Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος:Δωσίλογοι! Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία

 Εμπροσθοφύλακας
Σχόλιο Σ.Ο.: Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που απέστειλε στις 21 Απριλίου 2004, επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος, ο Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox. Σε αυτή την ιστορική επιστολή ο νυν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αυτής της Δημοκρατίας που τότε βάλθηκε να διαλύσει) άφηνε αιχμές κατά της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου για δήθεν αντιδημοκρατικές πρακτικές και φίμωση. Απώτερος σκοπός του βέβαια ήταν αναστρέψει το τεράστιο λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΟΧΙ, που λίγες μέρες μετά μεταφράστηκε στο βροντερό 76%.

Να θυμίσουμε πως αν και κατηγορούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους για φίμωση, ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τότε παρέμβει στο ΡΙΚ1 για να φροντίσει να μην μεταδοθεί η ομιλία του Γιαννάκη Μάτση υπέρ του ΟΧΙ στο συνέδριο του ΔΗΣΥ.

Οι προσπάθειες του ΔΗΣΥ, όπως και του ΑΚΕΛ, προς την ίδια κατεύθυνση, την κατεύθυνση του ΝΑΙ, δεν έχουν σταματήσει. Γι’ αυτό και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στην “Σημαδεμένη Τράπουλά” του, συνεχίζει να ποντάρει σε Σταύρο Μαλά και Νίκο Αναστασιάδη.

- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤ ΚΟΞ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004:





- – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - – - –

In.gr
«Ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ προκαλούν οι καταγγελίες Αναστασιάδη»
22 Απριλίου 2004

Προεκτάσεις στους κόλπους της ΕΕ προσέλαβαν οι καταγγελίες του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στην Κύπρο, όπως αναφέρεται σε απαντητική επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Στην επιστολή Κοξ προς τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε τις καταγγελίες Αναστασιάδη στην ομάδα των πολιτικών αρχηγών του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία, λόγω των σοβαρών κατηγοριών.

Ο Πατ Κοξ αναφέρει επίσης ότι ζήτησε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών να εξετάσει τις αιτιάσεις του κ. Αναστασιάδη σε σχέση με την παραβίαση των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε την Πέμπτη ότι προχώρησε τελικά σε αγωγή, με την οποία θα ζητούσε δικαστικό διάταγμα εναντίον της μετάδοσης της διακαναλικής συνέντευξης του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από δεύτερες σκέψεις, θεώρησε ότι ήταν αρκετό να γίνουν καταγγελίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, η συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, σε δήλωσή της με αφορμή τη συζήτηση για το Κυπριακό στο Στρασβούργο, κάλεσε τους Κυπρίους να αρπάξουν την ευκαιρία για επανένωση της χώρας τους.

«Ασφαλώς» υπογράμμισε, «θα σεβαστούμε κάθε δημοκρατική απόφαση του λαού της Κύπρου», προσθέτοντας ωστόσο ότι η ίδια, ύστερα από 20 χρόνια προσωπικής της δέσμευσης με την Κύπρο, είναι πεπεισμένη ότι «οι ευκαιρίες που προσφέρει το σχέδιο είναι πολύ μεγαλύτερες από τους κινδύνους».

Τελευταίες εξελίξεις στη Λευκωσία

Στη Λευκωσία, και κατά τη διάρκεια της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΟ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κλεάνθους, επανέλαβε την απορριπτική στάση του κόμματος στο σχέδιο Ανάν, «διότι το ΔΗΚΟ θα επιμένει να επιδιώκει μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και να δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, προόδου και ευημερίας για όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

«Το ναι» είπε ο κ. Κλεάνθους, «δεν είναι αναστρέψιμο, δεν θα αφήνει ούτε έξοδο κινδύνου και δεν θα μπορεί να αναιρεθεί, διότι θα αποτελεί πολιτική απόφαση». Ο κ. Κλεάνθους απευθύνθηκε και στους Τουρκοκυπρίους, διευκρινίζοντας ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν στρέφεται εναντίον τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης, Αλέκος Μαρκίδης, κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει συνθήκες ομαλής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πριν από την ψηφοφορία του Σαββάτου είναι «πολύ άσχημη» και θυμίζει «την ατμόσφαιρα του 1972-73, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας».

«Καλώ την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει και να ανακοινώσει τουλάχιστον τι μέτρα λαμβάνει, προκειμένου και την τελευταία στιγμή να διασφαλιστούν συνθήκες ομαλής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος» είπε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις Σερντάρ Ντενκτάς και Ταλάτ από τα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα, ο Σερντάρ Ντενκτάς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι, εάν το αποτέλεσμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι «όχι» και το σχέδιο Ανάν δεν εφαρμοστεί, τότε στις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια νέα διαδικασία, η οποία θα είναι διαφορετική.

Ο υιός Ντενκτάς είπε επίσης ότι το ψήφισμα που τέθηκε προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα οδηγείτο σε αυτό μετά τα δημοψηφίσματα, αλλά τέθηκε προηγουμένως, προκειμένου να κανοποιηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όπως ανέφερε, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε επαφές στην Κύπρο με Αμερικανούς, Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τον ΟΗΕ, εξηγώντας τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις.

«Το σχέδιο Ανάν αναφέρει πως θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Αυτή η νέα διαδικασία παρουσιάζεται κατά ένα πολύ καλό τρόπο στο λαό μας και οι προσδοκίες τους είναι πολύ ψηλές. Αλλά αυτό το ψήφισμα ετοιμάστηκε σαν να πρόκειται να συμβούν τα ίδια πράγματα στην Κύπρο όπως στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υιός Ντενκτάς είπε επίσης πως το κεφάλαιο 7 δίνει τη δύναμη στα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν το δέχεται αυτό. «Ως τουρκική πλευρά δεν μπορούμε να δεχθούμε το κεφάλαιο 7» ανέφερε, σημειώνοντας πως το ψήφισμα αυτό θα επανέλθει εάν και οι δυο πλευρές πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα, έντονα απογοητευμένος και ενοχλημένος από την τελική απόφαση του ΑΚΕΛ εμφανίζεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και όταν τα κόμματα που εργάστηκαν για τη λύση και την επανένωση για τόσα χρόνια φτάνουν σε μια αρνητική θέση, είναι δύσκολο να το χωνέψεις» δήλωσε.

Ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός» ανέφερε επίσης ότι το «επικείμενο όχι των Ελληνοκυπρίων θα ήταν άδικο να αποτελέσει τιμωρία για τους Τουρκοκυπρίους». «Φυσικά θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από την απομόνωση, θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε την κοινότητα μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά πως και με ποια μέσα, δεν θέλουμε να το συζητήσουμε τώρα» προσέθεσε.

Όσο για τη μη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το ρωσικό βέτο, ο Ταλάτ απέδωσε την εξέλιξη αυτή σε «παρέμβαση των υποστηρικτών του όχι στην ελληνοκυπριακή πλευρά». «Το βέτο της Ρωσίας έδειξε ότι οι υποστηρικτές του όχι στην ελληνοκυπριακή πλευρά παρενέβησαν» είπε, προσθέτοντας ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος και διάφοροι οργανισμοί χρησιμοποίησαν τη Ρωσία για να ασκήσει βέτο.

Στα κατεχόμενα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο των υποστηρικτών του «ναι». Το συλλαλητήριο έλαβε χώρα στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις διαδήλωσαν υπέρ του «όχι» στην πλατεία Ατατούρκ της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς και ο γιος του Σερντάρ, καθώς και πολλοί πολιτικοί από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για το Κυπριακό «και τώρα θα αποφασίσει ο λαός των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».


Σταθερή διεύθυνση permalink: http://www.efylakas.com/archives/14755

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ