Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Είναι άμοιρος ευθυνών ο (Λαός;) Εκλογές στην Κύπρο! Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποσχέθηκε δωρεάν φυσικό αέριο στους Τουρκοκύπριους!


averoff11
Σχόλιο Σ.Ο.: Θυμάται κανείς αυτή την δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ και πρωτοκλασάτου στελέχους του προεκλογικού επιτελείου του Νίκου Αναστασιάδη; Διαβάστε προσεκτικά:

«Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Νεοφύτου προτείνει την παραχώρηση δωρεάν φυσικού αερίου στους Τουρκοκύπριους, για όλες τις ανάγκες τους, μόλις ξεκινήσει η εκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων, ώστε να κατευναστούν τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας.
“Είναι γελοίες οι πολιτικές μας πράξεις, αν αναλογιστεί κανείς πως ψάχνουμε να γλυτώσουμε μερικά εκατομμύρια, για να κλείσουμε δημοσιονομικές τρύπες, την ώρα που θα χάσουμε δισεκατομμύρια από μία λανθασμένη απόφαση ολόκληρης της πολιτείας”, τόνισε ο ίδιος.»
[SigmaLive InBusinessNews 08/08/2010]
Νομίζουμε πως δεν χρειάζονται παραπάνω σχόλια. Ειδικά αν συνδυαστούν με την πρόταση για διοχέτευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία. Τα σχέδια και οι προθέσεις τους είναι ξεκάθαρα. Αυτές οι δηλώσεις ανήκουν στο 2010, τρία χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές, τρία χρόνια πριν οι σκοπιμότητες και η προεκλογική προπαγάνδα καλύψουν με γαλανόλευκα ψεύδη την αλήθεια που θέλει ενεργειακή, οικονομική και στρατηγική υπαγωγή της Κύπρου στην Τουρκία.
ΥΓ – Και να μην ξεχνάμε πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου του “Δημοκρατικού” Συναγερμού θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει στο μέλλον επιλογή για δημοψήφισμα, όταν επανέλθει το Σχέδιο Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα απόρρητα έγγραφα Wikileaks:
«Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το Κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλλα για την επιλογή του “NAI” στο σχέδιο ανάν κατά το δημοψήφισμα. [...] Γι’ αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο αναν (“his party cannot publicly support the annan plan”). Παρόλο που κατ ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το Σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση». Σε σχέση με τις μελλοντικές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε όπως: (1) το όνομα “Αννάν” θα πρέπει να αφαιρεθεί από οποιοδήποτε σχέδιο, (2) δεν θα πρέπει να υπάρξουν στο μέλλον δημοψηφίσματα για Ναι και Όχι και (3) Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει.» [Wikileaks, έγγραφο 06NICOSIA766, 23 Μαϊου 2006, «Αβέρωφ Νεοφύτου στήριξη προς Αναν – εμπαιγμός ελληνοκυπρίων για συμμετοχή ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης – άρνηση για δημοψηφίσματα»]
Διαβάστε επίσης:
- Ο αγωγός Nabucco, o ΔΗΣΥ και το Cyprus Academic Dialogue
- Ο Αναστασιάδης μιλά ως Πραξούλα: Φυσικό αέριο μέσω τουρκικών αγωγών
- Λάθος σας Μακαριώτατε
- Και ο Σταύρος Μαλάς δίνει το φυσικό αέριο στους Τούρκους
- «Το Φυσικό Αέριο μεταξύ της Σκύλλας (Τρόικα) και της Χάρυβδης (Τουρκίας)»
- Σε Αναστασιάδη-Μαλά «ποντάρει» ο Ντάουνερ
- Το Φυσικό αέριο, η Τουρκία και οι ψευδαισθήσεις: Μια γεωπολιτική ανάλυση
- «Οι οραματισμοί» της Πραξούλας για ενεργειακή συμμαχία Κύπρου-Τουρκίας
- Η Γερμανία, ο Νίκος και το Φυσικό Αέριο
- Κύπρος, Τουρκία και ψευδαισθήσεις

SigmaLive InBusinessNews
«LNG: Χορεύοντας με τους κολοσσούς»
08 Αυγούστου 2010

Αποφάσεις πέραν των €10 δις, εντός των ημερών, για προμηθευτή φυσικού αερίου και συνεργάτη για ανέγερση ενεργειακού κέντρου
•    Συμφωνίες – μαμούθ που θα ξεπεράσουν τα €10 δις και θα αλλάξουν το τοπίο της ενέργειας στην Κύπρο.
•    Τα διλήμματα που τίθενται και οι νέες επιλογές.
Σε νέα ενεργειακά μονοπάτια ετοιμάζεται να εισέλθει η Κύπρος, αφού εντός των ημερών ΔΕΦΑ και ΑΗΚ επιλέγουν προμηθευτή φυσικού αερίου και στρατηγικό συνεργάτη για ανέγερση ενεργειακού κέντρου. Πρόκειται για αποφάσεις με κόστος πέραν των €10 δις.
Με την κάθοδο και συνεπώς τη χρήση φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλάζει άρδην το ενεργειακό τοπίο. Περισσότερο, όμως, ενδέχεται να αλλάξει, αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρές ενδείξεις – που υπάρχουν εδώ και χρόνια – για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ).
Κάπου εδώ προβάλλει και το δίλημμα: Κλείνουμε συμφωνία με ένα διεθνή κολοσσό, ο οποίος θα μας προμηθεύει φυσικό αέριο για τα επόμενα 20 χρόνια με κόστος γύρω στα 8 με 10 δις ευρώ ή καθυστερούμε ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη διαδικασία, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας την επιβεβαίωση ότι η Κύπρος έχει στην κατοχή της μεγάλα κοιτάσματα φυσικού πετρελαίου; Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζει έντονα πως με τη διαδικασία που ακολουθούμε σήμερα «ομηροποιούμε» την οικονομία και την εθνική ασφάλεια της Κύπρου σε μία ιδιωτική εταιρεία. Προτείνει ξεκάθαρα συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς θεωρεί πως θα γλυτώσουμε, με τον τρόπο αυτό, πολλά δισεκατομμύρια.
Έχει η Κύπρος τη δυνατότητα περαιτέρω καθυστέρησης ή έχουμε πια μπει σε δρόμο δίχως γυρισμό; Πόσο συμφέρουσα θα ήταν ακόμα μία καθυστέρηση, με δεδομένο ότι έχουμε ήδη αργήσει; Πόσο εφικτή θα ήταν μία συνεργασία με το Ισραήλ; Ποια η σημασία του πολιτικού πεδίου στο θέμα; Ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας; Ποιες οι τοποθετήσεις Υπουργείου Εμπορίου, ΡΑΕΚ, ΔΕΦΑ και ΑΗΚ, αλλά και του κοσμήτορα Πάνου Παπαναστασίου;
Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος τόσο μεγαλώνει η αγωνία για τη σημαντικότερη από οικονομικής άποψης συμφωνία, που θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεχομένως και αυτή ακόμα τη στιγμή, που διαβάζετε το ρεπορτάζ αυτό, οι εταιρείες Shell International Trading M.E., British Gas LNG Trading, BP Gas Marketing και Exxon Mobil, να υποβάλουν τις τελικές προτάσεις και τους τιμοκαταλόγους τους στη ΔΕΦΑ για παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Με βάση τις προτάσεις αυτές, η ΔΕΦΑ θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου, με δύο ή τρεις από τους τέσσερις κολοσσούς, με απώτερο στόχο την υπογραφή της τελική σύμβασης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Δημοσιεύματα τις περασμένης εβδομάδας, πάντως, έκαναν λόγο για ψηλότερες προσφορές από ό,τι υπολογιζόταν, επειδή η ΑΗΚ δεν ήταν σε θέση να δώσει τις ακριβείς ποσότητες που θα χρειάζεται.
Την ίδια περίοδο η ΑΗΚ εισέρχεται στις τελικές διαπραγματεύσεις για επιλογή στρατηγικού συνεργάτη για την κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου. Το κόστος του τερματικού, που θα διαχειρίζεται η εταιρεία LNG Vasilikos Terminal Ltd, υπολογίζεται σε 500 με 600 εκ ευρώ. Με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ΑΗΚ και του Ταμείου Συντάξεως των εργαζομένων θα είναι, σίγουρα, πάνω από 50%, η Αρχή θα κληθεί να καταβάλει ποσό της τάξης των 300 με 400 εκ ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Χάρης Θράσου, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews όχι μόνο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθούν χρηματοδότες για το έργο, αλλά αποκάλυψε πως ήδη τράπεζες προσέγγισαν την Αρχή, με σκοπό να τη δανείσουν για το συγκεκριμένο project.
Αναμένεται πως η τελική απόφαση για το συνεργάτη θα ληφθεί πριν από την αντίστοιχη της ΔΕΦΑ για τον προμηθευτή.
Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές, αφού πολλές από τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό για το τερματικό, εξέφρασαν την άποψη πως για να προχωρήσουν πρέπει να πάρουν και το συμβόλαιο του προμηθευτή.
Υπάρχει, λοιπόν, το ενδεχόμενο, ο όμιλος που θα κερδίσει την προσφορά για συνεργασία στο τερματικό, να αποσυρθεί αν δεν κερδίσει και το διαγωνισμό της ΔΕΦΑ. «Σε τέτοια περίπτωση η ΑΗΚ θα προχωρήσει με την επόμενη επιλογή της», ανέφερε αρμόδιος της Αρχής. Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, ο στόχος είναι αμετάθετος: Έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο μέχρι το 2014.
Αναγκαίο… καλό
Η Κύπρος, ως μεγάλο σχετικά νησί και απομακρυσμένο από άλλες χώρες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενες πηγές ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από το πετρέλαιο, το οποίο κυριαρχεί έντονα στο ενεργειακό ισοζύγιο του τόπου.
Το φυσικό αέριο θα εισάγεται στην Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή (liquefied natural gas – LNG) με ειδικά διαμορφωμένα πλοία. Ακολούθως θα αεριοποιείται και θα αποθηκεύεται στο τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, όπως προνοεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Πέραν της ηλεκτροπαραγωγής – αρχικά στο σταθμό του Βασιλικού και ακολούθως στους υπόλοιπους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς στους οποίους το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγούς – σε κατοπινό στάδιο και εφόσον υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, το LNG θα χρησιμοποιηθεί τόσο στο βιομηχανικό όσο και στον οικιακό τομέα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο και πρώτη ύλη της χημικής βιομηχανίας και περιλαμβάνει οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες ή μείγμα υδρογονανθράκων και άλλων αερίων, που αποτελούνται, κυρίως, από μεθάνιο.
Η μεταφορά του φυσικού αερίου εξαρτάται από την κατάστασή του. Σε αέρια κατάσταση μεταφέρεται με αγωγούς υπό υψηλή πίεση, ενώ σε υγρή κατάσταση μεταφέρεται με πλοία, όπως θα γίνει και με την Κύπρο.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ 
Το φυσικό αέριο έχει πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλα καύσιμα, και κυρίως με το πετρέλαιο. Καταρχάς έχει μειωμένες, σχετικά, εκπομπές ρύπων. Είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των ρύπων που εκπέμπει είναι σαφώς μικρότερα, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 η ΕΕ θα μας επιβάλλει πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 20 εκ ευρώ ετησίως για τους ρύπους, το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν οι καταναλωτές, με αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το 2009, το σχετικό πρόστιμο ήταν 12 εκ. ευρώ. Με τη χρήση LNG θα πληρούμε τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις και θα αποφύγουμε το πρόστιμο. Πρόσφατα τα τιμολόγια της ΑΗΚ αυξήθηκαν κατά 2%, εξαιτίας των ρύπων. Το φυσικό αέριο προσφέρει, επίσης, μειωμένο λειτουργικό κόστος διαχείρισης καυσίμου και συντήρησης.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 
Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου – άρα και εκμετάλλευσης από τη χώρα μας όλων των φυσικών πόρων τόσο επί του υδάτινου όγκου της θάλασσας όσο και επί του βυθού και του υπεδάφους του βυθού – έχει επιτευχθεί μόνο με την Αίγυπτο μέχρι τώρα και αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2003, όταν Υπουργός Εμπορίου ήταν ο Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος δήλωνε τότε πως τα ευρήματα δείχνουν ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αντίστοιχες ρυθμίσεις με Ισραήλ, Συρία και Λίβανο.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, κυρίως μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, δυσκολεύει τα πράγματα. Τα δυσκολεύει και από πλευράς μεγάλων εταιρειών του κλάδου, οι οποίες επιχειρούν να αποφεύγουν όσο το δυνατό περισσότερο την εμπλοκή τους σε περιοχές όπου η πολιτική κατάσταση δεν είναι σταθερή.
Από την άλλη, το Κυπριακό και η αντίδραση της Τουρκίας στο ενδεχόμενο να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο, που θα παρέχει φυσικό αέριο σε άλλες χώρες, βάζουν το πολιτικό παιχνίδι στην πρώτη γραμμή του θέματος «ενέργεια». Άλλωστε, η Τουρκία έκανε ήδη γνωστές τις προθέσεις της, αφού πριν από μερικούς μήνες σκάφη της -παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Κύπρου -παρενόχλησαν ερευνητικά σκάφη, που βρίσκονταν στην περιοχή.
Την εκμετάλλευση, βεβαίως, των θαλάσσιων κυπριακών οικοπέδων θα αναλάβουν πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού. Ήδη το οικόπεδο 12 δόθηκε στην αμερικανική Noble Energy, άρα ο διεθνής παράγοντας θα εισέλθει στο παιχνίδι. Σύντομα στο Υπουργείο Εμπορίου θα ανοίξει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων ερευνητικών τεμαχίων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 
Από το 1998 μέχρι το 2010
1998:
Συζητείται το ενδεχόμενο εισαγωγής φυσικού αερίου από τη γειτονική Συρία, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, κατόπιν σχετικής πρότασης από την εταιρεία Crest και εισήγησης από τον Σόλωνα Κασίνη.
2000: Ο Σόλων Κασίνης προτείνει σε εσωτερικό του σημείωμα όπως ληφθεί πρόνοια στην τρίτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό, ώστε να λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο – αντί του μαζούτ που χρησιμοποιούσαν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής – το οποίο θα έρχεται από χερσαίο τερματικό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
2002: Τον Νοέμβριο μελέτη της NEXANT για λογαριασμό του Υπουργικού Συμβουλίου (ΥΣ) κατεδείκνυε ότι ο πλέον οικονομικός και εξασφαλισμένος τρόπος προμήθειας και μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι σε υγροποιημένη μορφή
2003: Τον Ιανουάριο του 2003 το ΥΣ αποφάσισε απαλλοτρίωση του χώρου στον οποίο βρίσκονταν οι Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες στο Βασιλικό, με στόχο τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου.
Τον Φεβρουάριο του 2003 το ΥΣ έκρινε τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου και τη δημιουργία τερματικού υποδοχής και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού, ως την καταλληλότερη επιλογή.
Τον Νοέμβριο του 2003 η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις στην εισήγηση της εταιρείας GNF Enterprises Ltd, για χρήση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως η τεχνολογία της πλωτής δεν υπήρχε πουθενά σε εμπορική λειτουργία.
2004: Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2004, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου επαναβεβαίωσε την απόφαση του Φεβρουαρίου του 2003 του προηγούμενου ΥΣ.
2005: Τον Νοέμβριο του 2005 προσλαμβάνεται ως συμβουλευτικός οίκος για το έργο η κοινοπραξία M.W. Kellogg.
2006: Τον Ιούνιο του 2006 ο οίκος ADVANTICA, σε συγκριτική μελέτη επίγειου και πλωτού τερματικού φυσικού, κατέδειξε ότι για ορίζοντα 20 ετών η επίγεια μονάδα, αν και υψηλότερου κεφαλαιουχικού κόστους, είναι η καταλληλότερη επιλογή για την ΑΗΚ, ώστε να παραμείνει βιώσιμη.
2007: Τον Ιούνιο του 2007 το ΥΣ αποφάσισε τη διερεύνηση, μέσω της διαδικασίας προσφορών, της δυνατότητας προμήθειας φυσικού αερίου με πλωτή μονάδα για περίοδο μέχρι πέντε χρόνια – μεσοδιάστημα μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του χερσαίου τερματικού σταθμού. Παράλληλα, το ΥΣ ενέκρινε, κατόπιν εισηγήσεως της Νομικής Υπηρεσίας, τον κοινή συναινέσει τερματισμό του συμβολαίου με την κοινοπραξία MW Kellogg.
Τον Δεκέμβριο του 2007 λήφθηκε απόφαση διαχωρισμού των έργων του χερσαίου τερματικού από την πλωτή μονάδα. 
2008: Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Δημήτρη Χριστόφια, περί τα μέσα Ιουνίου του 2008 έλαβε απόφαση για χερσαίο τερματικό, υγροποιημένο φυσικό αέριο και παράλληλες διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο για συμπιεσμένο.
2009: Τον Μάρτιο του 2009 εξουσιοδοτήθηκε ο Υπουργός Εμπορίου να αναθέσει την ευθύνη υλοποίησης του έργου του τερματικού φυσικού αερίου στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.
ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
«Να προτιμήσουμε τους Ισραηλίτες» 

Άκρως αντίθετη άποψη από την όλη στρατηγική που ακολουθείται στο θέμα του φυσικού αερίου έχει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. «Με δεδομένο την ύπαρξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 και με δεδομένη τη δυνατότητα κατασκευής αγωγών στα παράλια της Κύπρου, μπορούμε να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό το κόστος έλευσης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο», εκτιμά.
Η πρόταση του κ. Νεοφύτου είναι συγκεκριμένη. Προτείνει την προμήθεια φυσικού αερίου από την ισραηλινή εταιρεία Delek Energy, μέσω αγωγών. Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται, ανάμεσα σ’ άλλα, το κοίτασμα Ταμάρ που συνορεύει με το οικόπεδο 12 και στο οποίο εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. «Ακόμα και αν αγοράζουμε σε τιμή αγοράς, θα είναι, περίπου, 40% φθηνότερο, αφού δεν θα περιλαμβάνει το κόστος υγροποίησης – αποϋγροποίησης, που ανέρχεται σε $2, περίπου, ανά μονάδα φυσικού αερίου», επισημαίνει ο κ. Νεοφύτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος του φυσικού αερίου ανά μονάδα είναι $4.5, ενώ του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι, περίπου, $6.5, εξαιτίας της διαδικασίας υγροποίησης -αποϋγροποίησης.
« ‘Ομηροποιούμε’ την κυπριακή οικονομία και την εθνική ασφάλεια για τα επόμενα 20 χρόνια, με τη δέσμευση να αγοράσουμε μόνο LNG», προειδοποιεί.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ Τ/Κ
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Νεοφύτου προτείνει την παραχώρηση δωρεάν φυσικού αερίου στους Τουρκοκύπριους, για όλες τις ανάγκες τους, μόλις ξεκινήσει η εκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων, ώστε να κατευναστούν τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας.
«Είναι γελοίες οι πολιτικές μας πράξεις, αν αναλογιστεί κανείς πως ψάχνουμε να γλυτώσουμε μερικά εκατομμύρια, για να κλείσουμε δημοσιονομικές τρύπες, την ώρα που θα χάσουμε δισεκατομμύρια από μία λανθασμένη απόφαση ολόκληρης της πολιτείας», τόνισε ο ίδιος.
ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΛΑΘΩΝ
Ο κ. Νεοφύτου καταγράφει μία σειρά από λάθη που έγιναν, κατά τον ίδιο, στο παρελθόν:  
1. Λανθασμένη η διά νόμου απόφαση της Πολιτείας να δημιουργήσει μονοπώλιο στη διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου.                    
2. Το πολιτικό σύστημα σιωπά για ένα συμβόλαιο 10 – 15 δις ευρώ, την ίδια ώρα που ζητούνται προσφορές για χαρτί και επιδέσμους. Το νομοσχέδιο μιλούσε για διακρατικές συμφωνίες και τώρα είμαστε σε στάδιο συνομιλιών με τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες.
3. Πως είναι δυνατό η ΔΕΦΑ, μία κρατική εταιρεία, να διαπραγματεύεται συμβόλαιο που αφορά την εθνική οικονομία και την ανεξαρτησία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη γεωπολιτικοί, γεωστρατηγικοί και πολιτικοί παράμετροι; 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ GIDEON

Πριν από ένα, περίπου, χρόνο βρέθηκε στην Κύπρο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Delek Energy, Gideon Tadmor, στα πλαίσια ομιλίας που έκανε με τίτλο: The latest developments in gas exploration in the Eastern Mediterranean.
Ο κ. Tadmor δήλωσε, τότε, πως η εταιρεία του «είναι έτοιμη ακόμα και σήμερα να εισάγει φυσικό αέριο στην Κύπρο».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Delek εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή της εταιρείας του στις διεργασίες που θα γίνουν, για εξεύρεση φυσικού αερίου στο γνωστό μπλοκ 12, το οποίο κατοχυρώθηκε στην αμερικανική Noble Energy. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει φυσικό αέριο στο μπλοκ 12, αφού συνορεύει με το κοίτασμα Tamar, που εντοπίσαμε σε γειτονική περιοχή εντός των ισραηλινών συνόρων», είπε.
Τέλος, ο κ. Tadmor δήλωσε από τότε πως η εταιρεία του θα επεδείκνυε ενδιαφέρον, όταν θα εξαγγελλόταν ο διαγωνισμός για το δεύτερο θαλάσσιο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
«Δεν έχουμε καιρό για ρίσκα»

«Όλες οι εισηγήσεις είναι ευπρόσδεκτες και αξίζει να μελετηθούν, όμως είναι αυτού του είδους οι συζητήσεις που μας έφεραν εδώ που είμαστε με όλη αυτή την καθυστέρηση», ήταν το πρώτο σχόλιο του Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, ενώπιον του οποίου θέσαμε τις εισηγήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Για τη θέση του κ. Νεοφύτου για εισαγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, μέσω θάλασσας, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως μελετήθηκε το θέμα και διαφάνηκε πως υπήρχε τεχνικό πρόβλημα, σε σχέση με τους αγωγούς που θα περνούσαν από το βυθό.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αλλάξουμε τη διαδικασία, δεν έχουμε τη ευχέρεια τέτοιου ρίσκου», πρόσθεσε.
Για την περίπτωση της Αιγύπτου, η οποία μας έκανε πρόταση να μας προμηθεύσει με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. «Η Αίγυπτος ήθελε να της δώσουμε λεφτά, για να κατασκευάσει ειδικά πλοία και να μας προμηθεύσει με συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Τους αντιπροτείναμε να κατασκευάσουν τα πλοία οι ίδιοι και αν είχαν την ευχέρεια να μας προμηθεύσουν φυσικό αέριο, θα το εξετάζαμε εκ νέου».
Πάντως, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε βέβαιος πως με την έλευση και χρήση του φυσικού αερίου, το κόστος ενέργειας στο νησί θα μειωθεί σημαντικά. «Δεν είναι κάτι που το λέει ο Πασχαλίδης, αλλά τεχνοκράτες με εξειδίκευση στο θέμα», κατέληξε.
ΧΑΡΗΣ ΘΡΑΣΟΥ
«Πολλά τα ερωτήματα»

«Προκύπτουν πολλά ερωτήματα, εάν ενδεχομένως αλλάξει η πολιτική απόφαση και το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο», ήταν η θέση του προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, ενώ συμμετέχει και με 44% στη ΔΕΦΑ.
«Πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε φυσικό αέριο, ότι αυτό θα είναι εκμεταλλεύσιμο και πότε μπορεί να γίνει αυτό. Πρέπει να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί και να συγκριθούν με το κόστος της διαδικασίας που τρέχει τώρα, για να δούμε αν συμφέρει να καθυστερήσουμε», εξήγησε ο κ. Θράσου.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν είναι η ΑΗΚ που θα κρίνει κάτι τέτοιο, αφού η Αρχή απλώς ακολουθεί τις οδηγίες που έλαβε μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
Για το τεχνικό κομμάτι, ο κ. Θράσου εξήγησε πως στόχος είναι σταδιακά όλες οι γεννήτριες της Αρχής να μπορούν να εργάζονται με φυσικό αέριο: «Η τέταρτη, η πέμπτη και η έκτη μονάδα, που ελπίζουμε να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια, θα αποδίδουν 220 με 230 MW και θα μπορούν να λειτουργούν τόσο με diesel όσο και με φυσικό αέριο. Παράλληλα, θα γίνουν μετατροπές και σε υφιστάμενες μονάδες, ενώ οι παλαιότερες θα αποσυρθούν».
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
«Ταλαιπωρημένο θέμα» 

«Για να αλλάξει η διαδικασία της ανάθεσης, πρέπει η πολιτεία να σκεφτεί εκ νέου το θέμα και να δώσει καινούργιες οδηγίες», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Κώστας Ιωάννου, η οποία είναι αποκλειστική υπεύθυνη για την εισαγωγή και διανομή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως οι υποχρεώσεις μας για το θέμα έληξαν προ καιρού και πως πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρήθηκε αρκετά. «Ακόμα και να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν θα είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τα ευρήματα σε διάστημα μικρότερο των δέκα χρόνων», εξήγησε.
Για το θέμα των διακρατικών συμφωνιών αναφορικά με την έλευση LNG, ο κ. Ιωάννου είπε ότι χώρες, όπως, η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Αλγερία έλαβαν μέρος στη διαδικασία μαζί με τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες. «Δεν θα μπορούσε να τρέχει μία διαδικασία για διακρατική συμφωνία από το Υπουργείο Εμπορίου και άλλη από την ΔΕΦΑ με τις ιδιωτικές εταιρείες», σημείωσε.
ΣΟΛΩΝ ΚΑΣΙΝΗΣ
«Μπορούμε και με χαμηλότερες τιμές»

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ανέφερε πως το υπουργείο δεν εμπλέκεται σήμερα στην όλη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά συμβάλλει σε περιπτώσεις που ζητηθεί η άποψή του σε τεχνοκρατικής φύσης θέματα.
«Φαίνεται πως το ενδεχόμενο σύναψης διακρατικής συμφωνίας, για την προμήθεια φυσικού αερίου, ήδη αποφάσισαν να το αποκλίσουν, αν και μια τέτοια επιλογή πιθανότατα να είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών, εφόσον το φυσικό αέριο θα προερχόταν κατευθείαν από την πηγή, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται διαμεσολαβητές και μεσάζοντες», σημείωσε ο κ. Κασίνης.
«Το πιθανότερο είναι η εταιρεία που θα μας προμηθεύει με φυσικό αέριο και αυτή με τη σειρά της να το προμηθεύεται από την Αλγερία ,με την οποία έγιναν κάποιες επαφές για διακρατική συμφωνία παλιότερα», είπε. Και πρόσθεσε: «Σε γενικές γραμμές σωστά προχωρεί η κυβέρνηση στο όλο θέμα. Εισήγησή μας αποτελεί η κατασκευή αρχικά μίας δεξαμενής – αντί δύο όπως προβλέπει ο βασικός σχεδιασμός – για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, πιθανότατα κάπως μεγαλύτερης, ώστε να παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης, μελλοντικά, δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ή και επίγειας μονάδας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου», κατέληξε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
«Τεράστιο λάθος το LNG»

Αντίθετος στη διαδικασία, που έχει τροχοδρομηθεί, δηλώνει ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πάνος Παπαναστασίου, αφού θεωρεί πως η εισαγωγή LNG είναι τεράστιο λάθος.    «Η καλύτερη και πλέον φθηνή λύση θα ήταν η εισαγωγή συμπιεσμένου φυσικού αερίου από κάποια κοντινή χώρα, όπως η Αίγυπτος ή το Ισραήλ», είπε.
Το κόστος του LNG είναι τριπλάσιο από του συμπιεσμένου, λόγω της διαδικασίας υγροποίησης – αποϋγροποίησης, η οποία χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας, εξήγησε. «Για μακρινές αποστάσεις το συμπιεσμένο αέριο δεν συστήνεται, αλλά για κοντινές είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση», πρόσθεσε.
Για το ενδεχόμενο ύπαρξης φυσικού αερίου στα ύδατα της Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως αυτό είναι πολύ πιθανό, αν και η γραμμή που καθορίζει τη δική μας ΑΟΖ από το Ταμάρ είναι σε απόσταση, περίπου, 30 χιλιομέτρων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
«Η αναβολή κοστίζει»
Το δίλημμα της εύρεσης φυσικού αερίου στην Κύπρο και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται θέσαμε και ενώπιον του αντιπροέδρου της, ΡΑΕΚ, Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου. «Με αυτή τη λογική της αναμονής ενδέχεται να μην έρθει ποτέ φυσικό αέριο στην Κύπρο»,  ήταν η πρώτη τοποθέτησή του.
«Ο Κύπριος καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με πολύ μεγάλο κόστος μετά το 2014, εάν δεν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο. Το κόστος της αναβολής ή το κόστος της μη λήψης απόφασης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εξάλλου, εάν προκύψει μια πολιτική αναταραχή στην περιοχή και καταρρίψει όλους τους σχεδιασμούς μας, τότε τι κάνουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Ηλιόπουλος.
«Προχωρά, λοιπόν, ο προγραμματισμός και ακολουθούμε πιστά το σχέδιο δράσης, όπως εγκρίθηκε από την πολιτεία», ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.
praksoulla-anastasiadis
http://www.efylakas.com/archives/16070

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ