Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η Επανάσταση του 1821

Το σύντομο αυτό βοήθημα για την ιστορία της Επανάστασης του Εικοσιένα γράφτηκε στα χρόνια 1953 — 55 στο εξωτερικό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε δεν έδιναν τη δυνατότητα στο συγγραφέα να γνωρίσει τις πρώτες πηγές, μα ούτε και μια σειρά εκδόσεις για την ιστορία της Επανάστασης του 1821 που είδαν το φως στην Ελλάδα παλαιότερα, όπως και τα τελευταία χρόνια.
’Απ’ αυτή την άποψη το βοήθημα παρουσιάζει Ελλείψεις. Αν αποφάσισα να το δόσω στη δημοσιότητα, είναι ύστερα από παρακίνηση φίλων, μα και γιατί νομίζω πως πρέπει να αποκατασταθούν ορισμένες αλήθειες που διαστρεβλώθηκαν, ή και να επαλειφθούν συγχύσεις που γίνονται ακόμα και από εκπροσώπους της προοδευτικής ιστοριογραφίας. Ιδιαίτερα πρόσεξα να δοθούν σωστά, με βάση τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου, ο χαρακτήρας και οι κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης, ο δημιουργικός ρόλος των λαϊκών μαζών μέσα στην επανάσταση και ο ηγετικός ρόλος της αστικής τάξης, και να εκτιμηθούν επίσης σωστά ο θετικός παράγοντας της ρωσικής πολιτικής καθώς και ή πολιτεία του κυβερνήτη Καποδίστρια. Το ότι είναι ανάγκη η Επανάσταση του Εικοσιένα να μελετηθεί κάποτε, και μάλιστα με βάση τις πρώτες πηγές, είναι ένα ζήτημα που κανείς δε θα βρεθεί να το αμφισβητήσει. θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δε θ’ αργήσει να γίνει, όταν στην Ελλάδα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες.
15.10.1959
Λ. Στρίγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ