Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Η Ρωσία προτείνει να επεκταθεί η επιρροή της ομάδας BRICS

Κονσταντίν Γκαρίμποφ
Η Ρωσία προτείνει να ενισχυθεί η παγκόσμια επιρροή της άτυπης ομάδας BRICS, μέλη της οποίας είναι επίσης η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. ....

Οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες διατυπώθηκαν σε έκθεση Ρώσων εμπειρογνωμόνων, που προετοιμάστηκε για την επικείμενη στις 26-27 Μαρτίου Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μόνιμη Γραμματεία της BRICS – στην αρχή εικονική και στη συνέχεια πολυλειτουργικού χαρακτήρα. Πέρυσι, η Ινδία πρότεινε να δημιουργηθεί Τράπεζα Ανάπτυξης και η έκθεση των Ρώσων εμπειρογνωμόνων αναπτύσσει περαιτέρω αυτή την πρωτοβουλία, προτείνοντας να δημιουργηθεί η έδρα της Τράπεζας στη Μόσχα και το ιδρυτικό της κεφάλαιο να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την άνοιξη του 2012, στη Σύνοδο Κορυφής στο Νέο Δελχί, πάρθηκε απόφαση για την πραγματοποίηση των εμπορικών και άλλων λογαριασμών ανάμεσα στους εταίρους σε εθνικά νομίσματα και όχι σε δολάρια. Σε σχέση με αυτό, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες προτείνουν να δημιουργηθεί Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με σκοπό την προστασία των οικονομιών των χωρών της BRICS από τις απότομες διακυμάνσεις του δολαρίου και από τους «νομισματικούς πολέμους». Έχει διατυπωθεί και μια άλλη πρωτοβουλία - για τη δημιουργία Ταμείου κατά της κρίσης ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ουσία των ρωσικών πρωτοβουλιών συνίσταται στην εμβάθυνση της ολοκλήρωσης,- θεωρούν οι ειδικοί και προτείνουν να συμπληρωθεί η ολοκλήρωση στην οικονομία με την από κοινού λύση των προβλημάτων στον τομέα της ασφαλείας. Πρόκεται, μεταξύ άλλων, και για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, του εμπορίου ναρκωτικών και της πειρατείας.

Στην έκθεσή τους οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εφιστούν την προσοχή στις αντιθέσεις εντός της ομάδας BRICS. Ως εγκαιροφλεγείς νάρκες χαρακτήρισαν τις εδαφικές διαφορές ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, τον ανταγωνισμό για τις πρώτες ύλες, τις εμπορικές διαφορές και τις διαφορές στις προσεγγίσεις για τις κλιματικές αλλαγές. Εξάλλου, οι συντάκτες της έκθεσης δεν αμφιβάλλουν ότι η Μόσχα είναι ικανή να «απενεργοποιήσει» αυτές τις νάρκες. Χάρη στο κύρος της η Ρωσία είναι σε θέση να ενθαρρύνει τους εταίρους της στην ομάδα BRICS για την υπερνίκηση των διαφορών,- συμφωνεί με τη γνώμη των συντακτών της έκθεσης ο πολιτικός αναλυτής Ιωσήφ Ντίσκιν.

- Εμφανίζεται μια σπάνια ζήτηση από τους εταίρους της Ρωσίας μιας ενεργούς θέσης της στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής. Το ερώτημα συνίσταται σήμερα σε ποιο βαθμό οι προτάσεις της θα ανταποκρίνονται σ’ αυτή τη ζήτηση.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρωσίας επισημαίνουν ότι η Δύση βλέπει την BRICS ως γεωπολιτικό της ανταγωνιστή. Συνεπώς, θα προσπαθήσει να μην επιτρέψει στις «πέντε» χώρες-μέλη της ομάδας να σταθεροποιηθούν στην παγκόσμια σκηνή. Η αποτροπή τέτοιας ακριβώς τροπής των εξελίξεων είναι ο βασικός στόχος της έκθεσης που συντάχτηκε από τους Ρώσους εμπειρογνώμονες. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση της επικείμενης εθνικής στρατηγικής της Ρωσίας στο πλαίσιο της ομάδας BRICS. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ