Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οι Έλληνες της Αιγύπτου ακόμη περιμένουν να ενημερωθούν από την ΕΤΕ για την εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής

Ακόμη και σήμερα η Εθνική Τράπεζα επιμένει ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Ανατολής έχει ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 1936 και κατά καιρούς αναφέρει σε επιστολές της ότι οι μέτοχοι έχουν ήδη ενημερωθεί για αυτήν. Αφορμή των ισχυρισμών της Εθνικής Τράπεζας είναι μία δημοσίευση ενός μονομερούς ισολογισμού, που συνέταξε και υπέγραψε μόνη της, στην εφημερίδα της Αιγύπτου La Bourse Egyptienne του Καΐρου. Αυτόν τον παράτυπο ισολογισμό, τον ονόμασε “ισολογισμό της εκκαθάρισης” της Τράπεζας Ανατολής, ξεχνώντας φυσικά την υποχρέωση δημοσίευσης σε μία ελληνική εφημερίδα (άρθρο VI, παράγραφος στ’ της σύμβασης συγχώνευσης) καθώς και στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών, όπως ξεκάθαρα όριζε ο νόμος της εποχής.

LA BOURSE EGYPTIENNE – Εφημερίδα στα γαλλικά η οποία κυκλοφορούσε στις αρχές του 1937 στην Αίγυπτο
Ωστόσο, οι Έλληνες της Αιγύπτου, από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα, αναρωτιούνται για ποιους λόγους η Εθνική Τράπεζα έκλεισε τα υποκαταστήματα της στην Αίγυπτο μέχρι το 1946 που τα άνοιξε και πάλι, πριν τα κλείσει οριστικά με την άνοδο του Νάσερ και την κρατικοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα ο ίδιος άνθρωπος που ήταν διευθυντής στο δίκτυο της Τράπεζας Ανατολής στην Αίγυπτο, ο κ. Α. Δάρμος, διατηρήθηκε στη θέση του, παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις του προς τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για θέματα που αφορούσαν την εκκαθάριση και επιθυμώντας την παραμονή των υποκαταστημάτων στην παροικία.
Ο κ. Α. Δάρμος συμμετείχε σε αρκετές συζητήσεις και συσκέψεις για το θέμα της εκκαθάρισης, ουσιαστικά αντιπροσωπεύοντας τα συμφέροντα της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου από την οποία προερχόταν. Tαυτόχρονα ήταν στέλεχος πια της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο έδειχνε προς την παροικία ότι αυτός προωθούσε και εργαζόταν για το θέμα της εκκαθάρισης. Για το λόγο αυτό δεν ήταν αρεστός στη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αφού είχε διατυπώσει σαφείς ενστάσεις για τη διαδικασία και τη διάρκεια της εκκαθάρισης, αλλά και για την μη απογραφή εκ νέου των αξιών των ακινήτων, χρόνια μετά τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Το χρεοστάσιο της κρίσης του 1932 ήταν ήδη 3 χρόνια πίσω, ενώ οι αξίες των ακινήτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αίγυπτο ανέβαιναν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ  http://banquedorient.org/web/?p=1993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ