Τις τελευταίες εβδομάδες η είδηση της πιθανής αποχώρησης του ΑΤ από την Βάρδα σαν απαλό αεράκι εισχώρησε στην μικρή κοινωνία και έφτασε να είναι το πρώτο θέμα στις παρέες στον καφέ του σαββατοκύριακου. Ύμνος πολύς και διατυμπανισμοί για την σημασία του ΑΤ στην Βάρδα και την ευρύτερη περιοχή. Κάποιοι ξεσηκωθήκαν και σαν άλλοι Κολοκοτρωναίοι ορκιστήκαν πίστη στην Βουπρασία και αφοσίωση στον ένα και μόνο σκοπό: αυτό της παραμονής του ΑΤ στην Βάρδα.
Λίγα χρόνια πριν ένα μικρό μέρος της μικρής κοινωνίας ξεσηκώθηκε απαιτώντας να μείνει η έδρα του νέου δήμου στην Βάρδα. Εκστρατείες στην πρωτεύουσα, πορείες, επαφές με τον αρμόδιο υπουργό αλλά και κλείσιμο της εθνικής οδού ώστε να επιτευχθεί ο ιερός στόχος: η παραμονή της έδρας του νέου Δήμου στη μικρή κοινωνία μας.
ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: Ποιος ο απώτερος σκοπός; ποια τα απώτερα οφέλη, ποια η μακροπρόθεσμη ωφέλεια που προκύπτει; Με έδρα του δήμου στην Βάρδα και άλλες 6-7 υπηρεσίες – ικα, οτε, 2 τράπεζες, ΑΤ – υπάρχει κάτι άλλο από υπηρεσία για να φέρουμε; – ποια είναι τα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα οφέλη;;;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Αλλά ας θέσουμε διαφορετικά την ερώτηση: υπάρχουν οφέλη για όλους, για τους πολλούς; Ή υπάρχουν οφέλη για κάποιους;
Ας δούμε χωριστά τις δυο περιπτώσεις:
1. Έδρα του νέου δήμου ή του αυτονόμου νέου δήμου, η Βάρδα.
Τι έγινε τις τελευταίες δυο δεκαετίες στην Βουπρασία – και ειδικά κατά την περίοδο που η Βάρδα ήταν η έδρα του Δήμου - από ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Ας βγει κάποιος να μας τονίσει το διαφορετικό και την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας. Τα ίδια πρόσωπα σε θέσεις δημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων και αντιδημάρχων επί σειρά τετραετιών και ; ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ Επενδύσεις ΜΕ 100ΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;
Βλέποντας φωτογραφίες από τις εκστρατείες στην Αθήνα με σκοπό να ασκηθεί πίεση και να γίνει η Βάρδα έδρα του νέου δήμου, η πλειονότητα των προσώπων που συμμετείχε αφορούσε κομματικά πρόσωπα ή πρόσωπα παλαιολιθικής κομματικής αντίληψης και νοοτροπίας. Ελάχιστα ήταν εκείνα τα πρόσωπα που διέφεραν.
2. Ξανάρχονται ή ανοίγουν ξανά 5-6 υπηρεσίες.
Πόσους υπαλλήλους θα έχουν μέσα; 2, 3 , 5 η καθεμία; Δηλαδή 5 υπηρεσίες επί 5 υπαλλήλους ίσον 25 υπάλληλοι. Και αυτοί ενδεχομένως δεν είναι από την Βάρδα, μπορεί να είναι από τα γύρω χωριά ή ακόμα πιο μακριά.
Σύνολο και από τις δυο περιπτώσεις: 25 από τις υπηρεσίες και άλλοι 25 στον δήμο ίσον 50. Και όλοι αυτοί θα ψωνίζουν από την Βάρδα; Κανείς δεν θα κάνει τις αγορές του από Πάτρα Αθήνα, Πύργο ή εξωτερικό; Και δεν θα λείπουν ποτέ από την Βάρδα; Άρα το πιθανότερο είναι σε ημερησία βάση να ψωνίζουν το πολύ 20 πρόσωπα. ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: είναι οικονομική ανάπτυξη αυτό για την περιοχή μας;
Και όσον αφορά την σημασία της παραμονής του ΑΤ:
Υπάρχει αίσθημα ασφαλείας σήμερα στην Βάρδα; Αν στις 2 τα ξημερώματα τους τηλεφωνήσουμε και τους πούμε ότι κάποιος προσπαθεί να μπει στο σπίτι μας, θα έρθουν; Αν επιχειρήσουμε να ληστέψουμε την ατε ή το ταχυδρομείο, θα έρθουν; Αν τους πάρουμε τηλέφωνο και τους πούμε ότι ένας 14τραχρονος έχει παρκάρει έξω από το σπίτι και μας έχει σπάσει τα νεύρα με την αλλαγμένη εξάτμιση στο μηχανάκι του, θα έρθουν; Αν τους πούμε ότι δυο έφηβοι κάνουν κόντρες με τα φτιαγμένα αυτοκίνητα τους στην Αγίου Νικολάου, θα έρθουν; Αν τους τηλεφωνήσουμε και τους πούμε ότι καίγονται καρκινογόνα πλαστικά, θα έρθουν; Αν τους τηλεφωνήσουμε και τους πούμε ότι τώρα στο δάσος κόβουν 5 τεράστια δένδρα, θα έρθουν;
Όταν η ελληνική αστυνομία επανδρώνετε με επιλογές και εντολές βουλευτών και κομματικών στελεχών τότε δεν θα υπάρχει αίσθημα ασφαλείας. Αν η ελληνική αστυνομία δεν ξεκινήσει να επανδρώνετε μα κριτήρια αξιοκρατικά και κυρίως με πρόσωπα που έχουν την τόλμη να ρισκάρουν, δεν θα υπάρχει ποτέ αίσθημα ασφαλείας.
Είναι φανερό ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλοι οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί μετά από αυτόν έκαναν το θαύμα τους. Επέβαλαν την μικροκκοματική πελατειακή αντίληψη οδηγώντας άχρηστους ανίκανους και αδιάφορους στα ηνία των Δήμων και κατά συνέπεια στην σημερινή αποσάθρωση των τελευταίων αλλά και τον ξεπεσμό ολόκληρης της κοινωνίας που διαφεντεύουν. Όλοι οι πρωθυπουργοί πέτυχαν να εγκαθιδρύσουν στα μυαλά των νεοελλήνων μια κρατικοδίαιτη σοβιετικού τύπου αντίληψη για την οικονομία όπου παντού θα υπάρχουν διορισμένοι. Ένα μικρό βασίλειο, ο δήμος, και γύρω γύρω υπηρεσίες, έτσι θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι μέσα στην πνευματική μας νιρβάνα, την σαπιοκέφαλη ευτυχία μας, την αποχαυνωμένη ευζωία μας, όπου η χρυσή αγελάδα είναι κοντά μας και συνεχώς θα μπορούμε να την αρμέγουμε.
Διορισμένες συνειδήσεις, αλλήθωρα κομματικά βλέμματα, κοντόφθαλμες αντιλήψεις δούλες και σκλάβες στην υπηρεσία των βουλευτών και κομματικών αφεντάτων που δεν επιτρέπουν να φύγουν τα πρόβατα από κοντά τους για τι θα πάψουν να τα ελέγχουν. Μια φεουδαρχική δομή στην σύγχρονη κοινωνία της Βάρδας όπου κάποιοι έχουν την δύναμη να κινούν τα νήματα για δικό τους λογαριασμό και επιβάλλουν μια μακριά παγωμένη νύχτα στα βλέφαρα και τις συνειδήσεις.
Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε ένα χαρισματικό τόπο, θα έλεγα ευλογημένο, προικισμένο από την φύση. Ο καλύτερος κάμπος στην Ελλάδα με άριστες εδαφοκλιματικές παραμέτρους, με την αρχαία Ήλιδα σε μικρή απόσταση, την Αρχαία Ολύμπια στις παρυφές και τον Επικούρειο Απόλλωνα στα ψηλότερα. Κέντρο εκτροφής βοοειδών στην αρχαιότητα μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες και λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Υρμίνη που έστειλε 40 καράβια στον Τρωικό πόλεμο.
Αλίμονο. Όταν οι συνειδήσεις είναι εξαγορασμένες, όταν είναι εκφυλισμένες, όταν έχουν μολυνθεί με δεκάδες πολιτικούς ιούς και μικρόβια, όταν είναι αποπροσανατολισμένες, όταν είναι αλλοτριωμένες και έχουν εκπαιδευτεί να βλέπουν διορισμούς, αρπαχτές και εύκολο χρήμα και μόνο, τότε δεν βλέπεις την κορυφή, τότε βλέπεις τον πάτο και η μυωπική αντίληψη σε ξεγελά και σου τον εμφανίζει σαν ειδυλλιακό τόπο με νεράιδες.
Στην μικρή μας κοινωνία υπάρχουν τουλάχιστον τρία πρόσωπα όπου ο ένας θα μπορούσε να φτιάξει μια νέα ποικιλία φράουλας με κλειστά ματιά, ο δεύτερος θα έστηνε ένα καλό πρόγραμμα για i-phone έτσι για να περάσει η ώρα και ο τρίτος θα μπορούσε να φτιάξει μέχρι και πύραυλο γιατί απλά του έμεινε κουσούρι από το διδακτορικό του. Αυτοί οι τρεις λοιπόν μένουν αναξιοποίητοι γιατί μια επένδυση όπως την θέλουν είναι μεγάλη για τον οαεδ και μικρή για τον αναπτυξιακό νομό και φυσικά κανείς από τους κομματικούς φελλούς που επάνδρωσαν τον Δήμο τις 2 τελευταίες δεκαετίες δεν σκέφτηκε να τους φωνάξει και να τους θέσει στην υπηρεσία του Δήμου. Κανείς δεν σκέφτηκε να τους βοηθήσει.
Ή μήπως απλά δεν θέλουν; Μήπως τρομάζουν στην ιδέα να βρεθούν δίπλα δίπλα και αποκαλυφθεί η εκ νάνων φύση τους;
Τι μπορεί να κάνει και πώς να σταθεί ένας κομματικός φελλός μπροστά σε ένα σκεπτόμενο Έλληνα;
Από την άλλη, χιλιάδες στρέμματα με πατάτες, καρπούζια και τελευταία με φράουλες. Οι παραγωγοί στο σύνολο τους μεμονωμένοι ανεξάρτητοι, προφανώς δεν αντέχει τον ζυγό της συνεργασίας και της επικοινωνίας ο τράχηλος τους. Αν οι αγρότες μας εντάσσονταν σε ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα, αποκτούσαν γεωπόνο και λογιστή, καλλιεργούσαν με κανόνες βιολογικής καλλιέργειας ή ολοκληρωμένης, έστηναν ψυγεία και αποθήκες και έκαναν τυποποίηση, θα έπεφταν έξω;
Αν οι άχρηστοι κομματικοί φελλοί πάλευαν, έδιναν αγώνα ζωής ώστε να έρθει μια επένδυση με 200 θέσεις εργασίας;
Αν τα νέα έξυπνα παιδιά αλλά και ώριμοι συμπολίτες μας με τις καινοτόμες ιδέες τους και την όρεξη για εργασίας πραγματοποιούσαν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους ( 30 τέτοιοι δεν υπάρχουν;) πόσες νέες θέσεις εργασίας θα είχαμε;
Αν γινόντουσαν πράξη όλα τα παραπάνω δεν θα έρρεαν ποταμοί χρήματος; Δεν θα είχαμε οικονομική ανάπτυξη;
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
Και σου διαφεύγει έντεχνα και περιποιημένα ότι αν φέρεις χρήμα, αν αυξήσεις το αεπ της περιοχής σου τότε αποκτάς δύναμη, τότε έχεις την δυνατότητα να επιβάλλεις το άνοιγμα υπηρεσιών αλλά και να μην το κάνεις θα έρθουν μονές τους, γιατί όταν είσαι δυνατός τότε σε προσέχουν και σε φροντίζουν όλοι, γιατί απλά είναι κανόνας.
Μπροστά μας απλώνεται ένα μακρύ παγωμένο και επικίνδυνο σκοτάδι, στηριγμένο και ριζωμένο στις αντιλήψεις και τις συνειδήσεις. Ένα σκοτάδι για το οποίο καμία ευθύνη δεν φέρουν το ΔΝΤ, η ΤΡΟΙΚΑ και η ΕΕ. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο αυτών που κυβέρνησαν την Ελλάδα και την Βουπρασία. Αυτό ήθελαν αυτό πέτυχαν και πιθανόν να είναι πολύ αργά για να αφυπνιστούμε.
Αυτοί που διοικήσαν την Βουπρασία και συνεχίζουν να την διοικούν αφήσαν και αφήνουν στάχτες και ερείπια στο πέρασμα τους. Αποκαΐδια, σκουπίδια, ματωμένοι δρόμοι. Τα 2 από τα 102 έργα που έπρεπε και όφειλαν να έχουν πραγματοποιήσει, μας τα παρουσιάζουν σαν επιτεύγματα. Τα πλαστικά που καίγονται κάθε μέρα; Τα δένδρα που κόβονται στο παραλιακό μας δάσος; Τα σκουπίδια; Οι 25χρονοι που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στους δρόμους;
Αυτά θα σου πουν είναι ευθύνη της νομαρχίας, της κυβέρνησης. Και η δική τους ευθύνη ποια είναι; Οι απ ευθείας αναθέσεις;
Και τώρα μια ομάδα εξεγείρεται και ζητά την παραμονή του ΑΤ στην Βάρδα. Τουλάχιστον ας μας εξηγήσουν την ωφέλεια που προκύπτει από την παραμονή.
Επικίνδυνος είναι ένας βλάκας αλλά πιο επικίνδυνος είναι ένας που νομίζει ότι είναι έξυπνος.
Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων προσυπογράφω και στηρίζω το αίτημα χωρίς όμως να αυτοαποχαυνώνομαι με γελοίες ψευδαισθήσεις.
Αν κάνω λάθος διορθώστε με αλλά όχι κατ ιδίαν, στον αέρα, δημόσια, και με επιχειρήματα. Όχι με γαυγίσματα αλλά με απόψεις και διάλογο.
Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Βουπρασία
με εκτίμηση
Φάνης Α. Τσαπικούνης Συγγραφέας
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣwww.kleisthenis.net
Βάρδα Ηλείας
26230 71114, 697 3386615 (cosmote), 6937 930815 (F2G)
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_890.html#more
Λίγα χρόνια πριν ένα μικρό μέρος της μικρής κοινωνίας ξεσηκώθηκε απαιτώντας να μείνει η έδρα του νέου δήμου στην Βάρδα. Εκστρατείες στην πρωτεύουσα, πορείες, επαφές με τον αρμόδιο υπουργό αλλά και κλείσιμο της εθνικής οδού ώστε να επιτευχθεί ο ιερός στόχος: η παραμονή της έδρας του νέου Δήμου στη μικρή κοινωνία μας.
ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: Ποιος ο απώτερος σκοπός; ποια τα απώτερα οφέλη, ποια η μακροπρόθεσμη ωφέλεια που προκύπτει; Με έδρα του δήμου στην Βάρδα και άλλες 6-7 υπηρεσίες – ικα, οτε, 2 τράπεζες, ΑΤ – υπάρχει κάτι άλλο από υπηρεσία για να φέρουμε; – ποια είναι τα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα οφέλη;;;
ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Αλλά ας θέσουμε διαφορετικά την ερώτηση: υπάρχουν οφέλη για όλους, για τους πολλούς; Ή υπάρχουν οφέλη για κάποιους;
Ας δούμε χωριστά τις δυο περιπτώσεις:
1. Έδρα του νέου δήμου ή του αυτονόμου νέου δήμου, η Βάρδα.
Τι έγινε τις τελευταίες δυο δεκαετίες στην Βουπρασία – και ειδικά κατά την περίοδο που η Βάρδα ήταν η έδρα του Δήμου - από ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Ας βγει κάποιος να μας τονίσει το διαφορετικό και την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας. Τα ίδια πρόσωπα σε θέσεις δημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων και αντιδημάρχων επί σειρά τετραετιών και ; ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ Επενδύσεις ΜΕ 100ΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;
Βλέποντας φωτογραφίες από τις εκστρατείες στην Αθήνα με σκοπό να ασκηθεί πίεση και να γίνει η Βάρδα έδρα του νέου δήμου, η πλειονότητα των προσώπων που συμμετείχε αφορούσε κομματικά πρόσωπα ή πρόσωπα παλαιολιθικής κομματικής αντίληψης και νοοτροπίας. Ελάχιστα ήταν εκείνα τα πρόσωπα που διέφεραν.
2. Ξανάρχονται ή ανοίγουν ξανά 5-6 υπηρεσίες.
Πόσους υπαλλήλους θα έχουν μέσα; 2, 3 , 5 η καθεμία; Δηλαδή 5 υπηρεσίες επί 5 υπαλλήλους ίσον 25 υπάλληλοι. Και αυτοί ενδεχομένως δεν είναι από την Βάρδα, μπορεί να είναι από τα γύρω χωριά ή ακόμα πιο μακριά.
Σύνολο και από τις δυο περιπτώσεις: 25 από τις υπηρεσίες και άλλοι 25 στον δήμο ίσον 50. Και όλοι αυτοί θα ψωνίζουν από την Βάρδα; Κανείς δεν θα κάνει τις αγορές του από Πάτρα Αθήνα, Πύργο ή εξωτερικό; Και δεν θα λείπουν ποτέ από την Βάρδα; Άρα το πιθανότερο είναι σε ημερησία βάση να ψωνίζουν το πολύ 20 πρόσωπα. ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: είναι οικονομική ανάπτυξη αυτό για την περιοχή μας;
Και όσον αφορά την σημασία της παραμονής του ΑΤ:
Υπάρχει αίσθημα ασφαλείας σήμερα στην Βάρδα; Αν στις 2 τα ξημερώματα τους τηλεφωνήσουμε και τους πούμε ότι κάποιος προσπαθεί να μπει στο σπίτι μας, θα έρθουν; Αν επιχειρήσουμε να ληστέψουμε την ατε ή το ταχυδρομείο, θα έρθουν; Αν τους πάρουμε τηλέφωνο και τους πούμε ότι ένας 14τραχρονος έχει παρκάρει έξω από το σπίτι και μας έχει σπάσει τα νεύρα με την αλλαγμένη εξάτμιση στο μηχανάκι του, θα έρθουν; Αν τους πούμε ότι δυο έφηβοι κάνουν κόντρες με τα φτιαγμένα αυτοκίνητα τους στην Αγίου Νικολάου, θα έρθουν; Αν τους τηλεφωνήσουμε και τους πούμε ότι καίγονται καρκινογόνα πλαστικά, θα έρθουν; Αν τους τηλεφωνήσουμε και τους πούμε ότι τώρα στο δάσος κόβουν 5 τεράστια δένδρα, θα έρθουν;
Όταν η ελληνική αστυνομία επανδρώνετε με επιλογές και εντολές βουλευτών και κομματικών στελεχών τότε δεν θα υπάρχει αίσθημα ασφαλείας. Αν η ελληνική αστυνομία δεν ξεκινήσει να επανδρώνετε μα κριτήρια αξιοκρατικά και κυρίως με πρόσωπα που έχουν την τόλμη να ρισκάρουν, δεν θα υπάρχει ποτέ αίσθημα ασφαλείας.
Είναι φανερό ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλοι οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί μετά από αυτόν έκαναν το θαύμα τους. Επέβαλαν την μικροκκοματική πελατειακή αντίληψη οδηγώντας άχρηστους ανίκανους και αδιάφορους στα ηνία των Δήμων και κατά συνέπεια στην σημερινή αποσάθρωση των τελευταίων αλλά και τον ξεπεσμό ολόκληρης της κοινωνίας που διαφεντεύουν. Όλοι οι πρωθυπουργοί πέτυχαν να εγκαθιδρύσουν στα μυαλά των νεοελλήνων μια κρατικοδίαιτη σοβιετικού τύπου αντίληψη για την οικονομία όπου παντού θα υπάρχουν διορισμένοι. Ένα μικρό βασίλειο, ο δήμος, και γύρω γύρω υπηρεσίες, έτσι θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι μέσα στην πνευματική μας νιρβάνα, την σαπιοκέφαλη ευτυχία μας, την αποχαυνωμένη ευζωία μας, όπου η χρυσή αγελάδα είναι κοντά μας και συνεχώς θα μπορούμε να την αρμέγουμε.
Διορισμένες συνειδήσεις, αλλήθωρα κομματικά βλέμματα, κοντόφθαλμες αντιλήψεις δούλες και σκλάβες στην υπηρεσία των βουλευτών και κομματικών αφεντάτων που δεν επιτρέπουν να φύγουν τα πρόβατα από κοντά τους για τι θα πάψουν να τα ελέγχουν. Μια φεουδαρχική δομή στην σύγχρονη κοινωνία της Βάρδας όπου κάποιοι έχουν την δύναμη να κινούν τα νήματα για δικό τους λογαριασμό και επιβάλλουν μια μακριά παγωμένη νύχτα στα βλέφαρα και τις συνειδήσεις.
Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε ένα χαρισματικό τόπο, θα έλεγα ευλογημένο, προικισμένο από την φύση. Ο καλύτερος κάμπος στην Ελλάδα με άριστες εδαφοκλιματικές παραμέτρους, με την αρχαία Ήλιδα σε μικρή απόσταση, την Αρχαία Ολύμπια στις παρυφές και τον Επικούρειο Απόλλωνα στα ψηλότερα. Κέντρο εκτροφής βοοειδών στην αρχαιότητα μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες και λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Υρμίνη που έστειλε 40 καράβια στον Τρωικό πόλεμο.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ; ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ; ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ;
Αλίμονο. Όταν οι συνειδήσεις είναι εξαγορασμένες, όταν είναι εκφυλισμένες, όταν έχουν μολυνθεί με δεκάδες πολιτικούς ιούς και μικρόβια, όταν είναι αποπροσανατολισμένες, όταν είναι αλλοτριωμένες και έχουν εκπαιδευτεί να βλέπουν διορισμούς, αρπαχτές και εύκολο χρήμα και μόνο, τότε δεν βλέπεις την κορυφή, τότε βλέπεις τον πάτο και η μυωπική αντίληψη σε ξεγελά και σου τον εμφανίζει σαν ειδυλλιακό τόπο με νεράιδες.
Στην μικρή μας κοινωνία υπάρχουν τουλάχιστον τρία πρόσωπα όπου ο ένας θα μπορούσε να φτιάξει μια νέα ποικιλία φράουλας με κλειστά ματιά, ο δεύτερος θα έστηνε ένα καλό πρόγραμμα για i-phone έτσι για να περάσει η ώρα και ο τρίτος θα μπορούσε να φτιάξει μέχρι και πύραυλο γιατί απλά του έμεινε κουσούρι από το διδακτορικό του. Αυτοί οι τρεις λοιπόν μένουν αναξιοποίητοι γιατί μια επένδυση όπως την θέλουν είναι μεγάλη για τον οαεδ και μικρή για τον αναπτυξιακό νομό και φυσικά κανείς από τους κομματικούς φελλούς που επάνδρωσαν τον Δήμο τις 2 τελευταίες δεκαετίες δεν σκέφτηκε να τους φωνάξει και να τους θέσει στην υπηρεσία του Δήμου. Κανείς δεν σκέφτηκε να τους βοηθήσει.
Ή μήπως απλά δεν θέλουν; Μήπως τρομάζουν στην ιδέα να βρεθούν δίπλα δίπλα και αποκαλυφθεί η εκ νάνων φύση τους;
Τι μπορεί να κάνει και πώς να σταθεί ένας κομματικός φελλός μπροστά σε ένα σκεπτόμενο Έλληνα;
Από την άλλη, χιλιάδες στρέμματα με πατάτες, καρπούζια και τελευταία με φράουλες. Οι παραγωγοί στο σύνολο τους μεμονωμένοι ανεξάρτητοι, προφανώς δεν αντέχει τον ζυγό της συνεργασίας και της επικοινωνίας ο τράχηλος τους. Αν οι αγρότες μας εντάσσονταν σε ευέλικτα επιχειρηματικά σχήματα, αποκτούσαν γεωπόνο και λογιστή, καλλιεργούσαν με κανόνες βιολογικής καλλιέργειας ή ολοκληρωμένης, έστηναν ψυγεία και αποθήκες και έκαναν τυποποίηση, θα έπεφταν έξω;
Αν οι άχρηστοι κομματικοί φελλοί πάλευαν, έδιναν αγώνα ζωής ώστε να έρθει μια επένδυση με 200 θέσεις εργασίας;
Αν τα νέα έξυπνα παιδιά αλλά και ώριμοι συμπολίτες μας με τις καινοτόμες ιδέες τους και την όρεξη για εργασίας πραγματοποιούσαν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους ( 30 τέτοιοι δεν υπάρχουν;) πόσες νέες θέσεις εργασίας θα είχαμε;
Αν γινόντουσαν πράξη όλα τα παραπάνω δεν θα έρρεαν ποταμοί χρήματος; Δεν θα είχαμε οικονομική ανάπτυξη;
ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ, ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙΣ ΒΛΑΚΕΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ. ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
Και σου διαφεύγει έντεχνα και περιποιημένα ότι αν φέρεις χρήμα, αν αυξήσεις το αεπ της περιοχής σου τότε αποκτάς δύναμη, τότε έχεις την δυνατότητα να επιβάλλεις το άνοιγμα υπηρεσιών αλλά και να μην το κάνεις θα έρθουν μονές τους, γιατί όταν είσαι δυνατός τότε σε προσέχουν και σε φροντίζουν όλοι, γιατί απλά είναι κανόνας.
Μπροστά μας απλώνεται ένα μακρύ παγωμένο και επικίνδυνο σκοτάδι, στηριγμένο και ριζωμένο στις αντιλήψεις και τις συνειδήσεις. Ένα σκοτάδι για το οποίο καμία ευθύνη δεν φέρουν το ΔΝΤ, η ΤΡΟΙΚΑ και η ΕΕ. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά και μόνο αυτών που κυβέρνησαν την Ελλάδα και την Βουπρασία. Αυτό ήθελαν αυτό πέτυχαν και πιθανόν να είναι πολύ αργά για να αφυπνιστούμε.
Αυτοί που διοικήσαν την Βουπρασία και συνεχίζουν να την διοικούν αφήσαν και αφήνουν στάχτες και ερείπια στο πέρασμα τους. Αποκαΐδια, σκουπίδια, ματωμένοι δρόμοι. Τα 2 από τα 102 έργα που έπρεπε και όφειλαν να έχουν πραγματοποιήσει, μας τα παρουσιάζουν σαν επιτεύγματα. Τα πλαστικά που καίγονται κάθε μέρα; Τα δένδρα που κόβονται στο παραλιακό μας δάσος; Τα σκουπίδια; Οι 25χρονοι που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στους δρόμους;
Αυτά θα σου πουν είναι ευθύνη της νομαρχίας, της κυβέρνησης. Και η δική τους ευθύνη ποια είναι; Οι απ ευθείας αναθέσεις;
Και τώρα μια ομάδα εξεγείρεται και ζητά την παραμονή του ΑΤ στην Βάρδα. Τουλάχιστον ας μας εξηγήσουν την ωφέλεια που προκύπτει από την παραμονή.
Επικίνδυνος είναι ένας βλάκας αλλά πιο επικίνδυνος είναι ένας που νομίζει ότι είναι έξυπνος.
Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων προσυπογράφω και στηρίζω το αίτημα χωρίς όμως να αυτοαποχαυνώνομαι με γελοίες ψευδαισθήσεις.
Αν κάνω λάθος διορθώστε με αλλά όχι κατ ιδίαν, στον αέρα, δημόσια, και με επιχειρήματα. Όχι με γαυγίσματα αλλά με απόψεις και διάλογο.
Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Βουπρασία
με εκτίμηση
Φάνης Α. Τσαπικούνης Συγγραφέας
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Πρόεδρος ΔΣ Ιδρύματος Μελέτης & Προαγωγής των Θεσμών και της Αξιοκρατίας ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣwww.kleisthenis.net
Βάρδα Ηλείας
26230 71114, 697 3386615 (cosmote), 6937 930815 (F2G)
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_890.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!