Υπέρ του Σχεδίου τάχθηκαν ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Οργανωτικός της ΝΕΔΗΣΥ Δημήτρης Πιτσιλλής, ο Γιώργος Γεωργίου, ο Σωκράτης Χάσικος, ο Παναγιώτης Δημητρίου, η Σοφία Μιχαηλή και ο Χαράλαμπος Σταυρίδης.
Aπό τους 2000 συνέδρους προσήλθαν και ψήφισαν 884
Aναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Kληρίδης και Aναστασιάδης
ΑΡΘΡΑ:
1. Το συνέδριο του ΔΗΣΥ
Το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Η πρόταση για το ΝΑΙ εξασφάλισε 686 ψήφους ή ποσοστό 77,6% και η πρόταση για το ΟΧΙ 188 ή ποσοστό 21,3%. Υπήρξαν και 10 αποχές.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας διά ανατάσεως των χειρών ήταν επεισοδιακή. Υπήρξε έντονη αντίθεση στη διαδικασία αυτή. Αρκετοί που ζητούσαν μυστική ψηφοφορία πέταξαν ή έσχισαν τις καρτέλες που τους δόθηκαν και αποχώρησαν. Τελικά η ψηφοφορία έγινε μέσα σε πανδαιμόνιο, αλλά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η διαδικασία αυτή προνοείται από το Kαταστατικό. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το εξής: Από τα 2000 περίπου μέλη που δικαιούνταν ψήφο στο συνέδριο ψήφισαν μόνο 884. Μεγάλο μέρος των Κερυνειωτών ψηφοφόρων αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή δεν στήθηκαν κάλπες. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ακούστηκαν φωνές για «προδοσία» από υποστηρικτές του ΟΧΙ• Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε: «Νιώθω ήσυχη τη συνείδησή μου, διότι σαν υπεύθυνη παράταξη πήραμε την απόφαση που επιβαλλόταν ιστορικά. Θα σεβαστούμε όσους ψήφισαν ΟΧΙ αλλά στα Μ.Μ.Ε. θα εκπροσωπούν το κόμμα όσοι είναι υπέρ του ΝΑΙ. Οι διαφωνούντες θα εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του, που διήρκεσε μια και πλέον ώρα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του ΝΑΙ, ζητώντας σεβασμό και στην αντίθετη άποψη. Η ομιλία του ήταν ένα σφοδρό κατηγορώ κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι στο διάγγελμά του επιδόθηκε σε παραπληροφόρηση.
Αντιδρώντας στις ανησυχίες του λαού, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι δίνοντας θετική ψήφο στο Ε’ σχέδιο Ανάν, διασφαλίζεται μια για πάντα ο Κυπριακός Ελληνισμός.
Μετά τον κ. Αναστασιάδη ανέβηκε στο βήμα ο πρώην πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, ο οποίος επίσης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του ΝΑΙ δίνοντας συναισθηματική φόρτιση στον τόνο της ομιλίας του. Είπε: «Eίμαι ο άνθρωπος που έχει 50 χρόνια πείρα στις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό… και με την πείρα που έχω, βάζω το χέρι μου στο ιερό Ευαγγέλιο και ορκίζομαι, και λέω: Οι διαπιστώσεις μου δεν γίνονται για κανέναν άλλο σκοπό και είθε να αποδειχθούμε αληθείς, αλλά είναι διαπιστώσεις σοβαρές και υπεύθυνες ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε από ένα “όχι” είναι ο ενταφιασμός της πατρώας γης».
Τρίτος στη σειρά ομιλητής ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος ζήτησε να καταψηφιστεί το σχέδιο Ανάν. Αφού απαρίθμησε τους κινδύνους που προκύπτουν από τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και την παραμονή των εποίκων, κάλεσε τους συνέδρους να σταθούν στο ύψος της ιστορίας της Κύπρου. Tόνισε χαρακτηριστικά: Πείτε χωρίς επιφυλάξεις ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν.
Πριν από την ομιλία Κληρίδη δημιουργήθηκε ένταση στο συνέδριο, όταν αναρτήθηκαν δύο πανό μέσα στην αίθουσα: Ένα με την ένδειξη ΝΑΙ κι ένα με την ένδειξη ΟΧΙ. Κάποια ένταση δημιουργήθηκε και σ’ ένα άλλο σημείο: Ενώ μιλούσε ο βουλευτής κ. Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης τον κάλεσε να συντομεύσει και αν είχε εναλλακτική πρόταση, εκτός από το όχι που θα έλεγε, να την πει. Στο σημείο αυτό, ο κ. Προδρόμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Προέδρου του κόμματος, διέκοψε την ομιλία του και έφυγε από το βήμα.
Εκτός από τον κ. Μάτση που τάχθηκε υπέρ του όχι, υπέρ της αρνητικής ψήφου στο σχέδιο Ανάν τάχθηκαν επίσης: Ο Δημήτρης Συλλούρης, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς και η Ελένη Θεοχάρους.
Υπέρ του Σχεδίου τάχθηκαν ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Οργανωτικός της ΝΕΔΗΣΥ Δημήτρης Πιτσιλλής, ο Γιώργος Γεωργίου, ο Σωκράτης Χάσικος, ο Παναγιώτης Δημητρίου, η Σοφία Μιχαηλή και ο Χαράλαμπος Σταυρίδης.
Ο Ιωάννης Φάκας κάλεσε τους συνέδρους να σεβαστούν την απόφαση που θα πάρει ο λαός. Ο εκ των αντιπροέδρων Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «θα σεβαστεί την απόφαση του συνεδρίου».
2. Για ποιους λόγους εισηγήθηκε το «ναι» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος. «Η εισήγησή μου στο συνέδριο είναι να ληφθεί η απόφαση για να δώσουμε θετική ψήφο στις 24 του μηνός με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη», είπε σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την έκπληξή του για τα όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για το σχέδιο Ανάν.«Δεν αποκρύβω πόσο απογοητεύτηκα όταν παρακολουθούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δαιμονοποιεί τη μια μετά την άλλη τις πρόνοιες του σχεδίου, προκειμένου να καταλήξει σε μιαν από πολλού προειλημμένη απόφαση», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου πως «η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαΐου και πως θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τ/κ, λέγοντας προς τους συνέδρους πως «αυτή είναι η υπαλλακτική πρόταση του Προέδρου σε όσους καλεί να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν».
Αντιστρέφοντας τη φράση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε «ποιος τελικά πουλά ελπίδες και ποιος επιδίδεται σε παραπληροφόρηση η τάχα αντικειμενική ενημέρωση του λαού, όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι ελάχιστες των αξιώσεών μας».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαρίθμησε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν προβάλλοντας το ερώτημα κατά πόσον είναι αρνητικές ή θετικές, αφού μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία «έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη υπηκοότητα και πως η ομοσπονδία είναι αδιάλυτος, αφού απαγορεύεται η όποια μορφή απόσχισης, ή διχοτόμησης, η ένωση του μέρους ή του όλου με οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι «διασφαλίζεται η λειτουργικότητα του κράτους με την ικανοποίηση του συνόλου των αξιώσεων που έχουμε εγείρει», ενώ διασφαλίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν καταλύεται με τα δημοψηφίσματα και δεν μένει μετέωρη, αφού για να τεθούν σε ισχύ οι πρόνοιες της λύσης θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από τις τρεις εγγυήτριες», οι οποίες, αφού υπογράψουν τη συμφωνία, θα την καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ισχυρίζεται το αντίθετο, όταν μάλιστα γνωρίζει πως χωρίς την ικανοποίηση των πιο πάνω όρων η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μην επικυρώσει ή υπογράψει τη σχετική συμφωνία;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Αναστασιάδης, τεκμηριώνοντας την εισήγησή του για θετική ψήφο στις 24 Απριλίου, υποστήριξε ότι με το πέμπτο σχέδιο Ανάν «διασφαλίζεται μια για πάντα ο Κυπριακός Ελληνισμός».
Βάσει των προνοιών του σχεδίου «σταματά η ροή των εποίκων και των Τούρκων εκ Τουρκίας, αφού το ποσοστό παρουσίας τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής πολιτείας, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο πληθυσμός της ε/κ πολιτείας να μειωθεί κάτω από τα 2/3 των Ελλήνων κατοίκων της».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «ο εθνικός ύμνος και η ελληνική σημαία όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά αν το επιθυμούμε μπορεί να είναι το επίσημο σύμβολο και ο ύμνος της ε/κ πολιτείας».
Είπε ότι «η ελληνική παιδεία, οι πολιτιστικές παραδόσεις και η θρησκεία μας προστατεύονται, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν τα ουσιαστικά στοιχεία της ιδιότητας που πρέπει να έχουν τα 2/3 τουλάχιστον του πληθυσμού της ε/κ πολιτείας».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως με τις τελευταίες του αναφορές για το σχέδιο «γίνεται ξεκάθαρο πως με τη στήριξη της λύσης που προτείνεται η πατρίδα μας επανενώνεται», ενώ την ίδια ώρα μπορούμε «χωρίς να ντρεπόμαστε να λέμε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία αυτού του τόπου, τους ήρωες μας αλλά και τα παιδιά μας πως ύστερα από την καταστροφή του 1974 ότι την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσαμε».
Αναφερόμενος στο αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «συνενώσαμε τις προσπάθειες και διερευνήσαμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο κάτι που χωρίς αμφιβολία θα βοηθούσε στην εκτόνωση του κλίματος φανατισμού και συναισθηματικής φόρτισης, έτσι ώστε ορθότερες να είναι οι αποφάσεις του λαού».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη λύπη του διότι, όπως υποστήριξε, «οι δυσκολίες που συναντήσαμε οφείλονται στην άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Αρχηγού της ε/κ πλευράς να προβάλει το αίτημα αυτό στα ΗΕ».
«Φαίνεται η ανησυχία ανατροπής των προσωπικών επιλογών να υπερισχύει του εθνικού καλού», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι αρνούνται τη λύση τηρούν την ίδια στάση και αγωνιούν αν μια αναβολή θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς τους».
Ερώτημα
Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε με βάση ποια επιχειρήματα η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφεύγει στη διεθνή κοινότητα για να ζητά τον τερματισμό της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, όταν το σχέδιο που καλούμαστε να απορρίψουμε είναι πρόταση των ΗΕ, βασισμένη στις συμφωνίες κορυφής και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Έθεσε επίσης τον προβληματισμό για τον «υπαρκτό κίνδυνο της ευρωδιχοτόμησης όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμούσε πριν από λίγους μήνες», λέγοντας ότι «ο ίδιος (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) αναγνώριζε εκείνοι που από την 1η Μαΐου θα έχουν υποχρέωση να ισχυροποιήσουν τις διαχωριστικές γραμμές αλλά και να επιβάλλουν αυστηρότατο έλεγχο στα σημεία διέλευσης, δεν θα είναι άλλοι από την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση της υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ».
Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε εξάλλου ποιος «έχει το δικαίωμα, πουλώντας ακαθορίστου περιεχομένου ελπίδα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αποστερήσει το δικαίωμα σε 122 χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν κάτω από ε/κ διοίκηση στις πόλεις και τα χωριά τους και να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση και παραμονή για αόριστο χρόνο αλλά και την απόκτηση περιουσίας στην κατεχόμενη γη μας».
Λέγοντας πως συμμερίζεται τις εύλογες ανησυχίες που εκφράζονται από πολιτικές ηγεσίες αλλά και το λαό, σημείωσε πως γι’ αυτό ακριβώς «δεν παραλείψαμε να μεταφέρουμε την αγωνία αλλά και την απαίτησή μας σε όσους εμπλέκονται στη λύση του Κυπριακού, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».
Σε ώρες κρίσιμες οι ευθύνες των αποφάσεων βαρύνουν αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο λαός δεν μπορεί να φορτωθεί με ευθύνες, πολύ δε περισσότερο να κληθεί να πληρώσει το κόστος των δικών μας αδυναμιών».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση το αίσθημα οργής του λαού ή εθνικής έπαρσης δεν είναι κατά κανόνα οι σοφότερες και μετατρέπονται μάλιστα σε τραγικά εσφαλμένες αν το συναίσθημα του λαού διεγείρεται από την παραπληροφόρηση που εμείς του προσφέρουμε».
Το λαϊκό ρεύμα
«Σαν υπεύθυνος ηγέτης μιας παράταξης που έταξε σαν ένα από τους ιδρυτικούς της στόχους την επανένωση της πατρίδας μας, θα ένιωθα ανάξιος αν τούτη την κρίσιμη ώρα παρασυρόμουν από το λαϊκό ρεύμα για να γίνω αρεστός αλλά και συνάμα συνυπεύθυνος για τα όσα θα επακολουθήσουν από την απόρριψη της προτεινόμενης λύσης», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης.
Είπε πως αναγνωρίζει και σέβεται «την αντίθετη άποψη», όπως επίσης και τα «συνειδησιακά προβλήματα που ενδεχόμενα σε πολλούς να υπάρχουν» γι’ αυτό και θεωρεί πως ο πειθαναγκασμός με πειθαρχικά μέτρα δεν μπορεί να επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο.
«Πιστεύω πως ο διάλογος μέσα σε νηφάλιο κλίμα μπορεί να πείσει και να μεταπείσει», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα προσφέρει τα μεγαλύτερα εχέγγυα για ασφάλεια, για ξεπέρασμα των δυσκολιών, για μια πραγματικά νέα εποχή που θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό, μακριά από αντιπαραθέσεις, μακριά από εξοπλισμούς, να ζήσει με προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», ενώ την ίδια ώρα «η άλλη επιλογή είναι η επιλογή της αβεβαιότητας, η επιλογή του άγνωστου, η αγορά μιας ελπίδας χωρίς προοπτική».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Αναστασιάδης εισηγήθηκε προς τους συνέδρους να λάβουν απόφαση για να δοθεί από τον κόσμο του ΔΗΣΥ θετική ψήφος στις 24 του μηνός με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη.
http://www.apoellas.com/
Aπό τους 2000 συνέδρους προσήλθαν και ψήφισαν 884
Aναφανδόν υπέρ του Σχεδίου Kληρίδης και Aναστασιάδης
ΑΡΘΡΑ:
1. Το συνέδριο του ΔΗΣΥ
Το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν. Η πρόταση για το ΝΑΙ εξασφάλισε 686 ψήφους ή ποσοστό 77,6% και η πρόταση για το ΟΧΙ 188 ή ποσοστό 21,3%. Υπήρξαν και 10 αποχές.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας διά ανατάσεως των χειρών ήταν επεισοδιακή. Υπήρξε έντονη αντίθεση στη διαδικασία αυτή. Αρκετοί που ζητούσαν μυστική ψηφοφορία πέταξαν ή έσχισαν τις καρτέλες που τους δόθηκαν και αποχώρησαν. Τελικά η ψηφοφορία έγινε μέσα σε πανδαιμόνιο, αλλά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η διαδικασία αυτή προνοείται από το Kαταστατικό. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το εξής: Από τα 2000 περίπου μέλη που δικαιούνταν ψήφο στο συνέδριο ψήφισαν μόνο 884. Μεγάλο μέρος των Κερυνειωτών ψηφοφόρων αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή δεν στήθηκαν κάλπες. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ακούστηκαν φωνές για «προδοσία» από υποστηρικτές του ΟΧΙ• Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε: «Νιώθω ήσυχη τη συνείδησή μου, διότι σαν υπεύθυνη παράταξη πήραμε την απόφαση που επιβαλλόταν ιστορικά. Θα σεβαστούμε όσους ψήφισαν ΟΧΙ αλλά στα Μ.Μ.Ε. θα εκπροσωπούν το κόμμα όσοι είναι υπέρ του ΝΑΙ. Οι διαφωνούντες θα εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του, που διήρκεσε μια και πλέον ώρα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του ΝΑΙ, ζητώντας σεβασμό και στην αντίθετη άποψη. Η ομιλία του ήταν ένα σφοδρό κατηγορώ κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι στο διάγγελμά του επιδόθηκε σε παραπληροφόρηση.
Αντιδρώντας στις ανησυχίες του λαού, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι δίνοντας θετική ψήφο στο Ε’ σχέδιο Ανάν, διασφαλίζεται μια για πάντα ο Κυπριακός Ελληνισμός.
Μετά τον κ. Αναστασιάδη ανέβηκε στο βήμα ο πρώην πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, ο οποίος επίσης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του ΝΑΙ δίνοντας συναισθηματική φόρτιση στον τόνο της ομιλίας του. Είπε: «Eίμαι ο άνθρωπος που έχει 50 χρόνια πείρα στις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό… και με την πείρα που έχω, βάζω το χέρι μου στο ιερό Ευαγγέλιο και ορκίζομαι, και λέω: Οι διαπιστώσεις μου δεν γίνονται για κανέναν άλλο σκοπό και είθε να αποδειχθούμε αληθείς, αλλά είναι διαπιστώσεις σοβαρές και υπεύθυνες ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε από ένα “όχι” είναι ο ενταφιασμός της πατρώας γης».
Τρίτος στη σειρά ομιλητής ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος ζήτησε να καταψηφιστεί το σχέδιο Ανάν. Αφού απαρίθμησε τους κινδύνους που προκύπτουν από τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και την παραμονή των εποίκων, κάλεσε τους συνέδρους να σταθούν στο ύψος της ιστορίας της Κύπρου. Tόνισε χαρακτηριστικά: Πείτε χωρίς επιφυλάξεις ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν.
Πριν από την ομιλία Κληρίδη δημιουργήθηκε ένταση στο συνέδριο, όταν αναρτήθηκαν δύο πανό μέσα στην αίθουσα: Ένα με την ένδειξη ΝΑΙ κι ένα με την ένδειξη ΟΧΙ. Κάποια ένταση δημιουργήθηκε και σ’ ένα άλλο σημείο: Ενώ μιλούσε ο βουλευτής κ. Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης τον κάλεσε να συντομεύσει και αν είχε εναλλακτική πρόταση, εκτός από το όχι που θα έλεγε, να την πει. Στο σημείο αυτό, ο κ. Προδρόμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Προέδρου του κόμματος, διέκοψε την ομιλία του και έφυγε από το βήμα.
Εκτός από τον κ. Μάτση που τάχθηκε υπέρ του όχι, υπέρ της αρνητικής ψήφου στο σχέδιο Ανάν τάχθηκαν επίσης: Ο Δημήτρης Συλλούρης, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς και η Ελένη Θεοχάρους.
Υπέρ του Σχεδίου τάχθηκαν ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Οργανωτικός της ΝΕΔΗΣΥ Δημήτρης Πιτσιλλής, ο Γιώργος Γεωργίου, ο Σωκράτης Χάσικος, ο Παναγιώτης Δημητρίου, η Σοφία Μιχαηλή και ο Χαράλαμπος Σταυρίδης.
Ο Ιωάννης Φάκας κάλεσε τους συνέδρους να σεβαστούν την απόφαση που θα πάρει ο λαός. Ο εκ των αντιπροέδρων Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «θα σεβαστεί την απόφαση του συνεδρίου».
2. Για ποιους λόγους εισηγήθηκε το «ναι» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος. «Η εισήγησή μου στο συνέδριο είναι να ληφθεί η απόφαση για να δώσουμε θετική ψήφο στις 24 του μηνός με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη», είπε σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την έκπληξή του για τα όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για το σχέδιο Ανάν.«Δεν αποκρύβω πόσο απογοητεύτηκα όταν παρακολουθούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δαιμονοποιεί τη μια μετά την άλλη τις πρόνοιες του σχεδίου, προκειμένου να καταλήξει σε μιαν από πολλού προειλημμένη απόφαση», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου πως «η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαΐου και πως θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τ/κ, λέγοντας προς τους συνέδρους πως «αυτή είναι η υπαλλακτική πρόταση του Προέδρου σε όσους καλεί να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν».
Αντιστρέφοντας τη φράση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε «ποιος τελικά πουλά ελπίδες και ποιος επιδίδεται σε παραπληροφόρηση η τάχα αντικειμενική ενημέρωση του λαού, όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι ελάχιστες των αξιώσεών μας».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαρίθμησε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν προβάλλοντας το ερώτημα κατά πόσον είναι αρνητικές ή θετικές, αφού μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία «έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη υπηκοότητα και πως η ομοσπονδία είναι αδιάλυτος, αφού απαγορεύεται η όποια μορφή απόσχισης, ή διχοτόμησης, η ένωση του μέρους ή του όλου με οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι «διασφαλίζεται η λειτουργικότητα του κράτους με την ικανοποίηση του συνόλου των αξιώσεων που έχουμε εγείρει», ενώ διασφαλίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν καταλύεται με τα δημοψηφίσματα και δεν μένει μετέωρη, αφού για να τεθούν σε ισχύ οι πρόνοιες της λύσης θα πρέπει πρώτα να υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας από τις τρεις εγγυήτριες», οι οποίες, αφού υπογράψουν τη συμφωνία, θα την καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ισχυρίζεται το αντίθετο, όταν μάλιστα γνωρίζει πως χωρίς την ικανοποίηση των πιο πάνω όρων η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μην επικυρώσει ή υπογράψει τη σχετική συμφωνία;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Αναστασιάδης, τεκμηριώνοντας την εισήγησή του για θετική ψήφο στις 24 Απριλίου, υποστήριξε ότι με το πέμπτο σχέδιο Ανάν «διασφαλίζεται μια για πάντα ο Κυπριακός Ελληνισμός».
Βάσει των προνοιών του σχεδίου «σταματά η ροή των εποίκων και των Τούρκων εκ Τουρκίας, αφού το ποσοστό παρουσίας τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής πολιτείας, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο πληθυσμός της ε/κ πολιτείας να μειωθεί κάτω από τα 2/3 των Ελλήνων κατοίκων της».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «ο εθνικός ύμνος και η ελληνική σημαία όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά αν το επιθυμούμε μπορεί να είναι το επίσημο σύμβολο και ο ύμνος της ε/κ πολιτείας».
Είπε ότι «η ελληνική παιδεία, οι πολιτιστικές παραδόσεις και η θρησκεία μας προστατεύονται, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν τα ουσιαστικά στοιχεία της ιδιότητας που πρέπει να έχουν τα 2/3 τουλάχιστον του πληθυσμού της ε/κ πολιτείας».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως με τις τελευταίες του αναφορές για το σχέδιο «γίνεται ξεκάθαρο πως με τη στήριξη της λύσης που προτείνεται η πατρίδα μας επανενώνεται», ενώ την ίδια ώρα μπορούμε «χωρίς να ντρεπόμαστε να λέμε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία αυτού του τόπου, τους ήρωες μας αλλά και τα παιδιά μας πως ύστερα από την καταστροφή του 1974 ότι την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσαμε».
Αναφερόμενος στο αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «συνενώσαμε τις προσπάθειες και διερευνήσαμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο κάτι που χωρίς αμφιβολία θα βοηθούσε στην εκτόνωση του κλίματος φανατισμού και συναισθηματικής φόρτισης, έτσι ώστε ορθότερες να είναι οι αποφάσεις του λαού».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη λύπη του διότι, όπως υποστήριξε, «οι δυσκολίες που συναντήσαμε οφείλονται στην άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Αρχηγού της ε/κ πλευράς να προβάλει το αίτημα αυτό στα ΗΕ».
«Φαίνεται η ανησυχία ανατροπής των προσωπικών επιλογών να υπερισχύει του εθνικού καλού», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι αρνούνται τη λύση τηρούν την ίδια στάση και αγωνιούν αν μια αναβολή θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς τους».
Ερώτημα
Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε με βάση ποια επιχειρήματα η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφεύγει στη διεθνή κοινότητα για να ζητά τον τερματισμό της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, όταν το σχέδιο που καλούμαστε να απορρίψουμε είναι πρόταση των ΗΕ, βασισμένη στις συμφωνίες κορυφής και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Έθεσε επίσης τον προβληματισμό για τον «υπαρκτό κίνδυνο της ευρωδιχοτόμησης όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμούσε πριν από λίγους μήνες», λέγοντας ότι «ο ίδιος (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) αναγνώριζε εκείνοι που από την 1η Μαΐου θα έχουν υποχρέωση να ισχυροποιήσουν τις διαχωριστικές γραμμές αλλά και να επιβάλλουν αυστηρότατο έλεγχο στα σημεία διέλευσης, δεν θα είναι άλλοι από την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση της υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ».
Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε εξάλλου ποιος «έχει το δικαίωμα, πουλώντας ακαθορίστου περιεχομένου ελπίδα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αποστερήσει το δικαίωμα σε 122 χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν κάτω από ε/κ διοίκηση στις πόλεις και τα χωριά τους και να εμποδίσει την ελεύθερη διακίνηση και παραμονή για αόριστο χρόνο αλλά και την απόκτηση περιουσίας στην κατεχόμενη γη μας».
Λέγοντας πως συμμερίζεται τις εύλογες ανησυχίες που εκφράζονται από πολιτικές ηγεσίες αλλά και το λαό, σημείωσε πως γι’ αυτό ακριβώς «δεν παραλείψαμε να μεταφέρουμε την αγωνία αλλά και την απαίτησή μας σε όσους εμπλέκονται στη λύση του Κυπριακού, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».
Σε ώρες κρίσιμες οι ευθύνες των αποφάσεων βαρύνουν αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο λαός δεν μπορεί να φορτωθεί με ευθύνες, πολύ δε περισσότερο να κληθεί να πληρώσει το κόστος των δικών μας αδυναμιών».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση το αίσθημα οργής του λαού ή εθνικής έπαρσης δεν είναι κατά κανόνα οι σοφότερες και μετατρέπονται μάλιστα σε τραγικά εσφαλμένες αν το συναίσθημα του λαού διεγείρεται από την παραπληροφόρηση που εμείς του προσφέρουμε».
Το λαϊκό ρεύμα
«Σαν υπεύθυνος ηγέτης μιας παράταξης που έταξε σαν ένα από τους ιδρυτικούς της στόχους την επανένωση της πατρίδας μας, θα ένιωθα ανάξιος αν τούτη την κρίσιμη ώρα παρασυρόμουν από το λαϊκό ρεύμα για να γίνω αρεστός αλλά και συνάμα συνυπεύθυνος για τα όσα θα επακολουθήσουν από την απόρριψη της προτεινόμενης λύσης», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης.
Είπε πως αναγνωρίζει και σέβεται «την αντίθετη άποψη», όπως επίσης και τα «συνειδησιακά προβλήματα που ενδεχόμενα σε πολλούς να υπάρχουν» γι’ αυτό και θεωρεί πως ο πειθαναγκασμός με πειθαρχικά μέτρα δεν μπορεί να επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο.
«Πιστεύω πως ο διάλογος μέσα σε νηφάλιο κλίμα μπορεί να πείσει και να μεταπείσει», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα προσφέρει τα μεγαλύτερα εχέγγυα για ασφάλεια, για ξεπέρασμα των δυσκολιών, για μια πραγματικά νέα εποχή που θα επιτρέψει στον κυπριακό λαό, μακριά από αντιπαραθέσεις, μακριά από εξοπλισμούς, να ζήσει με προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», ενώ την ίδια ώρα «η άλλη επιλογή είναι η επιλογή της αβεβαιότητας, η επιλογή του άγνωστου, η αγορά μιας ελπίδας χωρίς προοπτική».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Αναστασιάδης εισηγήθηκε προς τους συνέδρους να λάβουν απόφαση για να δοθεί από τον κόσμο του ΔΗΣΥ θετική ψήφος στις 24 του μηνός με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη.
http://www.apoellas.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!