Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Eldorado-Γι' αυτό στην εταιρεία είναι «άνετοι». Τι ειπώθηκε ανάμεσα σε Σαμαρά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold

Δείχνουν ότι θα πάρουν ό,τι θέλουν και δεν χολοσκάνε με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών ....Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και τις τεχνικές εκθέσεις. Στο εξωτερικό, χρηματιστής τούς ρώτησε για το Πέραμα Εβρου: «Μα δεν πρέπει να εγκρίνουν πρώτα την περιβαλλοντική μελέτη ή απλώς την υποβάλλετε για να την εγκρίνουν αμέσως;»
Η απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado, Πολ Ράιτ, ήταν: «Ναι, απαιτείται μία έγκριση, αλλά αυτό είναι απλώς τυπικό. Δεν μας ζητούν κάποια νέα πληροφορία - καμία λεπτομέρεια»...
Fast Track και εντός δεκαημέρου, με την άδεια του πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά, προχωρεί η Eldorado Gold για να εκμεταλλευθεί και άλλο ορυχείο (πέραν των Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου), στο Πέραμα Έβρου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Πολ Ράιτ, είπε σε ενημέρωση αναλυτών χρηματιστηριακών οίκων της Eldorado και σε μετόχους της, ότι έχει δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για την έκδοση άδειας για το Πέραμα.

Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα αδειοδοτήσει την εκμετάλλευση νέου χρυσοφόρου κοιτάσματος στο Πέραμα Έβρου, παρότι ακόμη αναμένονται:

• Πρώτον, η κυβερνητική απόφαση για τα μεταλλευτικά τέλη που πρέπει να πληρώσει η εταιρεία για την εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων της Χαλκιδικής. Τη δέσμευση για έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία το Δημόσιο θα πάρει κάτι από τα μεταλλευτικά τέλη ανέλαβε στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου πέρυσι, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Είχε πει ότι η απόφαση θα βγει σε μερικές εβδομάδες, αλλά η απόφαση είναι ακόμα σε φάση προετοιμασίας.

• Δεύτερον, αναμένεται ακόμα ο εκσυγχρονισμός της μεταλλευτικής πολιτικής, με νέο κώδικα και νόμο και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μη σκοντάφτει η χώρα στο χουντικό μεταλλευτικό κώδικα του 1973, ο οποίος υφίσταται ακόμη και δεν προβλέπει έσοδα εκμετάλλευσης από δικαιώματα (royalties).

Χωρίς αυτά τα εργαλεία, το φαστ τρακ για χάρη της εταιρείας προχωράει. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado περιέγραψε ως εξής τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά:
Ήμουν στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες. Στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε για την καθυστέρηση της υπογραφής της άδειας στο Πέραμα και έλαβα τη δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι αυτό θα τελειώσει και η άδεια (σ.σ.: δηλαδή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - ΜΠΕ) πρέπει να εκδοθεί εντός 10 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ