ. το σύνδρομο του ταύρου που διοχετεύει την οργή του σε άλλη κατεύθυνση από την κύρια απειλή.
Παράδειγμα του α μοντέλου είναι η μεταφυσική πίστη ότι το Μνημόνιο και τα αποτελέσματά του θα εξαφανιστούν από μόνα τους, χωρίς σκληρή σύγκρουση.
Παράδειγμα του β’ η πίστη ότι θα λύσουμε το πρόβλημά μας με τους υδρογονάνθρακες ή τη βοήθεια της Αμερικής. Σε συνθήκες μη βιωσίμου χρέους και δανειακών συμβάσεων, η εκμετάλλευση όσων υδρογονανθράκων τυχόν βρεθούν συνιστά λεηλασία και των επόμενων γενεών.
Παράδειγμα του γ’ μοντέλου η διοχέτευση της επιθετικότητας σε παραδοσιακό εχθρό (Τουρκία) ή τους μετανάστες – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία και το μεταναστευτικό δεν συνιστούν μεγάλα προβλήματα, το ζήτημα όμως είναι πως μπορεί να τα εκμεταλλευθούν οι αντίπαλοι για να νικήσουν.
Από την άποψη αυτή, το σύνθημα ‘Εξω από το Ευρώ, μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε μείζονα προβοκάτσια.
Το όπλο με το οποίο μας επιτίθεται η συμμαχία αγορών και ιθυνουσών τάξεων της Ευρω-Γερμανίας δεν είναι το ευρώ, ούτε οι κανόνες της ΕΕ. Είναι το μη βιώσιμο χρέος που υπάρχει εντός ή εκτός ευρώ και ΕΕ. Αυτό είναι τώρα το κεντρικό πρόβλημα, όχι η ισοτιμία του νομίσματός μας.
- Φεύγοντας αυτή τη στιγμή από το ευρώ ή/και την ΕΕ παραιτούμεθα όμως μεγάλων θεσμικών και πολιτικών όπλων που ακόμα διαθέτουμε για να αμυνθούμε, αυξάνοντας και τα γεωπολιτικά μας ρίσκα.
http://konstantakopoulos.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!