Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος-Εκλογές-Λιλλήκας: επαναληπτικός του δημοψηφίσματος του 2004

Γιώργος Λιλίκας
του Πανίκου Ελευθερίου

Οδεύουμε ολοταχώς προς τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τις πλέον σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού.  Γιατί κατά την άποψη μας, οι εκλογές αυτές είναι στην ουσία "επαναληπτικός" του δημοψηφίσματος του 2004.  Απίστευτο κι όμως αληθινό! Εννέα χρόνια μετά το σωτήριο ΟΧΙ του 76% στο δημοψήφισμα, οι "δυνάμεις του ΝΑΙ" επανέρχονται δριμύτερες.
Φαβορί για εκλογή στην προεδρία, είναι ο κύριος εκφραστής του ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν και αμετανόητος εραστής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τύπου σχεδίου Ανάν (ανεξαρτήτως της προσωρινής του μετάλλαξη που έγινε κυρίως για να ξεγελαστούν οι ψηφοφόροι του ΔΗ.ΚΟ. και του ΕΥΡΩΚΟ).

Νίκος Αναστασιάδης
Αν εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης στην προεδρία, όπως εύχονται και οι διάφοροι "φίλοι" της Κύπρου (αρκετοί από τους οποίους ήταν στην Κύπρο στο "έκτακτο συνέδριο" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να στηρίξουν την υποψηφιότητά του), θα γίνουν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα γι’ αυτούς που μας έταζαν ότι … θα μας το ξαναφέρνουν (το σχέδιο Ανάν… εννοείται), μέχρι να το δεχθούμε. Αν ω μη γένοιτο, ο διάδοχος του Δημήτρη Χριστόφια, είναι ο εξίσου "ευέλικτος" στο Κυπριακό, Νίκος Αναστασιάδης (κι αυτό είναι εις γνώσιν των ξένων), ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα για τον Κυπριακό Ελληνισμό (ειδικά όταν θα είμαστε Οικονομικά εξαρτώμενοι λόγω του μνημονίου).
 
Το Κυπριακό λοιπόν και η Οικονομική κρίση δεν είναι δύο ενότητες προς συζήτηση, που είναι άσχετες μεταξύ τους.    Η κρίση που περνούμε  στην Οικονομία, η κάθοδος της Τρόικας, οι πιθανοί όροι αποπληρωμής των δανείων ("μνημόνιο"), η ποδηγέτηση της Κύπρου, ανάλογα με τους όρους που θα θέσουν οι δανειστές, η πιθανή μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο των ξένων, είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.  Σε ποιους λοιπόν συμφέρει η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο; Στους ίδιους που ωφελούνταν από την αποδοχή της "λύσης" του σχεδίου Ανάν.  Δεν έχουν περάσει εκατόν χρόνια από το δημοψήφισμα, αλλά μόνον εννέα.  Και… ποιος είναι ο εκλεκτός υποψήφιος για τους εχθρούς αυτούς της Κύπρου (που δεν θέλουν με τίποτε να μπορεί η Κύπρος να ασκήσει αυτόνομη πολιτική, εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου);  Δεν είναι άλλος από τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο αποκαλύπτουν τα γνωστά έγγραφα που διέρρευσαν, στα οποία υπάρχουν επαναλαμβανόμενες αναφορές για την πρόθεση του, "να πουλήσει" την λύση.  Μια λύση που κατά τα την άποψη του κ. Αναστασιάδη θα πρέπει να φαίνεται (κι όχι να είναι;) καλύτερη από την προηγούμενη που προτάθηκε («must look better than the last», όπως κατά λέξη αναφέρεται στα έγγραφα.)  

Γιατί κάνουμε αυτές τις επισημάνσεις; Γιατί προκύπτει ότι στον νευραλγικό χώρο της μέσης Ανατολής, η Κύπρος των τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν είναι πλέον απλώς το "αβύθιστο αεροπλανοφόρο", (όπως είναι η Μάλτα).  Στην Κύπρο (στην οποία κυοφορείται ένα ενιαίο μέτωπο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ) παίζεται χοντρό παιγνίδι και το διακύβευμα είναι αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.  Πράγμα που αναδιαμορφώνει τους συσχετισμούς δυνάμεων και αλλάζει άρδην, τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, όχι μόνον της περιοχής αλλά και παγκοσμίως.    Είναι και γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο λόγο που η Κύπρος κι ο Ελληνισμός θα πρέπει να έχουν πραγματικούς ηγέτες στα κρίσιμα χρόνια που έρχονται (κι όχι ηγέτες όπως τον υποψήφιο του ΔΗ.ΣΥ., που με την ίδια κοντόφθαλμη "πολιτική του καλοπιάσματος του κατακτητή" θα συνεχίσουν την "πολιτική των προσφορών του Δημήτρη Χριστόφια", προτείνοντας ακόμα και την μεταφορά του Κυπριακού φυσικού αερίου μέσω… Τουρκίας).

Κατοχή, εποικισμός, λαθρομετανάστες, υπογεννητικότητα, ανεπαρκείς ηγέτες, διαλυμένη τώρα Οικονομία… ("κομματικός πατριωτισμός" αμετανόητων πολιτών;). Θανάσιμος ο κίνδυνος που διατρέχει η Κύπρος για ολοκληρωτική τουρκοποίηση και άμεση η ανάγκη για αλλαγή, για μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς και ορθοδρόμηση στο Κυπριακό, με στόχο πλέον την απελευθέρωση (γιατί αν δεν υπάρχει πατρίδα, δεν υπάρχει τίποτα). Για να επιτευχθούν λοιπόν αυτά η Κύπρος πρέπει να έχει τον κατάλληλο ηγέτη κι αυτός σίγουρα δεν είναι ο Νίκος Αναστασίαδης.  Θα ήταν πράξη αυτοχειρίας αν αποφασίζαμε να εμπιστευτούμε το μέλλον των παιδιών μας, στον ηγέτη που στο κομβικό σημείο που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας (σχέδιο Ανάν, δημοψήφισμα του 2004), έκρινε κι αποφάσισε λανθασμένα.
 
Ο κατάλληλος πρόεδρος είναι κατά την άποψη μας, ο Γιώργος Λιλλήκας επιγραμματικά γιατί:

1. Είναι νέος, ικανός, με πείρα και γνώσεις (απόδειξη για του λόγου το αληθές, η πετυχημένη του παρουσία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου και Βιομηχανίας).  Έχει την απαραίτητη πείρα στην πολιτική αλλά και τις αναγκαίες διασυνδέσεις στην Ε.Ε. και στον διεθνή χώρο.

 2. Κόντρα στην "ελίτ του ΝΑΙ", που μεθοδεύει την εξουδετέρωση της βούλησης του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2004, καταθέτει σωστές θέσεις στο Κυπριακό που συμπεριλαμβάνουν την απόσυρση των διαχρονικών υποχωρήσεων της πλευράς μας και την απόρριψη της θανατηφόρας για τον Κυπριακό Ελληνισμό Δ.Δ.Ο.  Προτείνει νέα στρατηγική διαχείρισης του Κυπριακού και επαναφοράς του σε απελευθερωτική πορεία.

 3. Έχει προτάσεις για έξοδο από την Οικονομική κρίση, μέσω και της άμεσης εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου που θα απαλλάξει την Κύπρο από τα χρέη και τα μνημόνια.

 4. Προτείνει ολοκληρωμένη στρατηγική σύναψης νέων συμμαχιών, προς εκμετάλλευση των νέων δεδομένων που προκύπτουν μετά την ανακάλυψη των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις Κυπριακές θάλασσες. Είναι ο μόνος που διακρίνει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, που και θέλει και μπορεί να αποδεσμεύσει την Κύπρο από τις λανθασμένες δεσμεύσεις του παρελθόντος (Δ.Δ.Ο.), μέσω της εκμετάλλευσης των νέων "εμπλεκομένων συμφερόντων" στην περιοχή.

 5. Τολμά την επανεξέταση των χειρισμών στα θέματα της αντιμετώπισης των τουρκοκυπρίων και της διακίνησης μέσω των οδοφραγμάτων.

 6. Τολμά να θέσει θέμα Αγγλικών βάσεων εκεί που οι άλλοι σιωπούν γιατί δεν μπορούμε τάχατες να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τους Εγγλέζους. Είναι ο μόνος υποψήφιος που έθεσε θέμα αποκαθήλωσης του θυρεού των Άγγλων αποικιοκρατών, από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου.

7. Προτείνει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και μέτρα για άμβλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν από την "πολιτική των βασιλικών επιδομάτων και προνομίων σε αλλοδαπούς", που οδήγησαν στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.
 Οι εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο. Αν συνεχιστεί η ολέθρια πορεία που οδηγεί σε "εξαρτησιογόνα μνημόνια" και "λύσεις" Δ.Δ.Ο. τύπου σχεδίου Ανάν, η τελειωτική καταστροφή της Κύπρου θα είναι η φυσιολογική εξέλιξη. Η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει μια δεύτερη πενταετία με πρόεδρο της σχολής σκέψης του Χριστόφια στο Κυπριακό.  
Οι λόγοι που μας κάνουν να υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα είναι πολλοί (πέραν αυτών που απαριθμούνται πιο πάνω). Είναι ο ηγέτης με ριζοσπαστικές ιδέες και προτάσεις επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων, ο οποίος αν και όταν θα χρειαστεί, θα τολμήσει να πει ΟΧΙ στους ξένους για να οδηγήσει την Κύπρο μακριά από τον θανάσιμο κίνδυνο που την απειλεί.

Ο Γ. Λιλλήκας είναι ο πρόεδρος που θα διορίσει τους ικανούς και τους άξιους σε θέσεις κλειδιά κι όχι τους εκλεκτούς τον κομμάτων.  Οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν ώριμα, πατριωτικά και στο τέλος να ενεργήσουν υπεύθυνα ψηφίζοντας τον κατάλληλο υποψήφιο.

Ο Πανίκος Ελευθερίου είναι μέλος του εκλογικού επιτελείου του Γιώργου Λιλλήκα

Rubrik: Politik/Πολιτικη
19.01.13
 von Πανίκος Ελευθερίου
Πηγή:Βερολίνο Άθηνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ